Hoe een houtrookfilter bijdraagt aan minder uitstoot

houtrookfilter

Er is iets met vuur en de warmte van houtkachels die elke kamer gezellig en veilig kunnen maken. Ook als je cv-ketel het begeeft en je geen andere vorm van verwarming hebt, kan een houtkachel je er doorheen helpen. Het natuurlijke element van een houtkachel heeft niet alleen een esthetische aantrekkingskracht, het is ook een uitstekend alternatief voor hernieuwbare energie voor fossiele brandstoffen. Dus als u overweegt om een ​​houtkachel in uw huis te installeren, lees dan verder om de voor- en nadelen van de houtkachel te leren kennen. Tevens geven we tips om u te helpen bij het kiezen van de perfecte houtkachel. O.a. over het wel of niet installeren van een houtrookfilter.

Wat is een houtkachel?

Houtkachels of pellet kachels zijn namen voor hetzelfde. In wezen is een houtkachel een metalen doos met een buis die uit de bovenkant komt en een houtrookfilter. Hout in een aantal verschillende formaten wordt in de houtkachel geplaatst en verbrand om warmte te genereren.

Aan de voorkant van de houtkachel bevindt zich een reeks primaire ventilatie- / regelgaten die kunnen worden geopend en gesloten om meer of minder zuurstof aan het vuur te geven. Dit geeft de gebruiker controle over de temperatuur. Op sommige modellen vind je twee ventilatieopeningen, maar op meeste is er maar één.

Een ander kenmerk is ook vaak aanwezig: in sommige open haarden met houtkachels is de mogelijkheid om het glazen raam schoon te houden, zodat u van uw vuur kunt genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over teer en afzettingen die het uitzicht verstoren. Een andere optie is het installeren van een houtrookfilter in het kanaal. Iets dat in steeds meer landen verplicht wordt.

Het houtrookfilter

Tijdens het verbranden van hout ontstaan schadelijke gassen en fijne deeltjes (fijnstof) die in de buitenlucht terecht kunnen komen. Om dit voorkomen wordt een houtrookfilter geïnstalleerd. Een houtrookfilter filters de rook van schadelijke stoffen.

houtrookfilter en fijnstof

Multi brandstof kachel

Een multi brandstof kachel biedt flexibiliteit omdat hij ook een rooster heeft, zodat u zowel kolen als hout kunt verbranden. Maar aangezien steenkool voor de verwarming van woningen nu vrijwel verboden is, heeft het niet veel zin om een ​​brander voor meerdere brandstoffen aan te schaffen.

Welke brandstof kan ik in een houtbrander gebruiken?

Zoals de naam al doet vermoeden, werken hout- / pelletkachels op hout in de vorm van houtblokken of pellets. Maar het is niet langer zo eenvoudig als het kappen van wat hout op uw land of het verzamelen van dood hout uit uw plaatselijke bossen.

Sinds 1 mei 2021 is een wetgeving van kracht, waardoor de verkoop van nat hout en huiskolen nu verboden is. Dit om te voorkomen dat er schadelijke gassen in de atmosfeer vrijkomen die slecht zijn voor zowel het milieu als de gezondheid. Hoewel dit deels is te voorkomen door het installeren van een houtrookfilter. Toch is het beter om droog hout te hanteren. Dit zorgt ook voor minder belasting en vervuiling in het houtrookfiter. Tevens hoeft de houtrookfilter dan minder te vervangen worden.

houtkachel met houtrookfilter

Houtopslag

Als je eenmaal hebt vastgesteld voor welke brandstof je gaat, is het een goed idee om voldoende opslagruimte te hebben.

Het hout moet in de eerste plaats droog worden gehouden, dus ergens afgedekt. Idealiter wordt hout van de grond getild, waardoor het hout kan ademen en rotting wordt voorkomen. In de wind leggen zal ook helpen om ze uit te drogen.

Houd er rekening mee dat als uw houtkachel uw centrale verwarmingssysteem is, u met name in de koudere maanden vrij snel door houtblokken heen gaat. Geschat wordt dat de gemiddelde houtkachel tussen de 100-200m3 hout per jaar nodig heeft dus hoe meer ruimte u heeft, hoe beter!

Er zijn tal van bedrijven op internet die ovengedroogde houtblokken periodiek thuis bezorgen, wat het gemakkelijker maakt.

Dit zorgt er niet alleen voor dat u een constante aanvoer van hout heeft en dat u niets tekort komt, u bespaart ook geld door in bulk te kopen.

Zijn houtkachels milieuvriendelijk?

Volgens onderzoek is de CO2-uitstoot van een houtkachel 14 keer lager dan die van een gasboiler. Dus als we de CO2 van houtkachels vergelijken met traditionele verwarmingsmethoden met fossiele brandstoffen, dan is hout koolstofarm. Wel moeten we nuanceren met betrekking tot fijnstof. Dat is er wel degelijk maar door het gebruik van een houtrookfilter is dat te verminderen. Ook na installeren van een houtrookfilter zal er altijd wat residu uitgescheiden worden.

Dat gezegd hebbende, ze zijn niet zo schoon als een luchtwarmtepomp, omdat je in wezen nog steeds stikstof en koolstof in de lucht pompt. Dit beïnvloedt de luchtkwaliteit zowel in huis als in de maatschappij.

