Waarom nu een luchtreiniger zo effectief is tegen fijnstof

fijnstof luchtreiniger

Stof in huis of op kantoor. Het is misschien gemakkelijk om eerst de stoffige elementen (zoals knuffels en werkkleding) in een kast te gooien maar het stof dat in de lucht hangt, is een ander verhaal. Als je niets doet blijven fijne stofdeeltjes hangen. Grove deeltjes stof vallen op oppervlakten of de vloer terecht.

Waarom stof in de binnenlucht als een serieus probleem moet zien

Maar het is onvermijdelijk dat er in uw huis of op het werk altijd wat fijne stof deeltjes in de lucht zweven. Als u of een collega gevoelig is voor stof en u twijfelt over het type oplossing dat dit probleem kan oplossen, kan de juiste luchtzuiveraar voor stofverwijdering uitkomst bieden.

Wat is een luchtreiniger eigenlijk? Lees hier meer over een luchtreiniger.

Fijnstof bestaat uit een mengelmoes van allerlei deeltjes. Deels uit de buitenlucht en deels uit de binnenlucht. Je zou versteld staan ​​als je weet waar fijne stofdeeltjes vandaan komen. Stof kan uw ogen, neus of keel irriteren en een probleem zijn, vooral als u allergieën, astma of andere aandoeningen van de luchtwegen heeft. Als uw astma of allergieën erger worden door stoffige deeltjes heeft u waarschijnlijk een stofallergie. Wat voor iedereen zorgelijk is, is dat kleine stoffige deeltjes vaak in de lucht zweven, en als de deeltjes klein genoeg zijn, kunnen ze de longen binnendringen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Fijnstof is complexer dan u denkt

Als je dacht dat stof alleen maar vuil of dode huidcellen zijn, dan moeten we u teleurstellen. Stoffige deeltjes dat u op het werk en in huis aantreft is een complex mengsel van voornamelijk:

  • Uit de bodem, die in huis wordt getraceerd
  • Van buitenlucht
  • Organisch materiaal: planten en dieren (officieel duiden wetenschappers “organisch” aan als op koolstof gebaseerde verbindingen)

Stof dat organisch materiaal omvat is afkomstig van:

  • Huiddeeltjes
  • Voedselresten
  • Stuifmeel
  • Gietvorm
  • Huidschilfers van huisdieren
  • Insecten lichaamsdelen
  • Huisstofmijtallergenen

In huis (thuis) komt het stof vaak van beddengoed en vloerbedekking! Het nare van stoffige deeltjes is dat de deeltjes gemakkelijk in de lucht zweven en de grove deeltjes op oppervlaktes terecht komen. Juist de fijne deeltjes zijn zo gevaarlijk.

Stof van huidschilfers en stof van huisdieren

Mensen die allergisch zijn voor honden of andere dieren zijn niet allergisch voor dierenhaar, maar voor de eiwitten in speeksel en huidschilfers (huidschilfers) van huisdieren. Dus houd hier rekening mee als je op zoek bent naar een luchtreiniger voor fijnstof en huisdieren. Stoffige deeltjes kunnen huidschilfers van huisdieren bevatten en kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Dit is vaak een van de belangrijkste zorgen voor huishoudens met huisdieren. En deze zorg bestaat niet alleen als er huisdieren aanwezig zijn – er blijven kleine deeltjes huidschilfers van huisdieren achter in tapijten en vloeren, zelfs als huisdieren niet in huis zijn.

Fijnstof en huisstofmijt

Stof is ook een van de meest voorkomende allergieën veroorzakers: huisstofmijtuitwerpselen. Wanneer u fijnstof inademt dat deze microscopisch kleine deeltjes bevat die door huisstofmijten worden geproduceerd. Dit kan allergische reacties veroorzaken. Tot overmaat van ramp voeden huisstofmijten zich met de huiddeeltjes die in fijnstof aanwezig zijn.

luchtreinigers tegen fijnstof

Verwijderen luchtreinigers fijnstof of niet?

Natuurlijk verwijderen luchtzuiveraars fijnstof. Lees nog eens op luchtreinger hoe de werking is. Dan zal je goed begrijpen dat een aircleaner fijnstof prima uit de lucht weet te filteren. Het korte antwoord op de koptitel is dus: ja. De meeste luchtzuiveraars voor fijnstof op de markt zijn ontworpen om stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Veel zijn voorzien van mechanische filtratie. Een methode om verontreinigende stoffen filters op te vangen. Ofwel zijn de deeltjes bedoeld om aan het filter te kleven of worden ze opgesloten in de filtervezels. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van een mechanisch filter, een HEPA-filter genaamd, dat is ontworpen om deeltjes in de lucht op te vangen.

Luchtreinigers met een mechanische filter zijn ofwel geplooid zoals HEPA of plat. Hoewel HEPA filters te basaal zijn om in een luchtreiniger te gebruiken, is het toch een goed voorbeeld van een effectief filter. In de meeste HVAC systemen zit ook een filter. Echter een luchtreiniger met filter zijn veel geraffineerder van aard. Een luchtreiniger voor kan ook een elektrostatisch geladen filter hanteren.  In dat geval plakken de deeltjes in het filter vast.

