Hoe een luchtreiniger rook kan filteren

rook filteren met een luchtreiniger

Steeds meer mensen in Nederland gaan stoken. Niet alléén de open haard maar juist ook palletkachels. Als er veel gestookt wordt heeft dat uiteraard ook gevolgen voor de luchtkwaliteit. Kleine deeltjes en gassen van verbranding komen in de buitenlucht terecht.

Ook de mens wordt eraan blootgesteld o.a. doordat fijnstof en gassen die vrij komen in de ventilatiesystemen terecht komen van huizen. Via die route komt het huizen binnen en zal het ingeademd worden. Het goede nieuws is dat kortstondig blootgesteld worden aan deze verbrandingsgassen niet schadelijk is. Helaas is dit maar zelden het geval. Ten eerste komt de rook van branden het huis binnen en de deeltjes en gassen blijven in de inpandige ruimtes zweven. Langdurig….en ze verdwijnen bijna niet. Uitsluitend een luchtreiniger biedt oplossing. Een luchtreiniger kan namelijk heel goed rook filteren van grote branden, kachels en open haarden.

Rook komt ook binnenshuis terecht. Vooral in de winter!

Vooral in de winter gaan mensen stoken en komt de rook in de buitenlucht en vervolgens de binnenlucht terecht. Juist dan is het zaak om ervoor de zorgen dat de binnenlucht goed wordt gereinigd met een luchtreiniger rook filtert. Die vervuilde rook in de buitenlucht komt namelijk gemakkelijk naar binnen toe. Een luchtreiniger die rook kan filteren biedt de oplossing. Een airconditioner is minder effectief hier tegen. Ook vaker schoonmaken van oppervlaktes is aan te raden.

Luchtreiniger rook filteren

Investeer in een luchtreiniger die rook filtert

Overweeg een echte HEPA-luchtreiniger die rook filtert van het stoken. We hebben een uitgebreide gids voor bedrijven met luchtreinigers die het Schone Lucht-certificaat hebben behaald bij ons. Dat zijn allemaal luchtreinigers die rook uit stoken kunnen filteren. Houtrook bevat voornamelijk fijne deeltjes in het bereik van 0,4 tot 0,7 micron. Luchtreinigers die rook moeten filteren bevatten idealiter een HEPA filter. Ze zijn uitzonderlijk goed in het verwijderen van deeltjes van de grootte 0,4 tot 0,7 micron. Ze verwijderen dus ideaal rook uit de lucht.

Het is aan te raden om op het moment dat je een luchtreiniger aanschaft die rook filtert dat je die eerst een uur lang op vol vermogen laat draaien. Dat zal de lucht snel zuiveren door het volledige volume lucht in de kamer vier tot zes keer door het filter te leiden. Als je de luchtreiniger daarna op een lage stand zet blijft de lucht zuiver en zal er geen last zijn van het geluid van de ventilator: op lagere instellingen zijn ze vrijwel geluidloos.

HEPA luchtreiniger om houtrook te verwijderen

luchtreiniger die rook verwijdert

HEPA luchtreinigers bevatten een luchtfilter die 99,97 procent van alle in de lucht zwevende deeltjes met een diameter van precies 0,3 micron in één keer verwijdert. Dat formaat werd de teststandaard omdat het voor HEPA-filters het moeilijkst is om vast te leggen. Deze filters bestaan ​​uit dichte matten van fijne glasvezelvezels. Terwijl de luchtreiniger er lucht doorheen zuigt, slaan grotere deeltjes (1 micron en meer) in de vezels en blijven ze daar vast zitten. Daarentegen bewegen kleinere deeltjes (minder dan 0,3 micron) niet ‘op de luchtstroom’ maar stuiteren in plaats daarvan langzaam en willekeurig rond. Deels afhankelijk van willekeurige bewegingen van luchtmoleculen. Dat langzame, dwalende pad brengt ze uiteindelijk in contact met de filtervezels, waar ze, net als de grotere deeltjes, blijven plakken. Deeltjes van 0,3 micron hebben precies de juiste grootte om op de luchtstroom te zweven maar te klein en licht om ze in de filtervezels te drijven. In plaats daarvan hebben ze de neiging om rond de vezels te glijden. Dit geldt dus ook voor deeltjes in rook van vergelijkbare grootte in het bereik van 0,4 tot 0,7 micron. Het is dus belangrijk dat HEPA filters  voldoende vezels hebben en voldoende dicht opeengepakt om deze neiging te overwinnen en vrijwel al deze ultrafijne deeltjes van 99,97% op te vangen de eerste keer dat ze erdoor gaan.

Houd ook het huis schoon naast het gebruik van een luchtreiniger tegen rook

Ongeacht of u zich aan de bovenstaande aanbevelingen houdt, u heeft andere eenvoudige gratis beschikbare zaken die u kunt nemen om het rookprobleem in uw huis te verminderen. Naast het gebruik van een luchtreiniger die rook filtert.

Het lijkt misschien voor de hand liggend maar sluit ramen. Buitenlucht bevat meestal minder fijnstof dan binnenlucht dus ramen open laten lijkt een goed idee. Maar in het stookseizoen is dat niet het geval. Als je ramen sluit, voorkomt het dat er rook in huis komt.

Zelfs ultrafijne rookdeeltjes vallen uiteindelijk uit de lucht en zetten zich neer op oppervlakken, waaronder vloeren. We raden je aan vloeren vochtig te dweilen i.p.v. te stofzuigen. Voor de goede orde, vochtig dweilen (met de dweil licht bevochtigd, in tegenstelling tot nat dweilen) zal houten vloeren niet beschadigen.

Rookdeeltjes zetten zich ook af op uw kleding, huid en bed. Als je een tijd buiten in de rook hebt doorgebracht, trek dan schone kleren aan als je thuiskomt. Was lakens ook vaker dan normaal. Neem een ​​snelle douche voordat je naar bed gaat. En nadat het stookseizoen voorbij is maak je alles schoon, vervang je alle filters van de luchtreiniger en dat zal gelijk een stuk gemakkelijker ademen.