In feite zijn houtkachels de grootste veroorzaker van fijnstof/luchtvervuiling, zelfs meer dan het wegverkeer. Het laten installeren van een houtrookfilter is dan ook geen overbodige luxe. Veel mensen in het binnenstedelijk gebied doen dat wel (ook voor geurhinder bij buren). Bewoners in buiten stedelijk gebied schaffen minder snel een houtrookfilter aan.

houtrookfilter in een kachel

Lees hier meer over warmteverlies onderzoeken

Tegenwoordig zijn veel moderne kleine houtkachels efficiënter dan ooit, maar de totale warmte hangt af van het vermogen (kW). Kachels variëren tussen het genereren van 3 kW tot 15 kW warmteafgifte en dit bepaalt hoeveel warmte u per houtblok krijgt. Je kunt dus goedkope houtkachels kopen die misschien groter zijn, maar niet zo efficiënt als een kleine.

Als je een kachel krijgt die te veel warmte genereert voor de grootte van de kamer, zou je de temperatuur kunnen regelen door de luchtregeling, minder brandstof te verbranden of ramen te openen, maar het is veel idealer om het juiste formaat kachel aan te schaffen dan gewoon te kiezen voor de goedkope houtkachel en mogelijk meer teer en rook creëren dan nodig is. Dat is uiteraard niet goed voor de luchtkwaliteit/uitstoot naar buiten en vereist een goed werkende houtrookfilter.

Houtkachel zonder schoorsteen?

Om een ​​houtkachel veilig in een woning te installeren, moet er luchttoevoer zijn die de vlammen van zuurstof voorziet. Zo kan het vuur voldoende heet worden om warmte te genereren voor het hele huis.

Een rookkanaal is waar een grote metalen buis of pijp aan de bovenkant van de kachel wordt bevestigd en rook en dampen naar buiten leidt (eventueel via een houtrookfilter). Het kan rechtstreeks van de kachel door het plafond en uit het gebouw naar het dak lopen.

Als alternatief komt een dubbelwandige schoorsteenpijp uit een muur en loopt langs de buitenmuren van het pand naar het dak. Beide opties maken houtkachels veelzijdig genoeg om in bijna elke woning te passen.

De flexibiliteit van schoorsteenkanalen voor houtkachels betekent dat het heel goed mogelijk is om een ​​houtkachel te installeren, geen schoorsteen nodig.

Het andere doel dat een rookkanaal dient is als afvoer voor overtollige warmte. Het hele rookkanaal wordt ook heet, wat op zijn beurt warmte genereert in elke kamer of ruimte waar het doorheen gaat, vergelijkbaar met een radiator.

Een professionele installateur kan u de beste locatie voor uw rookkanaal en de binnenbekleding van het houtkachelkanaal adviseren, rekening houdend met de vereisten van uw huis.

De regelgeving kan van invloed zijn op welke kachel u kunt hebben. Factoren waarmee rekening wordt gehouden, zijn onder meer:

  • De grootte van de houtkachel in verhouding tot de kachel
  • Hoe ver de kachel is verwijderd van brandbare of brandbare oppervlakken?
  • Hoe de installatie van de houtkachel gassen naar buiten leidt
  • De grootte van het pand

Kosten van een houtkachel

Een goedkope houtkachel kost slechts € 400 of voor de duurste modellen kan u maar liefst € 4.000 betalen. Zoals met de meeste dingen, is het altijd een goed idee om beoordelingen van houtkachels te bekijken en op de hoogte te zijn van de reputatie van de fabrikant voordat u koopt.

Over het algemeen krijg je waar je voor betaalt en is de efficiëntie van de kachel een belangrijk onderdeel van de prijs. Goedkope houtkachels zijn meestal minder efficiënt, wat betekent dat u meer betaalt voor uw houtkachel omdat het veel sneller brandt of niet zoveel warmte afgeeft. Ook de hoeveelheid extra opties speelt een rol. Zoals een houtrookfilter. Ook dat maakt het ietswat duurder.

Installatiekosten houtkachel

De installatieprijs is afhankelijk van de complexiteit van de klus – Als u al een schoorsteen heeft, zullen de installatiekosten van uw houtkachel aanzienlijk dalen. Als u ondertussen een op maat gemaakt rookkanaal nodig heeft dat om verschillende hoeken en door verschillende niveaus van uw huis wordt geïnstalleerd, stijgen de installatiekosten van uw houtkachel. Over het algemeen kan een houtkachelinstallatie tussen de €3000-€5000.

Andere factoren die van invloed zijn op de prijzen van houtkachels zijn:

  • Algemene afmetingen en vorm – slanke modellen of modellen met grotere ramen kosten doorgaans meer
  • Staat op scharnieren en is verplaatsbaar
  • Is dubbelzijdig, zodat je de vlammen vanuit twee verschillende kamers kunt zien
  • Kan in een muur worden geplaatst (vergelijkbaar met een televisie)
  • Is een designerfunctie
  • Na installatie zijn uw resterende kosten de log branders. Groot inkopen is zeker de beste keuze, mits je voldoende opslagruimte hebt.

Als u zelf houtblokken kunt drogen, kan dat geld besparen, maar u moet wel goed georganiseerd zijn, aangezien hout er 2 jaar over kan doen om volledig uitgedroogd te zijn om in een houtkachel te worden gebruikt.

Een gedachte over “Hoe een houtrookfilter bijdraagt aan minder uitstoot

Reacties zijn gesloten.