Wat een luchtreiniger voor fijnstof moet doen

Een aircleaner tegen fijnstof met een mechanisch filter zoals HEPA is ‘goed’ als hij kleine fijne stoffige deeltjes in de vezels van het filter kan opvangen. Stofdeeltjes variëren meestal van 2,5 tot 10 micrometer, hoewel sommige fijnstof deeltjes zelfs nog kleiner kunnen zijn. Als 10 micrometer je groot in de oren klinkt moeten we je teleurstellen. Namelijk: 10 micrometer is minder dan de breedte van een mensenhaar! Het belangrijkste om te onthouden is dat stof mogelijk klein genoeg kan zijn om in de longen te komen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Je hebt misschien nog nooit gehoord van een luchtzuiveraar dat fijnstof kan opzuigen? Er zijn echter heel wat luchtreinigers tegen fijnstof.

Dit kunnen elektrostatische luchtreinigers zijn of ioniserende luchtreinigers tegen stoffige deeltjes. Deze luchtreinigers brengen een elektrische lading over op fijne stof deeltjes en vangen ze op metalen platen of laten ze neerslaan op nabijgelegen oppervlakken. Het echte probleem met elektrostatische luchtreinigers is dat ze ozon kunnen produceren, een schadelijke irriterende stof voor de longen.

Wat niet gaat werken om stof op te vangen, is een ozongenerator. Die is niet ontworpen om stoffige deeltjes uit de lucht te verwijderen (en schadelijke ozon in de lucht afgeeft) maar gassen. Het is dus in principe ook geen luchtreiniger tegen minuscule stofdeeltjes.

luchtreiniger fijnstof

Nog geen luchtreiniger voor fijnstof in huis of op het werk? Wat doen in de tussentijd!?

Luchtzuiveraars tegen stof zijn zeer effectief. Maar met name tegen fijnstof. Een luchtreiniger tegen fijnstof doet niets tegen groeve stof. Grove stof moet je verwijderen aan de bron. Dat noemen we broncontrole. Dit is erg belangrijk omdat grote stofdeeltjes zich op de vloer zullen nestelen en niet kunnen worden aangepakt door een luchtreiniger. Deze grove stof deeltjes zijn ook te groot om in de lucht te zweven en zullen gewoon weer op de vloer neerkomen.

Broncontrole is precies wat de naam zegt, namelijk het verwijderen van de bron van vervuiling. In dit geval kan het zijn door te reinigen en af ​​te stoffen, hoewel u voorzichtig moet zijn om meer stof in de lucht te verspreiden. Het is ook een goed idee om de fijnmazige stoffilters in het ventilatiesysteem filters zo vaak als nodig te vervangen.

U moet ook preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat u fijne stof deeltjes van buitenaf aantrekt, zoals bijvoorbeeld het luchtdicht opslaan van kleding het in de buitenlucht borstelen van huisdieren en de vloerbedekking verwijderen. Dit kan de hoeveelheid fijne stof deeltjes die naar binnen komen, zoals pollen en schimmel, verminderen.

Wat is de beste luchtreinigers voor fijnstof?

Is een mechanische luchtzuiveraar voor fijnstof voldoende hiertegen? Of niet? Het kan, afhankelijk van zijn efficiëntie. Luchtreiniging moet een bepaalde hoeveelheid fijnstof deeltjes opvangen in de lucht die door het apparaat stroomt. Afhankelijk van het type luchtreiniger voor fijnstof hoeft de luchtreiniger misschien niet eens een “HEPA-filter” te bevatten.

Het is belangrijk om op te merken dat deze soort mechanische fijnstof luchtreiniger alleen fijne stof deeltjes opvangen en geen gassen aanpakken. Omdat ze verontreinigende stoffen vasthouden en niet vernietigen, is het ook mogelijk dat schimmels en bacteriën die op deze filters vastzitten zich op het filter vermenigvuldigen en weer in de lucht worden vrijgegeven. Sommige luchtreinigers hebben hier een bepaalde oplossing voor (ozon- , UV-techniek bijvoorbeeld).

De beste luchtreinigers voor fijnstof verwijdering

Nu je weet waar je mee te maken hebt als het om fijne stof deeltjes gaat kun je vast wel een goede zoektocht gaan starten naar de beste luchtzuiveraar hiertegen voor meer gezonde lucht.

Een stof luchtzuiveraar met een HEPA- of ander mechanisch filter is een perfecte optie tegen stof. Maar er is de mogelijkheid dat schimmels / bacteriën op het filter kunnen groeien en weer in de lucht kunnen worden vrijgegeven. Vergeet dus ook niet om de filters te vervangen zodra ze verzadigd zijn.

Als het gaat om luchtreiniging met een elektrostatische luchtfilter of ionisatoren wees dan alert dat deze ook een (beperkte) mate van ozon kunnen produceren. Dat verschilt per type luchtreiniging. Ze zijn zeker zo effectief en efficiënt als een mechanische luchtreiniging tegen fijnstof.

Er is een nieuw type luchtreinigingstechnologie die verder gaat dan wat een HEPA-filter kan doen voor fijnstof. Het zijn luchtzuiveraars met foto-elektrochemische oxidatie, die verontreinigende stoffen zoals allergenen, schimmels en vluchtige organische chemicaliën (VOS) die door het apparaat passeren, kan vernietigen. Het is een nieuwe techniek die de aankomende jaren meer en meer tegen stof ingezet gaat worden. Al met al een goede keus als luchtreiniger tegen fijnstof.