Fijnstof maakt je 25 jaar ouder

oud door fijnstof

“…..van veel fijnstof inhaleren zie je er snel ouder uit….!….” leerde ik van een ongelukkige werksituatie in Parijs. Ik werkte bij een bedrijf met zo’n 50 medewerkers, op de hoogste verdieping in een gebouw aan La Défence. Het was al mijn 2e werkweek en ik begon de meeste collega’s al wel te kennen. En zij mij.

Velen hadden een internationale achtergrond. Zo ook een Nederlandse collega. Hij gaf leiding aan een 5 tal Aziatische collega’s en sprak vloeiend Chinees/Mandarijns. Zijn 10 jaar werken in China had hem veel ervaring opgedaan over die cultuur, taal, business normen.

Tijdens de lunch zitten we te praten over sport. Iets wat ik zeker in die tijd minimaal 90 minuten per dag deed (hardlopen).
Ik neem een hap van een baguette en luister naar zijn verhaal dat het hectische leven in Parijs hem weinig tijd geeft voor sport.
“……ja je dagelijkse leven is waarschijnlijk ook niet meer als toen je 40 was….” zeg ik hem.

Hij kijkt me aan en moet lachen.
“….je hebt gelijk man,….ik moet weer gaan sporten….mijn lichaam is oud. De vervuilde lucht in China heeft me zeker 20 jaar ouder gemaakt….ik ben 32…maar echt die slechte lucht is de oorzaak….je bent niet de eerste die zich vergist heeft in mijn leeftijd….”.
Ik schrik, schaam me want zat er wel erg naast met mijn inschatting van 56 jaar.

De lucht in Parijs was in die tijd óók ernstig vervuild dus ik excuseer me en zeg dat er waarschijnlijk veel fijnstof in mijn ogen zit.

Vanaf die dag had ik er jong bejaarde sportende collega bij!