Feiten over de foodbranche en luchtkwaliteit

hitma LI

De houding van de voedingsmiddelenindustrie met betrekking tot luchtkwaliteit is de laatste jaren veranderd. Besmetting met voedselvreemde materialen en micro-organismen moet worden voorkomen. Ook de kwaliteit of de houdbaarheid van het product kan een reden zijn om processen en omgevingen uiterst zorgvuldig te beheersen. Deze strenge aanpak is vergelijkbaar met die in cleanrooms in de farmaceutische/hightechindustrie en zelfs met operatiekamers. De eisen liggen steeds hoger en men wil data niet alleen meten, maar ook registreren en monitoren. Teun Mulder (specialist meetinstrumenten en dataregistratie bij Hitma) praat me bij over deze ontwikkelingen:

“…..voor veel levensmiddelen worden de productie- en opslagruimte gekoeld. Er moet worden vastgesteld welke temperatuur exact nodig is om te voorkomen dat micro-organismen op het product terechtkomen. In verband met ARBO-richtlijnen wordt er vaak voor 10°C met een relatieve vochtigheid van 55 tot 60% gekozen, of 12°C met een relatieve vochtigheid van 70 tot 80%. Bij deze temperaturen is groei van micro-organismen tot een acceptabel minimum beperkt. Ook moet een overdruk aanwezig zijn zoals bij een operatiekamer of cleanroom. Voor een optimale luchtkwaliteit in een voedingsmiddelenbedrijf zal de lucht ook voldoende ververst moeten worden. Het luchtbehandelingssysteem geeft een zelfreinigend effect aan de ruimte. Onder normale omstandigheden wordt 85% van de lucht gerecirculeerd. Zo is de kans op condensvorming en schimmel zo klein mogelijk. De lucht wordt ook nog gefilterd. Net als in operatiekamers en cleanrooms is ook in de voedingsmiddelenindustrie een continue monitoring van de meetwaarden drukverschil, temperatuur en relatieve vochtigheid cruciaal. Hoe weet je anders of alle klimaatcondities tijdens de productie binnen de grenswaarden zijn gebleven? En krijgen operators een melding als het drukverschil wegvalt bij een openstaande laaddeur? Binnen Hitma Dataregistratie hebben wij hiervoor diverse meetoplossingen. Bijvoorbeeld het JRI MySirius-datregistratiesysteem of het universele systeem van MCPS. Door in te loggen bij ons online meetplatform heb je altijd en overal toegang tot je meetdata……”