Waarom nu het kiezen van de beste luchtreiniger moeilijk is

de beste luchtreiniging

Het kiezen van beste luchtreiniger kan een lastige zaak zijn. Heb je er echt een nodig? Als u er een krijgt, welke maat moet deze dan hebben, welke functies zijn belangrijk en hoe effectief zal deze zijn om de lucht daadwerkelijk te reinigen? Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze voor uw binnenruimte.

Luchtkwaliteit

De kwaliteit van de binnenlucht is belangrijk – we brengen immers een groot deel van ons leven binnenshuis door met het inademen van die lucht. Het liefst ademen we natuurlijke schone lucht. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat vervuiling alleen een buitenprobleem is. Denk aan uitlaatgassen van voertuigen, stof en pollen in de lucht, rook en andere vervuilende stoffen komt onze huizen binnen.

Andere bronnen van vervuiling zijn al in huis; bijvoorbeeld huisstof, sigarettenrook, vluchtige organische stoffen (VOS) uitgestoten door verf en het schuim in banken en matrassen, haren van huisdieren en huidschilfers. Binnen hebben vervuilende stoffen minder kans om gewoon weg te waaien en kunnen ze zich na verloop van tijd ophopen. Al deze soorten vervuiling kunnen irritatie veroorzaken aan uw ademhaling, ogen en huid.

In veel gevallen kunt u de meeste van deze problemen oplossen door uw huis regelmatig te stofzuigen, dweilen en ventileren.

Wanneer is het de beste ​​luchtreiniger?

de beste luchtreiniger

Het is een beste luchtreiniger als het de volgende basiselementen bevat:

  • Als het helpt tegen astma en allergieën, met name voor stof en pollen;
  • Als het helpt de lucht vrij te houden van bacteriën en virussen
  • Als het helpt tegen tabaksrook in de binnenlucht
  • Als het helpt tegen bepaalde vervuilingsproblemen, zoals in de buurt van een snelweg

De beste luchtreiniger verwijdert uiteraard bacteriën of virussen

De beste luchtreiniger kan ook helpen bij het verwijderen van virussen, bacteriën en andere vervelende stoffen zoals schimmelsporen.

De aller beste luchtreiniger heeft een hoge CADR – (luchtafgiftesnelheid)

De Clean Air Delivery Rate (CADR) is een standaardmaatstaf voor het luchtvolume dat het luchtzuiverende systeem kan reinigen. Het wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur. Hoe groter het aantal, hoe beter.

de beste luchtreiniging

De CADR-test wordt uitgevoerd in een kleine kamer (een vierkante kamer ongeveer 3,4 m per zijde en 2,4 m hoog), met de beste luchtreiniger in het midden van de kamer en ingesteld op de hoogste snelheidsinstelling. Het is een test van 20 minuten, die afzonderlijk wordt uitgevoerd voor elk van de drie verontreinigende stoffen (stof, tabaksrook en pollen), dus u zult zien dat sommige modellen hun CADR-classificatie voor elk type vermelden.

Hoewel CADR een handige manier is om prestaties tussen modellen te vergelijken, is het niet per se een goede indicator van of het de beste luchtreiniger is! Het is waarschijnlijker dat de beste luchtreiniger in een hoek staat maar je zult niet altijd de hoogste snelheidsinstellingen gebruiken. Ook meet de CADR-test niet de verwijdering van andere verontreinigende stoffen zoals VOS en zeer fijne deeltjes.

Alles over filters die in de beste luchtreiniger zitten

HEPA-filtratie

Testen hebben uitgewezen dat HEPA-filtratie een belangrijke functie is voor de beste luchtreiniger. HEPA staat voor hoogrendement fijnstof. Het is een zeer effectief type filter dat zeer kleine deeltjes opvangt, onzichtbaar voor het blote oog. Over het algemeen kunnen HEPA-filters ten minste 99,95% van het stof, rook, schimmel en andere deeltjes in de lucht vangen, tot een kleine grootte van 0,3 micron. HEPA-filters komen ook voor in stofzuigers van hoge kwaliteit. In de beste luchtreiniger dient ook een HEPA-filter te zitten.

beste luchtzuiveraar

Koolstof of houtskool

Naar verluidt goed voor het vasthouden van geuren en VOC’s zoals formaldehyde.

Ozon

Op lage niveaus is aangetoond dat het niet effectief is bij het verwijderen van luchtvervuiling, en op hoge niveaus kan het irritatie van de ademhaling veroorzaken. Goed ventileren is zeer belangrijk.

