Boom planten voor klimaat en gezondheid

Boom planten

Het aanmoedigen van bedrijven om bomen te planten is een belangrijk onderwerp in de context van milieubewustzijn en duurzaamheid.

  Word ook Viridi Air Partner: download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens Viridi Air-partners, België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Word ook Viridi Air Partner: voor slechts €5,50 p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:  Hier zijn enkele redenen waarom veel mensen pleiten voor het planten van bomen als een verantwoordelijke zakelijke praktijk:

  1. Koolstofcompensatie: Bomen absorberen kooldioxide (CO2) uit de atmosfeer en slaan het op in de vorm van hout, waardoor de netto-uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Dit draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering.
  2. Lucht- en waterzuivering: Bomen zuiveren de lucht door schadelijke gassen en deeltjes te absorberen en dragen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Ze helpen ook bij de bescherming van waterwegen door het verminderen van bodemerosie en het filteren van vervuilende stoffen uit regenwater.
  3. Biodiversiteit: Bossen en bomen bieden habitats voor diverse planten- en diersoorten. Het behoud van biodiversiteit is cruciaal voor het evenwicht van ecosystemen en de gezondheid van de planeet.
  4. Koeling en energiebesparing: Bomen bieden natuurlijke schaduw en koeling, wat kan helpen bij het verminderen van de behoefte aan airconditioning in gebouwen. Dit leidt tot energiebesparing en lagere energiekosten.
  5. Sociale verantwoordelijkheid: Het planten van bomen en betrokkenheid bij milieuprojecten laat zien dat een bedrijf zich bewust is van zijn ecologische voetafdruk en zich inzet voor duurzaamheid. Dit kan het imago van het bedrijf verbeteren en klanten aantrekken die milieubewust zijn.
  6. Economische voordelen: Bomen en bossen dragen bij aan de economie door houtproductie, recreatie en toerisme te ondersteunen. Ze kunnen ook de waarde van onroerend goed verhogen.
  7. Wet- en regelgeving: In sommige regio’s zijn er wetten en voorschriften die bedrijven verplichten om bomen te behouden of nieuwe bomen te planten als onderdeel van bouw- en ontwikkelingsprojecten.
  8. Lange termijn stabiliteit: Bomen planten is een investering in de toekomstige stabiliteit van het milieu en het bedrijfsleven. Ze dragen bij aan een gezonde en veerkrachtige planeet die gunstig is voor alle aspecten van het leven, inclusief bedrijfsactiviteiten.
  Boom planten bedrijven

  Kortom, het planten van bomen is niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar kan ook op lange termijn voordelen opleveren voor bedrijven, de gemeenschap en het milieu als geheel. Het past binnen bredere inspanningen om duurzaamheid te bevorderen en de impact van menselijke activiteiten op de planeet te verminderen.

  Wat voor type boom kun je het beste planten

  Het beste type boom om te planten hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke locatie, het klimaat, de bodemgesteldheid en het beoogde doel. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Inheemse boom planten: Over het algemeen is het raadzaam om inheemse bomen te planten, dat wil zeggen bomen die van nature in het gebied voorkomen. Inheemse bomen hebben zich aangepast aan de lokale omstandigheden en bieden meestal de beste ondersteuning voor de lokale biodiversiteit.
  2. Klimaat: Kies bomen die goed gedijen in het klimaat van de regio waar je ze plant. Sommige bomen zijn beter bestand tegen koude winters, terwijl andere beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Raadpleeg lokale bronnen of boomkwekerijen voor aanbevelingen.
  3. Bodemgesteldheid: De bodemgesteldheid is belangrijk. Sommige bomen gedijen in zure grond, terwijl andere de voorkeur geven aan alkalische bodems. Laat de bodem testen om te bepalen welke bomen het beste zullen groeien.
  4. Doel: Denk na over het doel van het planten van de boom. Wil je schaduw, biodiversiteit, fruitproductie, luchtzuivering of erosiecontrole? Verschillende bomen hebben verschillende eigenschappen en functies.
  5. Ruimte en grootte: Zorg ervoor dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte. Sommige bomen worden groot en hebben veel ruimte nodig, terwijl andere geschikt zijn voor kleinere tuinen.
  6. Onderhoud: Bedenk hoeveel onderhoud je bereid bent te doen. Sommige bomen vergen meer onderhoud dan andere, bijvoorbeeld vanwege bladval, zaden of wortelgroei.
  7. Ziekteresistentie: Overweeg bomen te planten die resistent zijn tegen veel voorkomende plagen en ziekten in jouw regio. Dit kan de overlevingskansen van de boom vergroten.

