Hoe een luchtreiniger tegen huisstofmijt werkt

huistofmijt luchtreiniger

Huisstofmijt is één van de meest krachtige en meest voorkomende oorzaken van allergische reacties in huis en op het werk. Huisstofmijten zijn microscopisch kleine achtpotige wezens die spinachtigen worden genoemd en ze zijn nauw verwant aan de spin en de teek. Ze zijn in elk huis te vinden en hun aanwezigheid is geen indicatie van slechte schoonmaak! Een luchtreiniger tegen huisstofmijt is de beste oplossing om het tegen te gaan.

Huisstofmijt bestrijden met een luchtreiniger

Het is niet de huisstofmijt zelf die het allergeen is, maar enzymen (eiwitten) die worden aangetroffen in de uitwerpselen. En ook als de huismijt sterft gaat het lichaam afbreken wat ook weer eiwitten zijn. De hele uitwerpselen zelf zijn deeltjes tussen 4 en 20 micron groot, maar kunnen afbrokkelen tot deeltjes zo klein als 0,5 micron breed. Die deeltjes kunnen makkelijk in de lucht komen. Een luchtreiniger tegen huisstofmijt filtert deze uit de binnenlucht.

Huisstofmijten voeden zich met de huidschilfers die van nature door mensen en andere dieren worden afgestoten en die in huisstof worden aangetroffen. Hoewel hun aanwezigheid schadelijk is voor mensen die er allergisch voor zijn/worden, bijten huisstofmijten niet en verspreiden ze geen ziekten. Belangrijk is om de huiddeeltjes te beperken in de binnenlucht door het eruit te filteren met een luchtreiniger tegen huismijt.

Standaard schoonmaakmiddelen voor huishoudelijk gebruik hebben geen effect op huisstofmijt. Er zijn gelukkig meerdere manieren om de blootstelling aan huisstofmijt in uw huis te verminderen. De beste manier is via een luchtreiniger tegen huisstofmijt.

Allergie voor huisstofmijt? Schaf een luchtreiniger tegen huisstofmijt aan!

huistofmijt luchtreinigers

Net als andere allergenen veroorzaken ook deze een ‘overreactie’ van het immuunsysteem bij een allergisch persoon. Bij mensen met een allergie veroorzaken immunoglobuline E (IgE) -antistoffen, die aanwezig zijn op het oppervlak van mestcellen, de afgifte van histamine waardoor allergenen zich aan deze IgE-antistoffen hechten. Het is histamine dat de kenmerkende symptomen van een allergische reactie veroorzaakt (snotneus, hoofdpijn, misselijkheid, enz.). Luchtreinigers tegen huisstofmijt verwijderen de allergenen uit de lucht.

Huisstofmijten houden van huizen

Luchtreinigers tegen huisstofmijt zijn ideaal want ze verminderen de aanwezigheid ervan in beddengoed, matrassen, stoffering, knuffels en tapijt. Vocht en warmte dat het lichaam tijdens de slaap produceert, vergroten het probleem, waardoor het bed een ideale omgeving is voor zowel het aanmaken als het tegenkomen van huisstofmijt allergeen.

Het is ook gemakkelijk om huisstofmijt allergenen op te wekken en in de lucht te verspreiden, bijvoorbeeld door over een tapijt te lopen, in en uit bed te stappen of een bed op te maken.

Huisstofmijten houden van vochtigheid

huisstofmijt

Om te overleven absorberen huisstofmijten water uit de lucht. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% hebben ze de neiging uit te drogen en af ​​te sterven. Ze geven ook de voorkeur aan temperaturen rond de 21°C.

Het is dus cruciaal om vocht in huis te verwijderen. Ventileer door ramen te openen en controleer op condensatie in de keuken en badkamers. Als u in een vochtige omgeving woont, overweeg dan om een ​​ontvochtiger te kopen naast een luchtreiniger tegen huisstofmijt, maar onthoud dat zeer droge lucht oncomfortabel kan zijn, vooral als u lijdt aan sinus- of ademhalingsaandoeningen. Schone lucht is dus essentieel!

