Hoe nu luchtreiniging werkt met luchtreinigers

luchtzuivering met luchtreinigers

Gemakkelijker ademen kan door het kiezen van de juiste luchtzuiveringstechniek voor uw huis of kantoor. Het is nu een stuk eenvoudiger geworden. Luchtreiniging met luchtreinigers zijn dusdanig ontworpen dat ze deeltjes in de lucht verwijderen zoals pollen, rook, huidschilfers van huisdieren, stof en schimmelsporen. Het kan ook helpen om een ​​betere nachtrust te krijgen. Gebruik deze blog, het is een gids met alle informatie over luchtreiniging met luchtreinigers.

Waar moet je op letten?

 • De technische details
 • Gebruik en onderhoud
 • Waar moet ik als eerste op letten bij het kiezen van een zuiveringssysteem?

Om te beginnen betekenen de termen luchtreiniger of luchtzuiveraar hetzelfde. Let op de volgende 6 factoren. We maken onderscheid in de grootte van de ruimte zo kunt u makkelijker een keuze gaan maken.  

 • De filtertechniek/ luchtreinigingstechnologie
 • Type filter
 • Luchtverversing / efficiëntie
 • Aanvoer van schone lucht
 • Grootte van de ruimte

De filtertechniek/ luchtreinigingstechnologie

luchtzuivering met luchtreinigers

Er zijn vier primaire typen luchtreinigingstechnologie om uit te kiezen:

 1. mechanische
 2. elektrostatische
 3. ion generatoren
 4. hybride systemen

Het doel van elk systeem is in de eerste plaats hetzelfde: de luchtreiniging met een luchtreiniger door deeltjes te verminderen die worden veroorzaakt door vervuiling, interne dampen, roken, stof, pollen, allergenen en irriterende stoffen in de lucht.

Type filter

Een van de grootste verschillen tussen de systemen is het type filter dat wordt gebruikt. U dient bewust te zijn van deze drie typen:

 1. HEPA (High Efficiency Particulate Air):

Dit filter verwijdert grote hoeveelheden stof, maar ook huidschilfers van dieren, pollen en huisstofmijt. HEPA is 99,97% efficiënt gecertificeerd, dus zoek een model met HEPA-certificering. Het is belangrijk op te merken dat de meeste HEPA-filters jaarlijks moeten worden vervangen. Analyseer de vervangingskosten of kies een model dat kan worden schoongemaakt en hergebruikt.

 • ULPA (Ultra Low Penetration Air, of Ultra HEPA-filter):

Dit filter verwijdert 99,97% van stof, pollen, schimmels, bacteriën en zwevende deeltjes en is het beste voor het verwijderen van zelfs de kleinste deeltjes.

 • HOUTSKOOL OF KOOLSTOF:

Houtskool- of koolstoffilters verwijderen gassen, zoals die van rook en geuren. Dit type filters wordt vaak gebruikt als voorfilter in combinatie met HEPA of ULPA.

lucht reinigen met luchtreinigers

Luchtreiniging met luchtreinigers: wat wordt bedoeld met luchtverversing / efficiëntie?

De hoeveelheid luchtverversing per uur, geeft aan hoe vaak de luchtzuiveraar de lucht in de kamer reinigt in de loop van een uur. Het betekent bijvoorbeeld dat de lucht elke 30 minuten wordt schoongemaakt. Het hoogste is 6; of zes volledige reinigingen per uur.

Luchtreiniging met luchtreinigers: wat wordt bedoeld met aanvoer van schone lucht?

De CADR of Clean Air Delivery Rate geeft het volume en de snelheid weer waarmee deeltjes worden gefilterd. Overweeg bij luchtreiniging met luchtreinigers de aanschaf van een CADR-classificatie die ten minste gelijk is aan tweederde van de kamergrootte (d.w.z. een kamer van 120 vierkante meter zou een stofzuiger nodig hebben met een minimale CADR-classificatie van 80).

luchtreiniging met luchtreinigers

De grootte van de ruimte

Hoewel CADR u een goede beoordeling geeft om mee te werken, is het vaak raadzaam om een ​​model te kiezen dat bedoeld is om te werken in een gebied dat iets groter is dan de werkelijke kamergrootte waarin u luchtreiniging met een luchtreiniger gaat toepassen.

Hoe klinkt het om luchtreiniging met een luchtreiniger toe te passen?

