Waarom vooral een afzuigkanaal schoonmaken belangrijk is?

schoonmaak afzuigkanaal

Het schoonmaken van een afzuigkanaal is belangrijk om de efficiëntie van de afzuiging te behouden en de kans op brand te verminderen. Viridi Air werkt samen met bedrijven die dit voor jullie zouden kunnen doen:

Enkele stappen die je kunt volgen om een afzuigkanaal schoon te maken

 1. Schakel de stroomtoevoer uit: Voordat je begint met het schoonmaken van het afzuigkanaal, moet je de stroomtoevoer uitschakelen om elektrische schokken te voorkomen.
 2. Verwijder de afvoerkanalen: Verwijder de afvoerkanalen van de afzuigkap en controleer of er geen scheuren of gaten in de kanalen zitten. Indien nodig kunnen beschadigde delen van het afzuigkanaal worden vervangen.
 3. Reinig de afvoerkanalen: Gebruik een ontvettingsmiddel en een borstel om de afvoerkanalen schoon te maken. Verwijder alle vet en vuil dat zich heeft opgehoopt in de kanalen. Als de kanalen erg vies zijn, overweeg dan om een professionele reinigingsservice in te schakelen.
 4. Maak de afzuigkap schoon: Gebruik een ontvettingsmiddel en een schone doek om de afzuigkap schoon te maken. Verwijder alle vet en vuil dat zich heeft opgehoopt op de kap.
 5. Reinig de ventilator: Maak de ventilator schoon met een borstel of doek. Verwijder alle vet en vuil dat zich heeft opgehoopt op de bladen van de ventilator.
 6. Controleer de motor: Controleer de motor van de afzuigkap op eventuele schade of slijtage. Als er problemen zijn met de motor, moet deze mogelijk worden gerepareerd of vervangen.
 7. Plaats de afvoerkanalen terug: Plaats de schone afvoerkanalen terug in de afzuigkap.
 8. Controleer de werking: Schakel de stroomtoevoer weer in en controleer de werking van de afzuigkap om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.
Afzuigkanaal schoonmaken

Minimaal jaarlijks het afzuigkanaal schoonmaken

Het wordt aanbevolen om het afzuigkanaal minstens één keer per jaar professioneel te laten reinigen en inspecteren op eventuele defecten of beschadigingen. In een ventilatiekanaal kan verschillende soorten vervuiling opbouwen, afhankelijk van de omgeving waarin het kanaal zich bevindt en waarvoor het wordt gebruikt. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende soorten vervuiling die zich kunnen ophopen in ventilatiekanalen:

 1. Stof en vuil: Stof en vuil kunnen zich ophopen in de ventilatiekanalen, vooral als de luchtinlaatfilters niet regelmatig worden schoongemaakt of vervangen.
 2. Schimmel en bacteriën: Ventilatiekanalen kunnen vochtig worden en een ideale omgeving creëren voor de groei van schimmel en bacteriën. Deze micro-organismen kunnen de luchtkwaliteit in een gebouw beïnvloeden en gezondheidsproblemen veroorzaken.
 3. Rook en dampen: In commerciële keukens kan de afzuigkap en ventilatiekanaal worden blootgesteld aan rook en dampen die afkomstig zijn van kookactiviteiten. Deze rook en dampen bevatten vaak vet en andere deeltjes die zich kunnen ophopen in de ventilatiekanalen en een brandgevaar vormen.
 4. Chemicaliën: In industriële omgevingen kunnen ventilatiekanalen in contact komen met chemische stoffen die worden gebruikt in het productieproces. Deze chemische stoffen kunnen zich ophopen in de ventilatiekanalen en een risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van werknemers.

Het is belangrijk om regelmatig de ventilatiekanalen schoon te maken om de kwaliteit van de binnenlucht te handhaven en brandgevaar te verminderen. Een professionele reinigingsservice kan helpen om de ventilatiekanalen grondig schoon te maken en eventuele problemen op te lossen.

Voor- en nadelen van een afzuigkanaal schoonmaken

Het schoonmaken van een afzuigkanaal heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder vindt u enkele voor- en nadelen van het schoonmaken van een afzuigkanaal:

Voordelen

 1. Verbeterde luchtkwaliteit: Het schoonmaken van een afzuigkanaal kan helpen om stof, vuil, schimmel en andere verontreinigingen te verwijderen die anders de lucht in uw gebouw kunnen verontreinigen. Dit kan de luchtkwaliteit verbeteren en gezondheidsproblemen voorkomen.
 2. Brandpreventie: Een afzuigkanaal kan brandgevaarlijk worden als het zich ophoopt met vet, olie en andere brandbare stoffen. Door het kanaal regelmatig schoon te maken, kan het risico op brand worden verminderd.
 3. Besparing op energiekosten: Een afzuigkanaal dat vrij is van opbouw en verontreiniging, kan efficiënter werken en minder energie verbruiken. Dit kan resulteren in besparingen op de energierekening.
 4. Verlengde levensduur van de apparatuur: Door het afzuigkanaal schoon te houden, kan de levensduur van de apparatuur die het kanaal gebruikt worden verlengd. Schone apparatuur presteert over het algemeen beter en gaat langer mee.

Nadelen

 1. Kosten: Het inhuren van een professional om het afzuigkanaal schoon te maken, kan duur zijn. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het kanaal en de mate van opbouw en vervuiling.
 2. Onderbreking van de bedrijfsvoering: Het schoonmaken van een afzuigkanaal kan tijd en onderbreking van de bedrijfsvoering vergen. Dit kan leiden tot verlies van inkomsten of vertraging van projecten.
 3. Mogelijkheid van schade: Als het afzuigkanaal niet op de juiste manier wordt schoongemaakt, kan dit schade veroorzaken aan het kanaal of aan de apparatuur die het kanaal gebruikt.

Al met al wegen de voordelen van het schoonmaken van een afzuigkanaal op tegen de nadelen, vooral als u rekening houdt met de voordelen voor de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers en de verlengde levensduur van uw apparatuur.

Een gedachte over “Waarom vooral een afzuigkanaal schoonmaken belangrijk is?

Reacties zijn gesloten.