Hoe Bedrijven Samenwerken om Bossen te Herstellen en te Behouden

bossen herstellen door samenwerken van bedrijven

In een tijd waarin klimaatverandering en milieubehoud topprioriteiten zijn geworden, hebben bedrijven een groeiend besef van hun verantwoordelijkheid om duurzame praktijken te omarmen. Een van de meest impactvolle manieren waarop bedrijven een positieve bijdrage leveren, is door samen te werken om bossen te herstellen en te behouden. Deze collaboratieve inspanningen zijn niet alleen essentieel voor het behoud van biodiversiteit, maar ook voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van bedrijfsactiviteiten.

  Download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


  • Duurzaam bosbeheer als kernprincipe:
   Veel bedrijven realiseren zich de waarde van duurzaam bosbeheer als kernprincipe van hun bedrijfsvoering. Ze nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat hun toeleveringsketens geen schade toebrengen aan bossen. Dit omvat het vermijden van ontbossing, het bevorderen van verantwoord houtgebruik en het ondersteunen van certificeringsprogramma’s zoals FSC (Forest Stewardship Council).
  • Samenwerking met NGO’s en milieugroepen:
   Bedrijven zoeken actief naar partnerschappen met non-gouvernementele organisaties (NGO’s) en milieugroepen om gezamenlijk bossen te herstellen en te behouden. Deze samenwerkingen spelen een cruciale rol bij het bundelen van middelen, kennis en expertise om grootschalige herbebossings- en behoudsprojecten te realiseren.
  • Herbebossingsinitiatieven:
   Tal van bedrijven hebben zich gecommitteerd aan grootschalige herbebossingsinitiatieven als onderdeel van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Ze investeren in het planten van bomen en het herstellen van aangetaste ecosystemen, niet alleen als een manier om hun eigen ecologische voetafdruk te compenseren, maar ook om wereldwijde klimaatdoelen te ondersteunen.
  • Innovatieve technologieën voor bosbeheer:
   Bedrijven zetten innovatieve technologieën in voor geavanceerd bosbeheer. Drones, satellietbeelden en kunstmatige intelligentie worden gebruikt om de gezondheid van bossen te monitoren, ontbossing te detecteren en herbebossingsinspanningen te optimaliseren. Deze technologische benaderingen dragen bij aan efficiënter en effectiever bosbeheer.
  • Financiële steun voor bosbehoud:
   Veel bedrijven bieden financiële steun aan projecten die gericht zijn op bosbehoud. Dit omvat het verstrekken van subsidies aan lokale gemeenschappen die zich inzetten voor duurzaam bosbeheer en het ondersteunen van programma’s die strijden tegen illegale houtkap en ontbossing.
  • Betrokkenheid bij wereldwijde initiatieven:
   Bedrijven sluiten zich aan bij wereldwijde initiatieven en platforms die gericht zijn op het behoud van bossen. Voorbeelden hiervan zijn Viridi Air (www.viridiair.nl), waar bedrijven zich verbinden aan concrete doelen om ontbossing te verminderen en herbebossingsinspanningen te stimuleren.
  • Bewustwording en educatie:
   Naast concrete acties streven bedrijven ernaar om bewustwording en educatie te bevorderen. Ze informeren hun werknemers, klanten en stakeholders over de waarde van bossen, de gevolgen van ontbossing en de rol die iedereen kan spelen in het behoud van deze cruciale ecosystemen.
  • Transparantie en rapportage:
   Bedrijven leggen zich toe op transparantie en rapportage over hun inspanningen op het gebied van bosbehoud. Duurzaamheidsrapporten worden steeds vaker gebruikt om de vooruitgang op het gebied van herbebossing, bosbehoud en duurzaam bosbeheer te communiceren aan het publiek en belanghebbenden.
  Hoe Bedrijven Samenwerken om Bossen te Herstellen en te Behouden

  Concluderend laat de samenwerking tussen bedrijven zien dat economische groei en milieubescherming hand in hand kunnen gaan. Door gezamenlijk hun middelen en invloed aan te wenden, dragen bedrijven bij aan het behoud en herstel van bossen, waardoor ze niet alleen hun eigen duurzaamheidsdoelen bereiken, maar ook bijdragen aan wereldwijde inspanningen om de impact van klimaatverandering te verminderen.

   Download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: