CO2-Compensatie Kosten per Ton: Wat Je Moet Weten

CO2-Compensatie Kosten per Ton Wat Je Moet Weten

CO2-compensatie is een manier om de impact van koolstofuitstoot te verminderen door te investeren in projecten die broeikasgassen uit de atmosfeer verwijderen of voorkomen dat ze worden uitgestoten. Dit kan variëren van het planten van bomen tot het ondersteunen van hernieuwbare energieprojecten. Maar wat zijn de kosten van CO2-compensatie per ton, wat bepaalt deze prijs en kan er ook gelijk wat gedaan worden aan fijnstof?

  Download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


  Wat Bepaalt de Kosten?

  De kosten voor CO2-compensatie per ton kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren:

  1. Type Project: Verschillende compensatieprojecten hebben verschillende kosten. Bosbouwprojecten (zoals herbebossing) kunnen goedkoper zijn dan technologie-intensieve projecten zoals Direct Air Capture (DAC).
  2. Locatie: Projecten in ontwikkelingslanden zijn vaak goedkoper vanwege lagere arbeids- en grondkosten, terwijl projecten in ontwikkelde landen duurder kunnen zijn. Wel is de transparantie veel groter bij lokale projecten.
  3. Certificering en Kwaliteit: Hoogwaardige, gecertificeerde projecten die strikte monitoring en verificatie ondergaan, zoals die door Verra of Gold Standard, kunnen duurder zijn.
  4. Schaal van het Project: Grootschalige projecten profiteren vaak van schaalvoordelen, wat de kosten per ton kan verlagen.

  Gemiddelde Kosten

  Over het algemeen variëren de kosten van CO2-compensatie per ton tussen de €5 en €30. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Bosbouwprojecten: Het hangt er een beetje vanaf of er lokaal of in een ontwikkelingsland bomen worden geplant. Die laatste optie is goedkoper maar ook gelijk minder transparant. Bovendien is de ‘feeling’ en het goede gevoel van het planten weg als ze niet eens zijn te bezoeken. Om die reden plant Viridi Air uitsluitend lokaal bomen in het land van de opdrachtgever. Bovendien zijn de geplante bomen en type aanplantwijze gericht om naast CO2 ook fijnstof op te nemen. Bij Viridi Air zitten de kosten op €5,- per geplante boom. Een gemiddelde boom neemt ongeveer 22kg CO2 op. Een ton CO2 is 1.000 kilogram. Voor een ton CO2 moet je ongeveer 45 bomen planten. De kosten zijn dan ongeveer: €225 euro. Het planten van bomen is relatief goedkoop.
  • Hernieuwbare Energieprojecten: Projecten zoals wind- of zonne-energie hebben kosten die variëren van €10 tot €25 per ton. Deze projecten voorkomen koolstofuitstoot door vervanging van fossiele brandstoffen met schone energiebronnen.
  • Technologische Oplossingen: Geavanceerde technologieën zoals Direct Air Capture kunnen oplopen tot €100 of meer per ton vanwege de hoge operationele en onderhoudskosten.

  Waarom CO2-Compensatie?

  Hoewel CO2-compensatie geen vervanging is voor directe emissiereductie, speelt het een cruciale rol in de overgang naar een koolstofarme economie. Bedrijven en individuen kunnen hun resterende uitstoot compenseren terwijl ze werken aan het verminderen van hun eigen koolstofvoetafdruk.

  Om te voorkomen dat bedrijven méér gaan compenseren en méér uitstoten doet Viridi Air altijd een toelatingscheck. Er wordt uitsluitend samengewerkt met bedrijven die zich aantoonbaar inzetten voor duurzaamheid of bijdragen aan schone lucht.

  Hoe Kies Je een Compensatieproject?

  Bij het kiezen van een compensatieproject is het belangrijk om te letten op:

  • Certificering: Zoek naar projecten die gecertificeerd zijn.
  • Transparantie: Kies projecten die gedetailleerde rapporten en bewijs van impact bieden.
  • Duurzaamheid: Zorg ervoor dat de projecten een langdurige impact hebben en niet alleen korte termijn oplossingen bieden.

  Conclusie

  De kosten van CO2-compensatie per ton variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type project, locatie, certificering, en schaal. Door te investeren in gecertificeerde en duurzame projecten kunnen bedrijven en individuen hun ecologische voetafdruk effectief verkleinen, terwijl ze bijdragen aan wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Het meest voordelig is te investeren in CO2-compensatie door het planten van bomen. Bij Viridi Air zijn de kosten ervan uitermate goedkoop en wordt naast CO2 ook fijnstof uit de buitenlucht gehaald met bomen.

   Download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: