Hoe nu de luchtkwaliteit verbeteren met interieurtoepassingen?

Luchtkwaliteit verbeteren met interieurtoepassingen

Luchtkwaliteit is haast niet waar te nemen met het blote oog, maar toch van levensbelang. Als we vervuilde lucht inademen, kunnen diverse ziekten ontstaan zoals; verkoudheid, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en longkanker. Bij vervuilde lucht is er een hoge concentratie CO2, VOS (vluchtige organische stoffen) en fijnstof aanwezig. We spenderen ongeveer 90% van onze tijd binnen, maar we staan amper stil bij de luchtkwaliteit. De binnenlucht is zelfs vaak 4 -7 keer ongezonder dan de buitenlucht. Er zijn vele mogelijkheden om de binnenlucht te reinigen door middel van luchtreinigings-systemen. Maar ook door andere keuzes te maken in het interieur, verkrijgen we een betere luchtkwaliteit en kunnen sommige ziektes worden voorkomen of verminderd.

Materialen uitstoot verminderen

Materialen uitstoot verminderen

De meeste interieurmaterialen veroorzaken uitstoot, ook wel emissie genoemd. Dit kunnen schadelijke stoffen zijn zoals formaldehyde of ozon. Deze stoffen vallen onder vluchtige organische stoffen en kunnen zelfs met elkaar reageren in de lucht. Formaldehyde komt bijvoorbeeld voor in geperste plaatmaterialen en hpl (high pressure laminate); deze materialen worden zeer veel toegepast in meubels. Ook verf, tapijt, kunststof en bepaalde lijmsoorten geven schadelijke stoffen af aan de ruimte. Als je je ruimte gaat inrichten is het verstandig om deze producten niet te gebruiken. In een bestaand interieur kan je kijken of je deze producten kan vervangen voor gezondere materialen die juist een positief effect hebben op de luchtkwaliteit.

Gezonde materialen toepassen

Gezonde materialen toepassen

Gelukkig bestaan er ook interieurmaterialen die een gezonde invloed hebben op de luchtkwaliteit. Gezonde materialen zijn over het algemeen natuurlijk, waar weinig tot geen chemicaliën aan toegevoegd worden.

Hout en bamboe

Door het gebruiken van massief hout of bamboe plaatmaterialen kan de co2 concentratie in de binnenlucht worden verminderd. Hout en bamboe neemt co2 uit de ruimte op en stoot zuurstof uit. Informeer wel goed welke lijmsoort er in bamboe plaatmaterialen zijn gebruikt.

Leemstuc

Leemstuc werkt warmte- en vochtregulerend. Een ruimte die is afgewerkt met leem is koeler in de zomer en warmer in de winter. Bij vochtig weer nemen de wanden vocht op bij droog weer komt dit vocht weer vrij. Leem kan het echter niet aan met veel water te belasten, dus het is niet geschikt voor natte ruimten. Leem heeft daarnaast een antistatische werking, dit betekent dat langsstromende lucht met negatieve ionen wordt geladen, dit balanceert de vele elektronische apparaten die tijdens het werk worden gebruikt. Diverse luchtreinigers werken ook door middel van ionisatie.

Linoleum

Linoleum bevat geen chemische bestanddelen zoals weekmakers en oplosmiddelen. Dat maakt het een gezonde anti-allergene vloerbedekking. Het is daarbij gemakkelijk te reinigen. Linoleum bestaat voornamelijk uit gezonde grondstoffen, met als hoofdbestanddeel lijnolie. Ook hier is het weer van belang dat bij het leggen een niet-schadelijke lijm wordt gebruikt.

