Bladeren van de boom kun je beter laten verteren

Hoelang houden bomen bladeren vast

Afgelopen week waaide het en lagen er veel bladeren her en der in de tuin. En wat doen de meeste mensen met bladeren?

Die ruimen ze op. Stop daar direct mee want de bodemkwaliteit in de meeste tuinen loopt achteruit en bladeren zorgen juist, na vertering, voor verrijking ervan.

Waarom vallen bladeren eigenlijk van een boom? Bomen verliezen hun bladeren in het najaar om te voorkomen dat ze uitdrogen in de winter. Wist jij dit?

In de zomer verdampt een boom namelijk vele liters water via het blad. Een volwassen populier verdampt volgens de Bomenstichting 1500 liter water per dag (!!). In het najaar nemen bomen minder water op uit de koude grond. Opnemen van ijskoud water is erg lastig voor een boom dus verliest hij zijn bladeren als een soort zelfbescherming.

Bladeren moet je beter laten liggen onder de boom. Eventueel wat omscheppen met bodemzand (niet te veel….insecten houden ook van bladeren). Het zorgt na een aantal jaar voor een rijke bodem. De meeste bladsoorten doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Het blad van de eik, beuk en de plataan zijn langzamer, die hebben twee tot drie jaar nodig.

Duidelijk toch?! Neem jij een ook geen blad voor de mond?