Ionisch of ionisatie

Goed voor het verwijderen van fijne deeltjes zoals stof en rook. Bij ionisatie van lucht kan echter ozon ontstaan ​​(zie hierboven).

Ultraviolet (UV) steriliseren

Goed voor het doden van virussen, bacteriën en schimmelsporen. Maar uv-licht heeft minstens een paar minuten nodig om ziektekiemen te doden. Vertrouw niet alleen op een sterilisatiefilter als dit niveau van reinheid belangrijk voor u is.

Filters reinigen en vervangen

De beste luchtreiniger kan meerdere filters hebben (inclusief het HEPA-filter) en deze moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen. Het is voordeliger om een ​​filter te kunnen wassen en opnieuw te gebruiken dan elke keer een vervangend filter te moeten kopen, vooral als u de beste luchtreiniger vaak gaat gebruiken. De meeste voorfilters en koolstoffilters kunnen worden gewassen en vervangen; HEPA-filters zijn meestal niet wasbaar en u moet er rekening mee houden bij het kopen van vervangende filters.

Een beste luchtreiniger heeft een waarschuwingsindicator om u te laten weten wanneer het tijd is om de filters schoon te maken of te vervangen.

De beste luchtreiniger bevat extra functies

de allerbeste luchtreiniger

Sensoren en timers

De beste luchtreiniger bavat luchtsensoren die het niveau van de luchtverontreiniging binnenshuis volgen en deze informatie aan u weergeven. Sommige kunnen zo worden ingesteld dat ze zichzelf automatisch activeren zodra de vervuiling een bepaald niveau bereikt. Dit kan handig zijn als u wilt dat de beste luchtreiniger een goede luchtkwaliteit behoudt zonder dat u 24/7 hoeft te blijven draaien. Als u bijvoorbeeld in de buurt van grote wegen woont die alleen op bepaalde tijden van de dag tot hoge vervuilingsniveaus leiden, of tijdens de lente, wanneer het aantal pollen van dag tot dag aanzienlijk kan variëren.

Ventilator

U wilt een krachtige luchtstroom wanneer u de lucht in een kamer snel moet reinigen, maar een zachte luchtstroom voor gebruik ’s nachts in een slaapkamer. De beste luchtreiniger heeft een goed bereik aan ventilatorsnelheden (of helemaal geen ventilator).

Wi-Fi-apps en afstandsbedieningen

Een afstandsbediening is handig, maar niet alle modellen hebben ze. Sommige modellen kunnen worden aangesloten op het Wi-Fi-netwerk van uw huis en worden bediend via een smartphone-app. Dit kan dienen als alternatief voor een speciale afstandsbediening. Sommige modellen geven je ook toegang tot verzamelde gegevens van de beste luchtreiniger, zodat je kunt zien wat voor soort vervuilende stoffen het uit je huis verwijdert.

Draagbaarheid

De aller beste luchtreinigers kunnen vrij zware apparaten zijn – ze kunnen ongeveer 10 kg of meer wegen – dus als u van plan bent om het apparaat tussen kamers te verplaatsen, controleer dan of het gewicht beheersbaar is. Wielen en handgrepen kunnen het verplaatsen vergemakkelijken.

Kamer grootte

De meeste modellen hebben een aanbevolen kamergrootte. Het is misschien de moeite waard om een ​​model te kopen dat geschikt is voor een grotere kamer dan waarin u het wilt gebruiken. Dat kan betekenen dat de beste luchtreiniger de lucht uit de kamer sneller zuivert op de hoogste stand, maar de lucht nog steeds comfortabel schoon houdt op de laagste en stilste snelheid (goed voor als u probeert te slapen).

beste luchtreiniger

Alternatieven

Het belangrijkste alternatief voor het kopen van de beste luchtreiniger is om uw huis stofvrij te houden door regelmatig meubels af te vegen en uw vloeren grondig te stofzuigen. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filters om ervoor te zorgen dat je tijdens het stofzuigen niet alleen stof de kamer in blaast. Regelmatig dweilen van harde vloeren is een goede manier om meer stof en verontreinigende stoffen te verwijderen. Ventileer ten slotte het huis regelmatig als de buitenlucht schoon en gezond oogt.

Hebben airconditioners HEPA-filters?

Een airconditioner kan helpen om wat stof en pollen uit de lucht te filteren, maar verwijdert meestal geen rook, fijnstof of VOC’s. HEPA-filters kunnen praktisch niet worden gemonteerd op een airconditioner omdat airconditioners behoorlijk grote hoeveelheden luchtstroom de kamer in moeten bazen en enorm krachtige ventilatoren in de binnenunit nodig hebben.