  Enkele voorbeelden van populaire bomen die in veel gebieden goed gedijen zijn onder andere eiken, esdoorns, dennen, sparren, beuken, kersen, en appelbomen. Het is echter cruciaal om lokaal advies in te winnen en de specifieke omstandigheden op de plantlocatie te overwegen bij het kiezen van het beste type boom om te planten. Het betrekken van een lokale boomdeskundige of tuinbouwadviseur kan zeer waardevol zijn bij het maken van de juiste keuze.

  Waar moet je op letten voor op een juiste manier een boom te planten?

  Het planten van een boom op de juiste manier is essentieel om ervoor te zorgen dat de boom gezond groeit en gedijt. Hier zijn de belangrijkste stappen en overwegingen om op te letten bij het planten van een boom:

  1. Kies de juiste locatie:

  • Zorg ervoor dat de locatie geschikt is voor het type boom dat je wilt planten. Overweeg factoren zoals de hoeveelheid zonlicht, de bodemgesteldheid en de beschikbare ruimte voor groei.

  2. Graaf het plantgat:

  • Graaf een plantgat dat ongeveer twee keer zo breed is als de kluit van de boom, maar niet dieper. De diepte moet overeenkomen met de hoogte van de kluit, zodat de boom op dezelfde diepte wordt geplant als in de kwekerij.

  3. Verwijder de boom uit de container:

  • Haal voorzichtig de boom uit de pot of container zonder de wortels te beschadigen. Als de boom in een plastic pot zit, verwijder dan de pot om de wortels bloot te leggen.

  4. Ontwar de wortels:

  • Als de wortels strak om de kluit zijn gewikkeld, ontwar ze dan voorzichtig zodat ze naar buiten kunnen groeien.

  5. Plaats de boom in het plantgat:

  • Plaats de boom in het plantgat, zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het maaiveld. De bovenkant van de wortelkluit moet niet dieper worden geplant dan het oorspronkelijke bodemniveau.

  6. Vul het plantgat op:

  • Vul het plantgat met de uitgegraven aarde en maak de grond stevig aan terwijl je vult om luchtkuilen te voorkomen.

  7. Water geven:

  • Geef de boom grondig water direct na het planten om de grond rond de wortels te verdichten en luchtbellen te verwijderen. Blijf de boom regelmatig water geven tijdens het eerste jaar na het planten om ervoor te zorgen dat de wortels goed worden gevestigd.

  8. Mulch aanbrengen:

  • Breng een laag mulch aan rond de boom om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de boom wordt geplaatst.

  9. Onderhoud en verzorging:

  • Blijf de boom goed verzorgen door regelmatig water te geven, onkruid te verwijderen en de boom te bemesten indien nodig. Snoei de boom volgens de juiste snoeitechnieken om een gezonde groei te bevorderen.

  10. Ondersteuning:

  • Als de boom jong is of gevoelig voor wind, kan het nodig zijn om steunpalen en bindmateriaal te gebruiken om de boom recht te houden totdat deze stevig geworteld is. Ook wilde dieren kunnen het jonge blad opeten wat het nodig maakt om er gaas omheen te spannen.

  Het planten van een boom is een langetermijnverplichting, en zorgvuldige aandacht voor deze stappen zal bijdragen aan het succes van de boom op lange termijn. Het is ook raadzaam om lokale richtlijnen en adviezen te volgen, aangezien de beste praktijken en benodigde zorg kunnen variëren afhankelijk van de regio en het type boom.

   Word ook Viridi Air Partner: download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens Viridi Air-partners, België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Word ook Viridi Air Partner: voor slechts €5,50 p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:   Een gedachte over “Boom planten voor klimaat en gezondheid

   Reacties zijn gesloten.