Een boom neemt CO2 op vanaf het moment dat hij begint te groeien. Bij het ontkiemen van een zaadje begint de boom CO2 op te nemen uit de omgevingslucht, om te gebruiken als bouwstof voor zijn stengels, bladeren en wortels via fotosynthese. Er zijn bedrijven die juist bomen planten om de grote hoeveelheden CO2 in de lucht op te nemen. Viridi Air is daar ook mee bezig maar plant juist bomen die naast CO2 ook grote hoeveelheden luchtvervuiling opnemen.
Hoe werkt de opname van CO2 bij een boom?
Fotosynthese is het proces waarbij planten CO2 en water omzetten in glucose en zuurstof, met behulp van zonlicht als energiebron. Naarmate de boom groeit, neemt de hoeveelheid CO2 die hij kan opnemen toe, omdat hij meer bladeren heeft en groter wordt.
Het is belangrijk op te merken dat bomen niet onbeperkt CO2 blijven opnemen. Eenmaal volgroeid zal een boom een evenwicht bereiken tussen de hoeveelheid CO2 die hij opneemt door fotosynthese en de hoeveelheid CO2 die hij afgeeft via ademhaling en verrotting van organisch materiaal. Bovendien kan het vermogen van bomen om CO2 op te nemen afnemen als gevolg van stressfactoren zoals droogte, ziekte of schade.
Nemen bomen de gehele levensduur CO2 op?
Over het algemeen kunnen bomen echter als ze gezond zijn en voldoende water, voedingsstoffen en zonlicht hebben, gedurende hun hele leven CO2 opnemen en opslaan.
De hoeveelheid CO2 die een jonge boom opneemt, hangt af van verschillende factoren, zoals het soort boom, de grootte van de boom en de omgevingsomstandigheden, zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid zonlicht.
Jonge bomen nemen ook CO2 op!
Over het algemeen nemen jonge bomen meer CO2 op dan oudere bomen, omdat ze sneller groeien en meer bladeren hebben in verhouding tot hun stamomvang. Studies tonen aan dat een jonge boom van één jaar oud ongeveer 6-8 kilogram CO2 per jaar kan opnemen. Naarmate de boom ouder wordt en zijn bladeren en stam groter worden, neemt de hoeveelheid CO2 die hij kan opnemen toe.
Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid CO2 die een jonge boom kan opnemen ook afhankelijk is van de hoeveelheid licht die hij ontvangt. Bomen die in de schaduw staan of worden belemmerd door andere planten, nemen minder CO2 op dan bomen die voldoende zonlicht ontvangen.
Factoren die bepalend zijn voor de opvangst van CO2 in een boom
Over het algemeen kunnen we stellen dat jonge bomen een belangrijke rol spelen in het opnemen van CO2 uit de atmosfeer en het verminderen van de hoeveelheid broeikasgassen.
De hoeveelheid CO2 die een volwassen boom kan opnemen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het soort boom, de grootte van de boom en de omgevingsomstandigheden, zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid zonlicht.
Over het algemeen nemen volwassen bomen meer CO2 op dan jongere bomen, omdat ze meer bladeren en een grotere stam hebben in verhouding tot hun totale volume. De gemiddelde volwassen boom kan jaarlijks tussen de 20 en 30 kilogram CO2 opnemen.
Het is belangrijk om op te merken dat de hoeveelheid CO2 die een boom kan opnemen, afhankelijk is van de omgevingsomstandigheden. Een boom die voldoende zonlicht en voedingsstoffen ontvangt, kan meer CO2 opnemen dan een boom die wordt belemmerd door schaduw of droogte.
Het is ook belangrijk om te begrijpen dat bomen niet oneindig CO2 kunnen blijven opnemen. Eenmaal volgroeid zal een boom een evenwicht bereiken tussen de hoeveelheid CO2 die hij opneemt door fotosynthese en de hoeveelheid CO2 die hij afgeeft via ademhaling en verrotting van organisch materiaal. Bovendien kan het vermogen van bomen om CO2 op te nemen afnemen als gevolg van stressfactoren zoals droogte, ziekte of schade.