Goed en gezond binnenklimaat geregeld door Jaga

Jaga schoon binnenklimaat

Ik kom net terug van een leuke afspraak. Samen met Jaga Nederland B.V. een bezoekje gedaan aan één van de groenste kantoren van Nederland. Omgeven met subtropische planten kan ik alléén maar jaloers zijn op iedereen die hier mag werken. Begin 2023 was de officiële opening van het nieuwe innovatiecentrum van AAK in Zaandijk, ook wel Innovation Center of Excellence in Plant Based Foods genoemd. AAK, de Zweedse producent van plantaardige oliën en vetten, liet een oud pakhuis renoveren en breidde het pand uit door een glazen kas aan het pakhuis te plaatsen.

Voorwaarde voor AAK was om in het nieuwe innovatiecentrum een gezonde en fijne werkomgeving met een comfortabel binnenklimaat te creëren. Dit bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. Jeroen Lauffer, werkvoorbereider bij Bloemendal Bouw, vertelt hierover: “In de nieuwbouw komen veel disciplines bij elkaar. Hierdoor zijn er verschillende ruimtes met diverse behoeftes qua temperatuur, ventilatie en koeling met maar een totale vloeroppervlakte van 700 m2. Zo moest het laboratorium bijvoorbeeld op een constante temperatuur van 18 graden gehouden worden. Neem daarbij dat het hele pand voorzien is van subtropische planten en bomen die voor een bepaalde luchtvochtigheid zorgen. Het was een serieuze uitdaging om dit allemaal in één pand naast elkaar te laten functioneren.”

Uiteindelijk kozen ze voor de krachtige Briza in combinatie met een Oxygen2 ventilatie-unit en volledig in plantenbakken weggewerkt. De Briza heeft dankzij de slimme warmtewisselaar een groot vermogen voor zowel lage temperatuur verwarming als krachtige koeling, maar is toch een smal toestel. Jeroen: “Gezien de beperkte ruimte was het fijn dat de Briza zo compact was, zonder dat dit ten koste ging van comfort en kwaliteit. Bovendien is het systeem geluidsstil, waardoor de medewerkers geen overlast zouden ervaren. Een groot voordeel.”

Om ook te zorgen voor ventilatie, werd het Oxygen2 ventilatiesysteem ingebouwd in de Briza. De Oxygen2 is een intelligent gestuurd ventilatiesysteem en energiebesparend luchtverversingssysteem. Het is een kant-en-klare unit die onzichtbaar ingebouwd kan worden in de lage temperatuur radiatoren van Jaga. Jeroen: “Door deze oplossing hadden we maar één toestel nodig voor verwarming, koeling én ventilatie. Ideaal om te verwerken in de plantenbakken. Door de intelligente besturing wordt elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, goed geventileerd. De aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem. Het was een behoorlijke uitdaging om alles voor elkaar te krijgen maar het resultaat mag er zeker zijn.

Ik ben benieuwd hoe jij erbij zit vandaag?!

Een gedachte over “Goed en gezond binnenklimaat geregeld door Jaga

Reacties zijn gesloten.