Hoe nu eigenlijk een luchtreiniger kopen om de lucht binnenshuis te zuiveren.

een luchtreiniger kopen

Een luchtreiniger kopen om de lucht in uw huis te zuiveren is niet altijd makkelijk. Vaak rijst de vraag: “heb je er echt één nodig?”.  Welk formaat moet deze dan hebben, welke functies zijn belangrijk en hoe effectief zal deze zijn om de lucht daadwerkelijk te reinigen? Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze op weg naar een luchtreiniger kopen.

Waarom een luchtreiniger kopen?

De kwaliteit van de binnenlucht is belangrijk – we brengen immers een groot deel van ons leven binnenshuis door met het inademen van die lucht. Het liefst ademen we schone lucht. We snappen allemaal dat luchtvervuiling in de buitenlucht echt een probleem is, maar diezelfde lucht met uitlaatgassen van voertuigen, stof, pollen, rook en andere vervuilende stoffen komt ook onze gebouwen binnen. Andere bronnen van vervuiling zijn sowieso al in huis; bijvoorbeeld huisstofmijt, sigarettenrook, vluchtige organische stoffen (VOS) uitgestoten door verf en het schuim in banken en matrassen, haren van huisdieren en huidschilfers.

luchtzuiveraar kopen

In de binnenlucht hebben vervuilende stoffen minder kans om weg te waaien en kunnen ze zich na verloop van tijd ophopen en verzadigen. Al deze soorten vervuiling kunnen irritatie veroorzaken aan uw ademhaling, ogen en huid.

In veel gevallen kunt u de meeste van deze problemen oplossen door uw huis regelmatig te stofzuigen, dweilen en doorluchten wanneer de buitenlucht niet vervuild is. Helaas is de buitenlucht ook vervuild en het grootste gedeelte van al het fijnstof verdwijnt niet met ‘doorluchten’.

De belangrijkste redenen bij een ​​luchtreiniger kopen:

  1. Om te helpen bij astma en allergieën, met name voor stof en pollen
  2. Om de lucht zuiver te houden van bacteriën en virussen als u thuis zieke mensen heeft
  3. Als u binnenshuis rookt
  4. Als uw buurt bepaalde vervuilingsproblemen heeft, zoals in de buurt van een hoofdweg of in een gebied dat is aangetast door bosbranden
  5. Merk op dat luchtreinigers alleen stof en andere verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen verwijderen. Stof op de vloer of meubels moet nog worden gestofzuigd of opgeveegd.

Luchtreiniger kopen om bacteriën of virussen te verwijderen

Een luchtreiniger kopen voor het verwijderen van virussen, bacteriën en andere vervelende stoffen zoals schimmelsporen. Er zijn echter enkele beperkingen; zie ons artikel over hoe luchtreinigers omgaan met virussen en bacteriën.

voor huiskamer luchtreiniger kopen

Waar op letten als bij een luchtreiniger kopen?

De Clean Air Delivery Rate (CADR) is een standaardmaatstaf voor het luchtvolume dat de luchtreiniger kan reinigen. Het wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoe groter het aantal, hoe beter.

De CADR-test wordt uitgevoerd in een kleine kamer (een vierkante kamer ongeveer 3,4 m per zijde en 2,4 m hoog), met de luchtreiniger in het midden van de kamer en ingesteld op de hoogste snelheid. Het is een test van 20 minuten, die afzonderlijk wordt uitgevoerd voor elk van de drie verontreinigende stoffen (stof, tabaksrook en pollen), dus u zult zien dat sommige modellen hun CADR-classificatie voor elk type vermelden.

Hoewel CADR een handige manier is om prestaties tussen modellen te vergelijken, is het niet per se een goede indicator bij de beslissing in een luchtreiniger kopen. Iedere ruimte is verschillend. Het is waarschijnlijker dat de luchtreiniger aan het ene uiteinde van de kamer of in een hoek staat, en je zult niet altijd de hoogste snelheid gebruiken. Ook meet de CADR-test niet de verwijdering van andere verontreinigende stoffen zoals VOS en zeer fijne deeltjes.

luchtreiniger kopen tegen stof

Ook de filtertechniek is van belang bij een luchtreiniger kopen!

Als je een keuze gaat maken om een luchtreiniger gaat kopen wordt je direct geconfronteerd met de verschillende filtertechnieken.

HEPA-filtratie: HEPA staat voor hoogrendement fijnstof. Het is een zeer effectief type filter dat zeer kleine deeltjes opvangt, onzichtbaar voor het blote oog. Over het algemeen kunnen HEPA-filters ten minste 99,95% van het stof, rook, huisstofmijt, schimmel en andere deeltjes in de lucht opvangen, tot een kleine grootte van 0,3 micron.

Koolstof of houtskool: goed voor het vasthouden van geuren en VOC’s zoals formaldehyde.

Ozon: wordt in lage mate uitgestoten en doodt levende organismen zoals schimmels, bacteriën, virussen en micro-organismen.

Ionisch of ionisatie: goed voor het verwijderen van fijne deeltjes zoals stof en rook. Bij ionisatie van lucht kan echter ozon ontstaan ​​(zie hierboven).