Wol tapijt

Je denkt misschien niet meteen aan tapijt als je een gezondere ruimte wil. Maar een schapenwollen tapijt is een goede keuze. Schapenwol bevat namelijk keratine. Keratine werkt als een luchtfilter: het zuivert ongezonde gassen uit de lucht. Schapenwol werkt daarnaast ook temperatuur regulerend, dus verkoelend bij warmte en verwarmend bij koude. Om het tapijt gemakkelijk te kunnen reinigen is de beste keuze een laagpolig plat gewoven tapijt. Onder andere bij jabo-carpets.nl kan je deze vinden.

Praktische interieuraanpassingen voor een betere luchtkwaliteit

Praktische interieuraanpassingen voor een betere luchtkwaliteit

Als geen hele interieur verandering zou willen kun je ook met deze praktische tips de luchtkwaliteit verbeteren in je pand.

Schoonloopmat

Het plaatsen van een voldoende grote schoonloopmat kan voorkomen dat er veel fijnstof en vuil van buiten naar binnen wordt gelopen. Volgens de Well building standard criteria moet de schoonloopmat ten minste de breedte hebben van en entree en ten minste 3 meter lang zijn, zodat er voldoende ruimte is om bevuilde schoenen schoon te lopen. De WELL Building Standard is een standaard die zich volledig richt op het meten en certificeren van gebouwen, om deze zo gezond mogelijk te maken voor de gebouwgebruikers.

Ventileren met ramen

Simpelweg de ramen openzetten kan al zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit binnen. Door middel van signing in het interieur kan je de medewerkers stimuleren om ramen te openen. Vooral ruimtes waar printer staan moeten regelmatig geventileerd worden, printers produceren namelijk de schadelijke stof ozon. Het is natuurlijk nog beter om de luchtkwaliteit, zowel binnen als buiten, te monitoren door middel van sensoren. Aan de hand van de data kunnen dan de ramen geopend worden of gesloten blijven. Bijvoorbeeld in de spitsuren kan je dan beter de ramen gesloten houden. Via Kayo consulting (www.kayo-consulting.nl) kan je een meting aanvragen van de binnenlucht.

Roken

Sigarettenrook brengt ook veel schadelijke stoffen naar binnen, als er bijvoorbeeld voor de deur of in de buurt van open ramen wordt gerookt. In het interieur en exterieur kan je met behulp van signing laten weten dat roken in en om het gebouw verboden is. Als er toch gerookt moet worden kan de rookruimte het best zo ver mogelijk van deuren en ramen geplaatst worden.

Planten

Het plaatsen van planten zorgt voor een natuurlijke manier van luchtreinigen. Planten zetten co2 om in zuurstof en zorgen hiermee voor een betere luchtkwaliteit. Helaas zijn onze binnenruimten vaak zo vervuild dat er echt veel planten nodig zijn om effect te bereiken. Het plaatsen van een grote plantenwand is daarom een goed idee. Ook is het verstandig om planten met grote bladeren te plaatsen, omdat deze meer co2 omzetten.

Buitenruimten bruikbaar maken

Behalve de binnenlucht gezonder maken, kunnen we in het interieur mensen ook stimuleren om vaker naar buiten te gaan. Dit kan door aantrekkelijke buitenruimtes te creëren bij het gebouw. Zoals een terras, balkon, patio of tuin. Bij mooi weer zijn mensen sneller geneigd om naar buiten te gaan en hier gebruik van te maken. Door het goede voorbeeld te geven zullen werknemers vaker naar buiten gaan om buiten te pauzeren, te overleggen of te bellen.

Gezond kantoor

Gezond kantoor

Behalve de luchtkwaliteit verbeteren kan je met behulp van het interieur ook andere gezondheidsvoordelen bereiken zoals; akoestiek, lichtkwaliteit en de vitaliteit van werknemers verbeteren. Wil je ook interieuraanpassingen doen en een zo gezond mogelijke keuze maken? Schakel dan Koekkoek interieurarchitectuur (www.koekkoek.me) in. Evelien Koekkoek is als interieurarchitect gespecialiseerd in gezonde kantoren en daarnaast Well accredited professional.