Huisstofmijt in huis bestrijden met een luchtreiniger

De “strijd” houdt nooit op – huisstofmijt is overal en zelfs als je ze allemaal in huis kunt verwijderen, verschijnen er nog steeds nieuwe (ze worden bijvoorbeeld op kleding van mensen aangetroffen en die nemen het weer makkelijk mee naar binnen). Naar huis dus. Zoek dus naar lange termijn oplossingen, zoals een luchtreiniger die de last van huisstofmijt verminderen.

Implementeer betere schoonmaakhandelingen naast de aanschaf van een luchtreiniger tegen huisstofmijt

luchtreiniger tegen huisstofmijt
 • was kleding, knuffels en beddengoed wekelijks in warm water (55°C)
 • zorg er altijd voor dat beddengoed helemaal droog is voordat het terugplaatst – stofmijten zullen goed gedijen in aanwezigheid van enig spoor van vocht
 • gordijnen, kussens en dekbedden moeten ook om de paar maanden goed worden gewassen
 • vacuümvloeren, vloerkleden of tapijt met een stofzuiger die voorzien is van een HEPA-filter en lekvrij is
 • veeg alle meubeloppervlakken regelmatig af met een vochtige (maar niet natte) doek
 • neem afstoffen op in de routine en doet dit zo grondig mogelijk – vergeet niet om achter of onder meubels te gaan, langs plinten en schilderijrails en overal waar stof zich kan verzamelen

Andere hygiënemaatregelen als alternatief voor een luchtreiniger tegen huisstofmijt

 • probeer een beetje eucalyptusolie aan je stofdoek toe te voegen, want dit schrikt mijten af. Er zijn ook ‘anti-mijt’ elektrostatische stofdoeken die het stof vasthouden in plaats van het rond te verspreiden
 • verwijder alle rommel, zoals stapels kranten en boeken, waar zich meer stof kan ophopen
 • plaats ornamenten in glazen kasten in plaats van op open planken
 • in slaapkamers opnieuw beginnen met een nieuwe matras, dekbed en kussens en hoes met mijt-allergeenbestendige hoezen – onderzoek heeft aangetoond dat dit astma echt kan verbeteren bij kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Een mogelijk probleem met allergeenbestendig beddengoed is echter dat het vaak zo dicht geweven dat het niet ademend is, wat leidt tot overmatig zweten en complicaties met eczeem
 • denk er bij het kiezen van een nieuw bed aan dat een verhoogd bed het schoonmaken eronder vergemakkelijk (waar stof zich ophoopt)
 • gestoffeerde hoofdeinden zijn stofvangers en een lattenbodem is goed omdat het de luchtcirculatie rond het bed bevordert
 • overweeg vervanging: gestoffeerde meubelen met leer of vinyl beklede alternatieven, tapijten met houten of vinylvloeren, gordijnen die stof verzamelen met jaloezieën of rolluiken
 • dicht eventuele scheuren tussen planken op de vloer zodat er geen stof van onderaf naar boven komt
 • houd muren zo eenvoudig mogelijk om richels te vermijden waar stof zich kan verzamelen

Anti-huisstofmijt spray en poeder

Regelmatig gebruik van een anti-mijtstofspray of -poeder kan hierbij helpen. Een anti-mijt spray kan binnendringende mijtreservoirs in tapijten, stoffering en matrassen en anti-mijt droog poeder tapijtreiniger kunnen helpen bij het verwijderen van mijten waar ze nestelen.

Let er bij het kiezen van allergie-reinigingsmiddelen op dat je reinigingsmiddelen met natuurlijke ingrediënten gebruikt. Het spuiten van een chemische stof, vooral regelmatig, kan een ernstige trigger zijn voor mensen met allergieën.

2 gedachten over “Hoe een luchtreiniger tegen huisstofmijt werkt

Reacties zijn gesloten.