Vaak krijg ik de vraag: “…bladeren nemen toch alléén gassen op zoals #CO2? Hoe kunnen bladeren dan #fijnstof vasthouden?….”
Waslaagje
Een blad bestaat uit meerdere laagjes waarvan de buitenste een beschermende functie heeft d.m.v. een minuscuul waslaagje dat erop zit. Dit waslaagje is plakkerig en bij de ene soort meer/minder aanwezig. Als er stofdeeltjes uit de lucht tegen de blaadjes komen blijven ze plakken door die waslaag.
Bladgrootte
Des te groter het blad, de duur dat het blad aan de boom hangt gedurende het jaar EN het aantal blaadjes dat de boom bevat (LAI: Leaf Area Index) zijn van invloed op de luchtzuiverende werking.
Bij de grootte van het blad is belangrijk om te constateren dat een kleine boom met grote bladeren in verhouding minder opneemt dan een grote boom met veel kleine blaadjes!
Ruwheid van het blad
Kijken we verder naar het blad dan is een ruwer oppervlakte (dan bevat het blad kleine haartjes of reliëf) en de mate waarin het elektrostatisch geladen kan zijn van positieve invloed.
Wind en luchtvochtigheid
De externe factoren (wind en vochtigheid) zijn ook van belangrijke mate. Des te vochtiger het blad EN des te sneller de wind langs het blad komt des te beter fijnstof zal hechten.
Elektrostatische geleiding
Door de wind neemt elektrostatische geleiding toe wat een aantrekking heeft op het stof wat positief of negatief geladen is. Dit is een belangrijke bevinding want dit betekent dat bomen die op beschutte locaties staan, zoals diep in het bos, minder doen met fijnstof (weinig wind..).
Hoe past Viridi Air dit toe in de praktijk
Om die reden plant Viridi Air uitsluitend de bomen in gebieden waar veel wind is (buiten stedelijk) en ook in stroken, singels (of houtwal). Dan wordt iedere boom goed benut door de aanwezigheid van de wind.
Daarnaast kiezen we graag soorten die voor erg lange tijd het blad vast houden en ook de meest ideale bladstructuur hebben.
Naaldbomen en loofbomen…? De herbruikbaarheid van een blad is overigens groot! Nadeel is dat loofbomen het blad verliezen in de winter waardoor voor fijnstof beter gebruik gemaakt kan worden van naaldbomen maar zoals je nu zit…..bladeren kunnen het ook!
Willen jullie bomen planten maar dan op een slimmere en biodiverse manier? Kijk dan eens op onze site (Viridi Air) of neem contact met me op voor meer informatie.
Een gedachte over “Hoe bladeren fijnstof opnemen uit de buitenlucht”
Reacties zijn gesloten.