Hoe duurzaam is een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel nu eigenlijk?

Hoe duurzaam is een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel

De duurzaamheid van een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel wordt bepaald door verschillende factoren, variërend van de gebruikte ingrediënten tot de productieprocessen en verpakking. In deze blog behandelen we enkele overwegingen die de duurzaamheid van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kunnen beïnvloeden. Bedrijven die een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel aanbieden zouden ook eens kunnen kijken naar het het Schone Lucht-certificaat© & Schone-Lucht-label (al voor slechts €250,-/jaar). Daarmee komt nog meer naar voren dat het bedrijf zelf ook duurzaam is en zich inzet voor meer groen.

1. Ingrediënten:

  • Natuurlijke en Hernieuwbare Bronnen: Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maken vaak gebruik van natuurlijke en hernieuwbare bronnen, zoals plantaardige oliën en extracten. Het gebruik van duurzame grondstoffen draagt bij aan de duurzaamheid van het product.
  • Biologisch Afbreekbaar: Duurzame schoonmaakmiddelen zijn vaak biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze na gebruik kunnen afbreken zonder schadelijke residuen achter te laten. Dit draagt bij aan het verminderen van de impact op het milieu.

2. Productieprocessen:

  • Energie-efficiëntie: Duurzame schoonmaakmiddelen streven naar energiezuinige productieprocessen. Het minimaliseren van energieverbruik tijdens de fabricage draagt bij aan de algehele duurzaamheid.
  • Watergebruik: Efficiënt watergebruik in de productie is ook een factor. Duurzame producten proberen verspilling van waterbronnen te minimaliseren.
Hoe duurzaam is een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel nu eigenlijk

3. Verpakking:

  • Recyclebare Materialen: Duurzame schoonmaakmiddelen worden vaak geleverd in verpakkingen gemaakt van recyclebare materialen. Dit draagt bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die in het milieu terechtkomt.
  • Minder Verpakkingsmateriaal: Sommige milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen worden geleverd met minder verpakkingsmateriaal, wat helpt bij het verminderen van de ecologische voetafdruk.

4. Certificeringen:

  • Milieukeurmerken: Producten met erkende milieukeurmerken, zoals het Schone Lucht-label, EU Ecolabel of Green Seal, hebben aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldaan. Deze certificeringen fungeren als een externe validatie van de duurzaamheid van het product.

5. Luchtkwaliteit:

  • Vermijden van Schadelijke Stoffen: Duurzame schoonmaakmiddelen vermijden vaak het gebruik van schadelijke stoffen en vluchtige organische stoffen (VOS) die de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen beïnvloeden. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving.

6. Dierenwelzijn:

  • Dierproefvrij: Veel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn dierproefvrij, wat betekent dat ze niet op dieren zijn getest. Dit is een ethische overweging die de duurzaamheid van het product beïnvloedt.

Conclusie

De duurzaamheid van een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel is afhankelijk van een combinatie van factoren. Het is belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken, inclusief de herkomst van ingrediënten, de productieprocessen, verpakkingsmaterialen en eventuele certificeringen. Consumenten kunnen duurzame keuzes bevorderen door zich te informeren over de producten die ze kopen, aandacht te besteden aan certificeringen en te streven naar merken die zich actief inzetten voor milieuvriendelijke praktijken gedurende de hele levenscyclus van hun producten. Bedrijven die een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel aanbieden zouden ook eens kunnen kijken naar het het Schone Lucht-certificaat© & Schone-Lucht-label (al voor slechts €250,-/jaar). Daarmee komt nog meer naar voren dat het bedrijf zelf ook duurzaam is en zich inzet voor meer groen.