Hoeveel fijnstof neemt een boom in een jaar op?

Hoeveel fijnstof neemt een boom op

Bomen spelen een belangrijke rol in het verminderen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. De exacte hoeveelheid fijnstof dat een boom kan opnemen, hangt echter af van verschillende factoren, zoals het type boom, de grootte, de leeftijd, de locatie en de lokale omgevingsomstandigheden. Viridi Air plant luchtzuiverende bomen die méér fijnstof opnemen dan standaard geplante bomen.

    Download de brochure

    Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee b.v. als Viridi Air Partner, Donateur of met een bedrijfsuitje; ontvang ook het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


    Hoe nemen bomen fijnstof op?

    Over het algemeen kunnen bomen fijnstof opvangen door middel van hun bladeren en takken. De fijnstofdeeltjes blijven aan de oppervlakte van de bladeren plakken, waarna ze ofwel door regen worden weggespoeld of door de boom zelf worden opgenomen. Studies hebben aangetoond dat bomen tot wel 70% van de fijnstofdeeltjes in de lucht kunnen opvangen (bruto). Netto gaat het veelal over 30%.

    De exacte hoeveelheid fijnstof dat een boom kan opnemen, is echter moeilijk te kwantificeren. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de boom, het aantal bladeren & takken, de dichtheid van het gebladerte, de windrichting en -snelheid, en de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Over het algemeen is het veilig om te zeggen dat bomen een significant effect hebben op het verminderen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

    Online calculator
    Kies aantal bomen
    stuks

    Hoeveelheid fijnstof boom opname

    Werkwijze in de praktijk hoe bomen fijnstof filteren

    Bomen kunnen fijnstof op verschillende manieren opnemen, waaronder:

    1. Oppervlakteopvang: Fijnstofdeeltjes blijven aan de oppervlakte van bladeren en takken plakken en worden vastgehouden door het gebladerte. Wanneer het regent, worden deze deeltjes weggespoeld van de boom.
    2. Gasuitwisseling: Bomen nemen kooldioxide op uit de lucht door hun bladeren en tijdens dit proces kunnen fijnstofdeeltjes ook worden opgevangen en vastgehouden.
    3. Neerslag van fijnstof: Bomen kunnen ook fijnstof uit de lucht halen door het naar beneden te trekken met behulp van elektrostatische krachten. Dit proces wordt ook wel “dry deposition” genoemd.
    4. Afzetting: Fijnstofdeeltjes kunnen ook op bomen terechtkomen door zwaartekracht en turbulentie in de lucht. Deze deeltjes worden vastgehouden door het gebladerte en de takken.

    Kortom, bomen kunnen fijnstofdeeltjes uit de lucht halen door ze vast te houden aan hun oppervlak, of door ze naar beneden te trekken met elektrostatische krachten. Deze processen kunnen bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

    Hoe zit het met ultrafijnstof? Nemen bomen dat ook op?

    Jazeker, bomen kunnen ook ultrafijnstof opnemen. Ultrafijnstofdeeltjes zijn kleiner dan 0,1 micrometer in diameter en kunnen diep doordringen in de longen en zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Deze deeltjes worden meestal niet opgevangen door conventionele filtersystemen en zijn dus moeilijker te bestrijden.

    Studies hebben aangetoond dat bomen ook ultrafijnstof kunnen opvangen door dezelfde mechanismen als fijnstof. Ultrafijnstof kan aan de oppervlakte van bladeren en takken blijven plakken, of door elektrostatische krachten naar beneden worden getrokken en opgevangen. Het is echter belangrijk op te merken dat er nog meer onderzoek nodig is om de mate waarin bomen ultrafijnstof opvangen beter te begrijpen.

      Download de brochure

      Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee b.v. als Viridi Air Partner, Donateur of met een bedrijfsuitje; ontvang ook het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: