Veel mensen denken dat op aarde altijd bomen zijn geweest. Dat is echter niet zo. Bomen bestonden niet gedurende de eerste 90% van de geschiedenis van de aarde.
Wist jij dat bomen kunnen praten? Bomen in een bos kunnen voedingsstoffen delen via een netwerk dat is gebouwd door bodemschimmels.
Bomen hebben een symbiotische relatie met schimmels die op hun wortels leven. De schimmels verbinden elke boom met anderen in de buurt en communiceren zo met elkaar.
Bomen zijn grote waterslurpers. Een grote eik kan ongeveer 100 liter water per dag verbruiken, en een gigantische sequoia kan dagelijks tot 500 liter drinken. Veel volwassen bomen hebben een enorme hoeveelheid water nodig, wat slecht kan zijn voor door droogte geteisterde boomgaarden, maar vaak goed is voor mensen in het algemeen. De opname van water door bomen kan overstromingen door zware regenval beperken, vooral in laaggelegen gebieden zoals riviervlaktes. En flinke bossen verdampen ook
weer veel water en creëren zo regen.
Als bonus hebben bomen ook de gave om bodemverontreinigende stoffen op te nemen. Eén suikeresdoorn kan per jaar 60 milligram cadmium, 140 mg chroom en 5.200 mg lood uit de bodem verwijderen, en studies hebben aangetoond dat het afstromende water van boerderijen tot 88% minder nitraat en 76% minder fosfor bevat nadat het door een bos is
gestroomd.
Bomen absorberen CO2 en produceren zuurstof maar filteren ook fijnstof en andere vervuiling (NOx, VOC’s) uit de lucht. Ongeveer de helft van alle zuurstof in de lucht is afkomstig van fytoplankton maar bomen zijn ook een belangrijke bron.
Bomen hebben gigantisch veel voordelen die ook de gezondheid kunnen verbeteren en miljarden kunnen besparen op o.a. gezondheidszorg, natuurrampen.
Welke leuke feitjes over bomen heb jij ontdekt?