Hoe nu luchtreiniging tegen stof zo effectief is

tegen stof luchtreiniging

Ik werd onlangs tijdens een telefonisch gesprek gevraagd of het oké is om veel planten in huis te hebben voor luchtreiniging tegen stof! Het is een vrij algemene overtuiging dat kamerplanten, vooral planten die op de etiketten beweren ‘luchtreiniging’ te zijn, een effectieve manier zijn om VOS en giftige stoffen uit de lucht in uw huis te verwijderen. Betere luchtkwaliteit betekent minder triggers voor gezondheidsproblemen. Helaas vertellen ook wetenschappers dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het plaatsen van een paar ‘luchtzuiverende planten’ in uw huis of kantoorruimte niets zal doen om voor luchtreiniging tegen stof. Waarom beweren deze wetenschappers dat het niet werkt tegen luchtreiniging tegen stof?

De luchtzuiverende planten uit een NASA-studie

Zoals velen van ons, heb je misschien wel eens gehoord van de NASA Clean Air Study die zegt dat als je bepaalde planten bij je thuis en op kantoor plaatst, je gezonde lucht zult ademen.

Wetenschappers zeggen nu dat dat niet juist is. Het NASA-experiment werd gedaan in een afgesloten experimentele kamer binnen een ​​ruimtevaartuig. Wetenschappers vinden dit niet representatief omdat de omstandigheden in de ruimte anders zijn dan bij mensen thuis.

Veel mensen laten ramen en deuren open staan om natuurlijk licht binnen te laten en de binnenlucht op natuurlijke wijze te ventileren. En zelfs op een koude winterdag met alle deuren dicht is de luchtkwaliteit in de binnenlucht dramatisch. Nog maar te zwijgen van kinderen en dieren die binnen en buiten rennen!

luchtreiniger tegen stof

Natuurlijk zijn nieuwere, energiezuinige huizen meer representatief voor het scenario van het ruimtevaartuig, waarbij tocht overbodig is en natuurlijke ventilatie ongebruikelijk is. Maar we zijn nog steeds niet allemaal in die situatie.

Ook in die energiezuinige huizen zie je spullen staan die je niet in een ruimtevaartuig tegen komt. Denk aan IKEA meubels. En die stoten veel VOC’s uit.

Kinderen zorgen ervoor dat de hoeveelheid spullen wordt verdubbeld dus er ontstaat meer vervuiling in de binnenlucht.

Veel producten (o.a. meubels) dampen uit met giftige stoffen

Stof en gassen komen vrij uit meubels, beddengoed, tapijten, kasten, schoonmaakproducten, producten voor persoonlijke verzorging, kleding, stinkende etuis – het zijn allemaal giftige stoffen (bijv. pesticiden, zware metalen) die in de lucht terechtkomen en die onvermijdelijk in het huisstof terechtkomen. Bovendien brengen we voortdurend giftige stoffen van buitenaf in ons huis via de schoenen en huisdieren.

Het gebruik van een stofzuiger om stof te verwijderen is eigenlijk een ondankbare taak omdat ze de fijnere problematische deeltjes waaraan chemicaliën blijven plakken niet opvangen. Deze migreren weer omhoog de lucht in, je ademt ze in of ze vinden uiteindelijk hun weg terug naar de aarde, dat wil zeggen, weer in je stof. De thuisomgeving zoals u kunt zien, is compleet anders dan die van een laboratorium of ruimtevaartuig.

Luchtreiniging tegen stof met luchtzuiverende planten…effectief?

Het oppervlakte in huis is veel groter dan welk aantal planten dan ook dat kan dienen als een “opvanger” voor luchtverontreinigende stoffen.

De natuurlijke of ventilatieluchtwisselingen in de binnenlucht, zoals bij huizen en kantoren, verdunnen de concentraties van vluchtige organische stoffen. Luchtvervuiling die planten zouden kunnen reinigen gaan veel sneller dan dat planten ze uit de lucht kunnen halen.

Met andere woorden, natuurlijke ventilatie of een of andere vorm van actieve ventilatie is veel effectiever dan luchtzuiverende planten als het gaat om het reinigen van de lucht.

tegen stof luchtreiniging

Als je luchtreiniging tegen stof wilt toepassen met luchtzuiverende planten zou je ongeveer 100-1000 stuks per m2 moeten plaatsen in huis of op kantoor. Zelfs de meest trendy groene huizen halen deze aantallen niet.

Samenvattend: studies naar luchtzuiverende planten voor luchtreiniging tegen stof zijn over het algemeen in een gecontroleerde steriele ruimte uitgevoerd. Dus een laboratorium of een ruimtevaartuig.

Luchtreiniging tegen stof met luchtzuiverende planten of een luchtreiniger?

Het beste advies om de luchtkwaliteit te verbeteren en een gezonder huis te creëren is door goed te ventileren. Allereerst met een goed ventilatiesysteem en open ook regelmatig de ramen en deuren!

luchtreiniging stof

Weg met al die giftige schoonmaak-, was- en verzorgingsproducten. Koop alleen meubels en stoffering die zijn gemaakt van natuurlijke materialen of materialen die zijn gemaakt met een gecertificeerd laag VOS-gehalte. Heroverweeg tapijten en gordijnen – denk aan houten vloeren en jaloezieën. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter.  Als u net bent verhuisd naar een nieuw huis, of als u renoveert of schildert, is het zeer onwaarschijnlijk dat natuurlijke ventilatie de snelheid van de uitstoot van giftige stoffen kan bijhouden. En sowieso de genoemde maatregelen zijn vaak niet toepasbaar.

Denk aan de afgesloten kantoren en huizen van de hedendaagse nieuwe duurzame manier van bouwen. In die gevallen ontkom je niet aan luchtreiniging tegen stof met een luchtreiniger.

Luchtverontreiniging en de noodzaak van een luchtreiniger tegen stof

Wonen in de buurt van een belangrijke bron van luchtverontreiniging, zoals een drukke weg, golfbaan of fabriek, is ook een goede reden om te investeren in een luchtreiniger. Evenzo, als u astma, allergieën of een probleem met schimmel heeft, is luchtreiniging tegen stof ook een must.

Zorg er bij het kopen van een luchtreiniger voor dat deze wordt geleverd met een filter van hoge kwaliteit en een degelijk actief koolstoffilter om zowel (fijne) deeltjes in de lucht als VOC’s en geuren te verwijderen. In dit bericht vind je meer over het vinden van een goede luchtreiniger tegen fijnstof.

luchtreiniging tegen stof

Dus, werken luchtzuiverende planten eigenlijk? Steeds meer wetenschapper zeggen dat planten in een standaard huis of kantoor dat niet doen. De hoeveelheid planten die je nodig hebt om VOC’s echt uit de lucht te halen, is gewoon te hoog en dus onpraktisch. Het zal de luchtkwaliteit niet verbeteren! Zij zeggen: “….Koop planten omdat je van ze houdt…..”.

Sla hierin niet door, want planten kunnen een ander ernstig probleem veroorzaken: schimmel, waar velen van ons erg ziek van worden.