Besef dat elkaars paden kruisen en nieuwsgierig zijn in een ander rijkdom biedt

bomen in frankrijk planten

Omdat ik misschien wat nieuwsgierig ben ga ik graag het gesprek aan met een grote (culturele)diversiteit aan mensen. In dat soort gesprekken komen je mooie verhalen ten gehore. Zo was ik laatst in Frankrijk (ja ja…….want ook daar gaan we eind dit jaar luchtzuiverende bomen planten) voor een paar dagen. In een regio ergens in het midden van Frankrijk. Tegen het departement Morvan.

In de ochtend zat ik bij een boulangerie te genieten van een ‘un café et croissant’ (bij Apremont-sur-Allier) en luister naar de ‘wegdromende stilte en de ochtendzang van de koekkoek, merel en winterkoning’.

Plotseling hoor ik in de verte een man en een vrouw, gekleed in cowboy outfit, aanlopen vergezeld met een zuinig bepakt paard.

Ja, dat trekt mijn aandacht. Het ‘anders’ trekt mijn aandacht. Bij de boulangerie stoppen ze even en discussiëren wat ze het beste kunnen doen.

De paarden eten van het gras, de ‘cowboys’ eten wat uit de knapzak en ik begin een gesprek, in het Frans, want die taal beheers ik bijna vloeiend doordat ik er, lang gewoond heb, en er veel mee heb gewerkt.

Wat blijkt: ze komen uit het Zuiden en maken een ronde gedurende 3 maanden.
Een soort “Tour de France”.

Ze vertellen me dat ze een basic leven hebben en niks om rijkdom geven. Niks planning en kijken wat op het pad komt.
Slapen tijdens ‘hun Tour’ is dan ook gewoon in het bos, of in een wei, volledig aanpassend aan hetgeen de paarden wensen maar ook wat mogelijk is.
Niet veel campings laten mensen met paarden toe.
Ze hebben geen tent bij, enkel een slaapzak, want al het gewicht is niet fijn voor het paard.
Hun route is nauwelijks door drukke gebieden omdat een paard daar niet gelukkig van wordt.
Ik realiseer me hoe mooi het eigenlijk is wat zij doen.
Zo puur!

Ik vraag de bakker om wat oud brood voor de paarden en ze vertrekken weer, alsof de tijd er niet is. En ook ik ga op pad naar een mooi natuurgebied waar we bomen gaan planten en bedrijven aan mee kunnen doen.

Moraal van wat ik hier meemaakte: besef dat elkaars paden kruisen en nieuwsgierig zijn in een ander rijkdom biedt. Rijkdom zit in het echte pure van het leven….soms hoef je niet alles tot in detail te plannen of te weten.