Bomen planten op een boomplantdag, hoe organiseer je dat?

Dus je hebt besloten om een boomplantdag te organiseren. Misschien omdat je de wereld wilt redden, misschien omdat je je team een dagje uit de vergaderzaal wilt halen, of misschien gewoon omdat je een excuus zoekt om in het zonnetje te staan met een schop in je handen. Wat de reden ook is, bomen planten is een fantastische manier om bij te dragen aan een duurzamere wereld én plezier te hebben. Laten we eens duiken in de wondere wereld van de boomplantdag – van de voorbereiding tot de hilarische momenten die je ongetwijfeld zult tegenkomen.

  Word ook Viridi Air Partner: download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens Viridi Air-partners, België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Word ook Viridi Air Partner: voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:  Waarom een Boomplantdag?

  Klimaatredder Extraordinaire

  Bomen zijn de superhelden van het milieu. Ze nemen CO2 op, produceren zuurstof, en bieden onderdak aan allerlei dieren. Bovendien helpen ze de bodem te beschermen tegen erosie en verbeteren ze de waterkwaliteit. Dus, elke boom die je plant, draagt bij aan een gezondere planeet. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet een superheld zijn?

  Teambuilding met een Groene Twist

  Niets versterkt de band met je team meer dan samen de handen uit de mouwen steken voor een goed doel. Samen bomen planten vereist samenwerking, communicatie en een beetje doorzettingsvermogen. En wie weet, misschien ontdek je wel dat je collega’s verbazingwekkend goed zijn in gaten graven of dat ze een verborgen talent hebben voor het positioneren van boomwortels.

  Een Verhaal om te Vertellen

  Een boomplantdag is niet alleen goed voor het milieu en de teamspirit, het levert ook geweldige verhalen op voor bij de koffieautomaat. Of het nu gaat om de hilarische momenten (wie is er in een modderpoel gevallen?) of de kleine overwinningen (deze boom staat perfect recht!), je zult genoeg anekdotes hebben om nog jaren te vertellen.

  Voorbereiding: Wat je Nodig Hebt

  De Perfecte Locatie

  Laat Viridi Air, samen met jullie, de keuze maken bij het vinden van een geschikte locatie. Dit kan een openbaar park zijn, een natuurgebied dat hersteld moet worden, of zelfs een schoolplein dat vergroening nodig heeft. Lokale natuurorganisaties of andere natuurgronden helpen Viridi Air bij het vinden van de perfecte plek.

  De Juiste Bomen

  Niet elke boom is geschikt voor elke locatie. Daarom doet Viridi Air altijd onderzoek over welke boomsoorten het beste gedijen in de gekozen omgeving. Denk aan inheemse soorten die goed zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem.

  Gereedschap en Benodigdheden

  Zorg ervoor dat je alles hebt wat nodig is zoals een schop & handschoenen. De overige zaken regelt Viridi Air natuurlijk zelf (zoals b.v. de bomen). Vergeet niet om ook wat snacks en drinken mee te nemen – bomen planten kan vermoeiend werk zijn en een hongerige vrijwilliger is geen gelukkige vrijwilliger.

  Plan voor Onderhoud

  Bomen hebben zorg nodig, vooral in hun eerste jaren. Viridi Air maakt altijd een plan voor wie de bomen zal water geven en verzorgen na de plantdag. Vaak wordt dit geïntegreerd in een langdurig vrijwilligersprogramma.

  De Boomplantdag: Stap voor Stap

  Het Welkomstwoord

  Begin de dag met een kort welkom en een uitleg over het belang van de dag. Vertel over de impact die de geplante bomen zullen hebben en motiveer iedereen om hun beste beentje voor te zetten.

  Het Graven van de Gaten

  Zet je team aan het werk met het graven van de gaten. Dit kan een hilarisch proces zijn, vooral als sommige collega’s ontdekken dat een schop niet hetzelfde is als een computermuis. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn om de wortels van de bomen voldoende ruimte te geven. En vergeet niet om te lachen als iemand per ongeluk in een te ondiep gat stapt en vast komt te zitten – dat is allemaal deel van het plezier!

  De Bomen Planten

  Nu komt het echte werk: de bomen in de grond zetten. Plaats de boom voorzichtig in het gat, zorg ervoor dat de wortels goed verspreid zijn, en vul het gat met aarde. Druk de aarde stevig aan, maar niet te hard – bomen houden niet van een verpeste wortelzone. Dit is ook het moment om je groene vingers te laten zien (of in sommige gevallen, te ontdekken dat je ze niet hebt).

  Water geven

  Zodra de bomen geplant zijn, moeten ze goed bewaterd worden. Dit kan een leuke groepsactiviteit zijn, vooral als je een kleine competitie maakt van wie het snelste de bomen kan bewateren zonder zichzelf nat te maken. Tip: iemand zal zichzelf nat maken. Altijd.

  De Finishing Touch

  Om de dag af te sluiten, zorgt Viridi Air ervoor, samen met jullie, dat alle bomen goed beschermd zijn tegen dieren of zware weersomstandigheden. Dit kan betekenen dat je kleine hekjes plaatst of mulch rond de bomen aanbrengt. Bedank iedereen voor hun inzet en benadruk hoe hun harde werk een blijvende impact zal hebben op de omgeving.

  De Grappige Kant van Bomen Planten

  Geen boomplantdag is compleet zonder een paar hilarische momenten. Hier zijn een paar situaties die je ongetwijfeld tegenkomt:

  1. De Modderige Marathon: Iemand zal onvermijdelijk uitglijden en eindigen met een gezicht vol modder. Het is allemaal deel van de ervaring!
  2. De Verwarde Botanist: De collega die denkt dat hij alles weet over bomen, maar geen idee heeft hoe hij een schop moet vasthouden.
  3. De Fotograaf: Die ene collega die meer bezig is met het maken van selfies dan met het planten van bomen. #TreeHugger #GreenGoals
  4. De Improviserende Gardener: Iemand die denkt dat een boom schuin planten een goed idee is, “omdat het er artistiek uitziet”. (Spoiler: het is geen goed idee.)

  Conclusie

  Een boomplantdag is een fantastische manier om bij te dragen aan een duurzamere toekomst, de band met je team te versterken, en een hoop plezier te hebben. Het is een activiteit die zowel het milieu als de teamgeest ten goede komt, en het levert verhalen op die je nog lang zult navertellen. Dus waar wacht je nog op? Trek je laarzen aan, pak een schop, en ga naar buiten om bomen te planten. Je zult niet alleen de planeet helpen, maar ook onvergetelijke herinneringen creëren en ongetwijfeld heel wat lachen.

  En onthoud: elke geplante boom is een stap in de richting van een groenere, gezondere toekomst. Dus laten we samen die stappen zetten – één boom per keer.

   Word ook Viridi Air Partner: download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens Viridi Air-partners, België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Word ook Viridi Air Partner: voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: