Dit is waarom een schimmel schadelijk is voor de gezondheid

Is schimmel schadelijk

Een schimmel kan schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, afhankelijk van het soort schimmel en de mate van blootstelling. Sommige mensen kunnen door blootstelling aan schimmel allergische reacties of ademhalingsproblemen krijgen. Bovendien produceren sommige schimmelsoorten mycotoxinen, die schadelijk kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen of ingeademd.

Schimmels in huis?

Als u vermoedt dat u schimmel in uw huis of op uw werkplek hebt, is het belangrijk om dit professioneel te laten beoordelen en zo nodig te laten verwijderen. Maatregelen om schimmelgroei te voorkomen, zoals het beheersen van de vochtigheidsgraad en het verhelpen van waterlekken, kunnen ook helpen om het risico op gezondheidsproblemen in verband met schimmel te verminderen.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om schimmelgroei te voorkomen en bestaande schimmel te verwijderen:

 • Houd vochtigheid onder controle: Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders goed geventileerd zijn. Gebruik een ontvochtiger of airconditioner om de vochtigheidsgraad te verminderen.
 • Repareer lekkages: Als er sprake is van een lekkage, repareer deze dan zo snel mogelijk om vochtproblemen te voorkomen.
 • Reinig regelmatig: Maak regelmatig schoon om schimmelgroei te voorkomen. Gebruik een oplossing van water en bleekmiddel of azijn om schimmel te doden. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het schoonmaken.
 • Verwijder aangetaste materialen: Als de schimmel zich heeft verspreid naar materialen zoals gipsplaten, tapijt of behang, moet u deze mogelijk verwijderen en vervangen.
 • Raadpleeg een professional: Als de schimmel zich over een groot gebied heeft verspreid, of als u gezondheidsproblemen ondervindt als gevolg van de schimmel, is het belangrijk om een professional in te schakelen voor het verwijderen van de schimmel.
schadelijke schimmel

Pak schimmelgroei direct aan

Het is belangrijk om schimmel zo snel mogelijk aan te pakken, omdat het zich snel kan verspreiden en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Het verwijderen van schimmel kan afhankelijk zijn van de omvang van de schimmelgroei en de ondergrond waarop de schimmel zich bevindt. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt nemen om schimmel te verwijderen:

 1. Bescherming: Draag beschermende kleding, handschoenen en een masker om jezelf te beschermen tegen inademing van sporen.
 2. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie door ramen open te zetten of een ventilator te gebruiken.
 3. Verwijder losse schimmel: Verwijder losse schimmel met een stofzuiger met HEPA-filter om te voorkomen dat sporen verspreiden.
 4. Reinig met een schimmelreiniger: Gebruik een schimmelreiniger om de schimmel te doden en te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking. Gebruik geen bleekmiddel op poreuze materialen zoals hout.
 5. Droog de ondergrond: Zorg ervoor dat de ondergrond volledig droog is om verdere schimmelgroei te voorkomen.
 6. Controleer: Controleer de ruimte regelmatig op nieuwe schimmelgroei.

Schakel een professional tegen schimmel op moeilijke locatie

Als de schimmel zich over een groot oppervlak heeft verspreid of als de schimmel zich op een moeilijk bereikbare plek bevindt, zoals achter wandbekleding, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen voor het verwijderen van de schimmel. Het is ook belangrijk om de onderliggende oorzaak van de schimmelgroei aan te pakken, zoals vochtproblemen of lekkages.

Ziekte door schimmel

Er zijn verschillende ziektes die veroorzaakt kunnen worden door blootstelling aan schimmel. Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmel dan anderen en kunnen een allergische reactie krijgen. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn: niezen, jeukende ogen, hoesten, benauwdheid en huiduitslag.

In sommige gevallen kan schimmel ook leiden tot infecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Schimmelinfecties kunnen leiden tot symptomen zoals ademhalingsproblemen, koorts, vermoeidheid en huiduitslag.

Bepaalde soorten schimmel, zoals zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum), kunnen ook mycotoxinen produceren, die in hoge concentraties schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Langdurige blootstelling aan mycotoxinen kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en geheugenverlies.

Als je vermoedt dat je gezondheidsproblemen hebt als gevolg van blootstelling aan schimmel, raadpleeg dan een arts. Het is belangrijk om eventuele schimmelproblemen in je huis of werkplek te laten beoordelen door een professional en deze zo snel mogelijk te laten aanpakken.