Omdat experts het erover eens zijn dat de meest systemen gemotoriseerde ventilatoren gebruiken om lucht aan te zuigen, is er wel vaak omgevingsgeluid dat hierbij hoort. Geluidsniveaus variëren per fabrikant en model. Zoals eerder opgemerkt, kan het handig zijn om een krachtigere machine aan te schaffen dan de kamer nodig heeft en deze op een lagere snelheid te laten draaien om geluidsoverlast te voorkomen. Luchtreinigers die geen gemotoriseerde ventilatoren gebruiken, zijn de stilste, zo niet volledig stil. Aan de andere kant melden sommige consumenten dat ze een beetje geluid horen tijdens het slapen.

Hoe lang moet je een luchtzuiveraar laten draaien voor optimale luchtkwaliteit?

Voor de beste resultaten moet luchtreiniging met luchtreinigers continu worden toegepast. Naast het creëren van schone lucht, heeft het continu draaien van de luchtzuiveraar een toegevoegde waarde dat resulteert in minder huishoudelijk oppervlaktestof. Wanneer er schoongemaakt wordt is het raadzaam de luchtzuiveraar te laten draaien op de hoogste stand totdat u klaar bent. Dit omdat het afstoffen en stofzuigen ook deeltjes in de lucht zal opwerpen.  

luchtreinigers voor luchtreiniging

Het onderhoud

Het is ook belangrijk om het systeem schoon te houden en soepel te laten werken. De meeste modellen zijn voorzien van servicelampen die aangeven wanneer filters moeten worden vervangen. Sommige indicatielampjes gaan branden als de filters vuil zijn en vol met deeltjes zitten, andere gaan automatisch branden na een door de fabrikant aangegeven tijdsperiode. Of de unit nu is voorzien van een indicatielampje of niet, u moet de collectorplaat maandelijks verwijderen en reinigen. Dit kan door de plaat in een kuip of gootsteen te wassen of in sommige gevallen in de vaatwasser. Zorg ervoor dat u de instructies leest die bij uw machine zijn geleverd.

HEPA-filters moeten jaarlijks worden vervangen. Verstopte filters verminderen de efficiëntie van luchtzuiveraars en in het slechtste geval zullen ze de machine beschadigen waardoor regelmatige reiniging van het filter essentieel is.

Luchtreiniging met luchtreinigers kan met specifieke soorten modellen die verontreinigende stoffen kunnen verwijderen. Maar over het algemeen zijn de verontreinigende stoffen die door luchtreinigers worden verwijderd van twee aard: deeltjes verontreinigende stoffen,  gasvormige verontreinigende stoffen

Luchtreiniging met een luchtreiniger die fijnstof deeltjes uit de lucht filteren

Er zijn twee soorten luchtzuiveringsapparaten beschikbaar die deeltjes uit de lucht kunnen verwijderen: mechanische en elektronische. Filters van mechanische kunnen deeltjes verwijderen door ze op filtermateriaal op te vangen.

Zeer efficiënte deeltjesluchtfilters (HEPA) vallen in de categorie mechanisch. Elektronische zijn filters die worden genoemd als elektrostatische stofvangers. Die werken volgens het principe van elektrostatische aantrekking om geladen deeltjes op te vangen. Ze zuigen lucht door een ionisatiesectie waar deeltjes een elektrische lading krijgen. De geladen deeltjes hopen zich vervolgens op een reeks vlakke platen die een collector worden genoemd omdat ze tegengesteld zijn geladen.

Ionisatoren verspreiden geladen ionen in de lucht, vergelijkbaar met de elektronische luchtzuiveraars, maar zonder een verzamelaar. Deze ionen hechten zich aan deeltjes in de lucht, waardoor ze een lading krijgen, zodat ze zich hechten aan nabijgelegen oppervlakken zoals muren, of aan elkaar vastzitten en sneller bezinken.

Luchtreiniging met luchtreinigers die gasvormige stoffen verwijderen

Luchtzuiveraars voor gasvormige stoffen verwijderen gassen en geuren door een materiaal te gebruiken dat een adsorbens wordt genoemd, zoals actieve kool, dat de verontreinigende stoffen adsorbeert. Deze filters zijn doorgaans bedoeld om een ​​of meer gasvormige verontreinigende stoffen te verwijderen uit de luchtstroom die er doorheen gaat.

Sommige luchtzuiveringsapparaten met gasfasefilters of koolstoffilters kunnen een deel van de gasvormige verontreinigende stoffen en een aantal van de daarmee samenhangende gevaren verwijderen, tijdelijk.

Koolmonoxide (CO-gas) is bijvoorbeeld een gevaarlijke gasvormige verontreinigende stof die wordt gevormd wanneer brandstof zoals gas, olie, kerosine, hout of houtskool wordt verbrand, het wordt gemakkelijk gefilterd of geventileerd naar de buitenlucht.

Een gedachte over “Hoe nu luchtreiniging werkt met luchtreinigers

Reacties zijn gesloten.