Ultraviolet (UV) steriliseren: goed voor het doden van virussen, bacteriën en schimmelsporen.

Luchtreinigers hebben periodiek onderhoud nodig! Let daar op bij een luchtreiniger kopen

Een luchtreiniger kan meerdere filters hebben (inclusief het HEPA-filter) en deze moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen. Het is voordeliger om een ​​filter te kunnen wassen en opnieuw te gebruiken dan elke keer een vervangend filter te moeten kopen, vooral als u de luchtreiniger vaak gaat gebruiken. De meeste voorfilters en koolstoffilters kunnen worden gewassen en vervangen; HEPA-filters zijn meestal niet wasbaar. Periodiek is zeker iets waarop je moet letten bij een luchtreiniger kopen.

Een goede luchtreiniger heeft een waarschuwingsindicator om u te laten weten wanneer het tijd is om de filters schoon te maken of te vervangen. Maar kijk ook zelf kritisch hoe de vervangingstijd wordt berekend; het kan zo zijn dat de luchtreiniger elke dag de hele dag draait, dus als u deze minder vaak gebruikt, hoeft u de filters niet zo vaak te vervangen.

luchtzuiveraar kopen tegen pollen

Een luchtreiniger kopen; ken de extra opties!

Sensoren en timers

Een luchtreiniger met luchtsensoren kan het niveau van de luchtverontreiniging binnenshuis volgen en deze informatie b.v. via software overbrengen. Sommige kunnen zo worden ingesteld dat ze zichzelf automatisch activeren zodra de vervuiling een bepaald niveau bereikt. Dit kan handig zijn als u wilt dat de luchtreiniger een goede luchtkwaliteit behoudt zonder dat u 24/7 hoeft te blijven draaien. Als u bijvoorbeeld in de buurt van grote wegen woont die alleen op bepaalde tijden van de dag tot hoge vervuilingsniveaus leiden, of tijdens de lente, wanneer het aantal pollen van dag tot dag aanzienlijk kan variëren.

Ventilator

Zoek naar een model met verschillende ventilatorsnelheden. U wilt een krachtige luchtstroom als u de lucht in een kamer snel moet reinigen, maar een zachte luchtstroom voor gebruik ’s nachts in een slaapkamer.

Als de luchtreiniger geen goed bereik aan ventilatorsnelheden heeft (of helemaal geen ventilator), is het de moeite waard om een ​​gewone ventilator in dezelfde kamer te gebruiken, zoals een voetstuk of een plafondventilator. Het is belangrijk om een ​​goede luchtcirculatie te hebben terwijl de luchtreiniger in werking is; anders kan het uiteindelijk alleen de lucht om zichzelf reinigen, waardoor verontreinigende stoffen in de lucht in andere delen van de kamer achterblijven. Houd er rekening mee dat de luchtreiniger behoorlijk luidruchtig kan zijn op de hoge instellingen.

Wi-Fi-apps en afstandsbedieningen

Een afstandsbediening is handig, maar niet alle modellen hebben ze. Sommige modellen kunnen worden verbonden met het Wi-Fi-netwerk van uw huis en worden bediend via een smartphone-app. Dit kan dienen als alternatief voor een speciale afstandsbediening.

Draagbaarheid / mobiel?

Luchtreinigers tegen fijnstof kunnen vrij zware apparaten zijn – ze kunnen ongeveer 10 kg of meer wegen – dus als u van plan bent om de luchtreiniger tussen kamers te verplaatsen, controleer dan of het gewicht beheersbaar is. Wielen en handgrepen kunnen het verplaatsen vergemakkelijken.

Alternatieven voor luchtreinigers

Het belangrijkste alternatief voor het kopen van een luchtreiniger is om uw huis stofvrij te houden door regelmatig meubels af te vegen en uw vloeren grondig te stofzuigen. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filters om ervoor te zorgen dat je tijdens het stofzuigen niet alleen stof de kamer in blaast. Regelmatig dweilen van harde vloeren is een goede manier om meer stof en verontreinigende stoffen te verwijderen. Lucht het huis regelmatig, vooral als de buitenlucht fris en helder is.

Met welke kosten moet je rekening houden bij een luchtreiniger kopen?

Een luchtreiniger kopen kan vanaf ongeveer €200,- tot €500. Dat zijn dan vaak modellen voor een klein formaat ruimte. Vanaf €1000,- kom je in de categorie luchtreinigers voor de wat grotere ruimtes. Als je een luchtreiniger koopt met extra opties wordt het uiteraard nog wat duurder.

Kortom; welke luchtreiniger kopen?

Er is geen enkele luchtreiniger die voor iedereen geschikt is. Een luchtreijniger kopen vereist meer kennis van zaken, de situatie en de behoeften. Kijk bij de luchtreiniger altijd eerst naar de CADR-waarden en filtertypen om een ​​idee te krijgen van hoe effectief de luchtreiniger zal zijn voor uw specifieke behoeften.

Zodra u een luchtreiniger heeft gevonden die in uw straatje valt qua filtertype en welke problemen deze aanvalt let dan ook op de opties en het onderhoud die de luchtreiniger met zich meebrengt.