Het is belangrijk dat bomen CO2 nodig hebben

bomen hebben co2 nodig

Op de vraag of bomen CO2 nodig hebben is een eenvoudig antwoord. Ja, bomen hebben CO2 nodig voor fotosynthese, het proces waarmee ze hun eigen voedsel produceren. Tijdens fotosynthese gebruiken bomen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, samen met water en zonlicht, om suikers en zuurstof te produceren. De suikers worden door de boom gebruikt als energiebron, terwijl de zuurstof in de atmosfeer wordt vrijgegeven als bijproduct van het proces. Viridi Air plant om die reden boomsoorten die meer fotosynthese plaats kunnen laten vinden.

  Download de Brochure

  Viridi Air plant in eigen projecten, namens diverse bedrijven (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Slechts €5,50 p/boom en incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:  Dus, zonder CO2 in de lucht, zouden bomen niet in staat zijn om fotosynthese uit te voeren en te groeien. Het is echter belangrijk op te merken dat er een evenwicht is tussen de hoeveelheid CO2 die bomen nodig hebben voor fotosynthese en de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten als gevolg van ademhaling en afbraak van organisch materiaal. Overmatige CO2 in de atmosfeer kan leiden tot klimaatverandering en een verstoord evenwicht in de natuurlijke koolstofcyclus.

  Groeien bomen zonder CO2?

  CO2 is noodzakelijk voor bomen om te groeien omdat ze het gas nodig hebben voor fotosynthese. Maar net als bij de meeste dingen is teveel van het goede ook niet goed voor bomen.

  Hebben bomen CO2 nodig


  Hoge niveaus van CO2 in de atmosfeer kunnen ervoor zorgen dat bomen te snel groeien, wat kan leiden tot zwakke stammen en takken. Bomen kunnen ook minder weerstand hebben tegen plagen en ziektes als gevolg van overmatige groei. Daarnaast kan een overmatige blootstelling aan CO2 leiden tot het verlies van mineralen en voedingsstoffen in de bodem, waardoor de groei en gezondheid van de boom verder worden aangetast.

  De accumulatie van CO2 versus bomen

  Bovendien kan de accumulatie van CO2 in de atmosfeer leiden tot klimaatverandering, wat op de lange termijn een negatief effect kan hebben op de groei en gezondheid van bomen en andere planten. Kortom, hoewel CO2 noodzakelijk is voor de groei en overleving van bomen, kan overmatige blootstelling aan het gas uiteindelijk schadelijk zijn voor hun groei en gezondheid.

  bomen en co2

  Nemen bomen ook zuurstof op?

  Ja, bomen nemen naast CO2 ook zuurstof op. Dit gebeurt tijdens het proces van fotosynthese, waarbij bomen koolstofdioxide uit de lucht opnemen en zuurstof produceren als bijproduct. Hierbij wordt water (H2O) gesplitst in zuurstof (O2) en waterstof (H).

  Dit betekent dat bomen zuurstof produceren en bijdragen aan het in stand houden van de luchtkwaliteit voor mens en dier. Het niveau van zuurstof in de atmosfeer is van vitaal belang voor het in stand houden van het leven op aarde.

  Het is echter belangrijk om te weten dat bomen tijdens de nacht en tijdens het proces van ademhaling zuurstof verbruiken en CO2 afgeven. Daarom is het belangrijk om voldoende bomen en andere planten te hebben om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in balans te houden en de lucht te voorzien van voldoende zuurstof.

   Download de Brochure

   Viridi Air plant in eigen projecten, namens diverse bedrijven (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Slechts €5,50 p/boom en incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: