Hoe kun je een airco reinigen thuis?

airco reinigen thuis

Het reinigen van de airconditioning thuis is een belangrijk onderhoudsproces dat ervoor zorgt dat de lucht in huis schoon en gezond blijft. Je doet er verstandig aan om de airco thuis te reinigen. Dan kan je zelf doen of huur een bedrijf in. Kijk eens op de website van Green XL. Zij hebben een 100% groen reinigingsmiddel voor airco’s. Door het aanschaffen van de Green XL producten ondersteunt u ook direct het planten van luchtzuiverende bomen bij Viridi Air.

Stappenplan om zelf een airconditioning te reinigen thuis

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je airconditioning thuis schoon te maken:

  1. Schakel de airconditioning uit en haal de stekker uit het stopcontact om ervoor te zorgen dat er geen stroom meer doorheen gaat.
  2. Verwijder het filter en maak het schoon met een zachte borstel en een stofzuiger om alle stof en vuil te verwijderen. Als het filter erg vuil is, overweeg dan om het te vervangen door een nieuw filter.
  3. Maak de ventilatorbladen schoon met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen.
  4. Maak de spoelen van de airconditioning schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel. Spoel ze daarna af met water en laat ze drogen.
  5. Controleer de condensafvoer om er zeker van te zijn dat er geen verstoppingen zijn. Als er verstoppingen zijn, gebruik dan een stofzuiger om deze te verwijderen.
  6. Plaats het filter terug en steek de stekker weer in het stopcontact.
  7. Door deze stappen te volgen, kun je de luchtkwaliteit in huis verbeteren en de levensduur van je airconditioning verlengen. Het is een goed idee om dit onderhoud elk jaar uit te voeren om ervoor te zorgen dat je airconditioning efficiënt blijft werken.

Kunnen gezondheidsproblemen ontstaan als je een airco thuis niet reinigt?

Als je de airconditioning thuis niet regelmatig reinigt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Een airconditioning trekt lucht aan en circuleert deze door het huis. Als de airconditioning niet regelmatig wordt gereinigd, kan er zich stof, vuil en bacteriën ophopen in het systeem, waardoor de luchtkwaliteit verslechtert. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals allergische reacties, irritatie van de ogen, neus en keel, hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Bovendien kan een vuile airconditioning ook schimmelgroei bevorderen, vooral als de luchtvochtigheid hoog is. De sporen van de schimmel kunnen zich verspreiden door de lucht en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met allergieën of astma.

Kijk eens op de website van Green XL. Zij hebben een 100% groen reinigingsmiddel voor airco’s. Door het aanschaffen van de Green XL producten ondersteunt u ook direct het planten van luchtzuiverende bomen bij Viridi Air.

Regelmatig reinigen van de airco

Daarom is het belangrijk om regelmatig de airconditioning thuis schoon te maken en te onderhouden, zodat de lucht in huis schoon en gezond blijft en gezondheidsproblemen worden voorkomen.

De kosten voor het reinigen van een airconditioning thuis kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type van de airconditioning, de mate van vervuiling en het bedrijf dat de reiniging uitvoert. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van ongeveer € 50 tot € 150.

airco thuis reinigen


Zelf thuis een airco reinigen kan ook maar is het verstandig?

Als je de airconditioning zelf reinigt, kunnen de kosten lager zijn, omdat je alleen de kosten van de benodigde reinigingsmiddelen en gereedschappen hoeft te betalen. Als je echter een professional inschakelt om de airconditioning te reinigen, kunnen de kosten hoger zijn, omdat je ook de kosten van de arbeid en het transport betaalt. Kijk eens op de website van Green XL. Zij hebben een 100% groen reinigingsmiddel voor airco’s. Door het aanschaffen van de Green XL producten ondersteunt u ook direct het planten van luchtzuiverende bomen bij Viridi Air.

Het is belangrijk om te onthouden dat regelmatig onderhoud van de airconditioning de levensduur van het apparaat kan verlengen en kan helpen voorkomen dat het stuk gaat. Het kan dus de moeite waard zijn om wat geld uit te geven aan regelmatig onderhoud en reiniging, om op de lange termijn geld te besparen op reparaties en vervanging van de airconditioning.