Hoe nu de blootstelling aan luchtverontreiniging ongezond is

schone lucht binnen en buiten

De huidige niveaus van luchtverontreiniging in het binnenklimaat worden regelmatig gemeten. Ook de gezondheidseffecten zijn relatief goed bekend. De gezondheidsimpact van verontreinigende stoffen in de binnenlucht is groot.

Er is in de binnenlucht behoefte aan meer schone en gezonde lucht. Momenteel leven we voornamelijk in gesloten ruimtes. In een gesloten doos! Enkele voorbeelden:

• openbare plaatsen: vervoer, administratie, scholen, ziekenhuizen, sport- en bioscoopzalen, enz.);
• professionele gebouwen: kantoren en winkels;
• privéruimtes: individuele of collectieve woningen.

Luchtverontreiniging in de binnenlucht we worden er allemaal aan blootgesteld

Luchtvervuiling in de binnenlucht

Deze afgesloten ruimtes bevatten allemaal chemische en biologische verontreinigende stoffen die gevolgen kunnen hebben voor de menselijke gezondheid. Voor het menselijk lichaam is schone lucht en gezonde lucht erg belangrijk.

De gezondheidsproblemen als gevolg van deze luchtvervuiling zijn divers en de gezondheidseffecten zijn zeer bijvoorbeeld: hoofdpijn, irritatie van de ogen of luchtwegen, enz. Binnenlucht is meer vervuild dan buitenlucht:

Drie essentiële bronnen dragen bij aan luchtvervuiling in de binnenlucht:
• vervuiling van buitenaf, bepaalde verontreinigende stoffen die in kleine hoeveelheden in de buitenwereld aanwezig zijn, zoals (ultra)fijnstof, kunnen zich ophopen in de binnenlucht als we ze niet verwijderen;
• vervuiling door bewoners en hun activiteiten zoals klussen, schoonmaken, koken, het gebruik van verbrandingsapparatuur en de aanwezigheid van huisdieren;
• vervuiling door bepaalde bouwmaterialen en meubels.

Bovendien wordt het gehalte aan verontreinigende stoffen beïnvloed door vochtigheid, temperatuur, ventilatie, luchtverversing.

Hoe oplossen van luchtvervuiling in de binnenlucht?

De binnenlucht is wel 7 keer meer vervuild dan de buitenlucht. Dat weten inmiddels al heel veen mensen. Wat we er daadwerkelijk ook aan kunnen doen is voor velen een vraagteken. Wij geven enkele suggesties.

Start met oplossen aan de bron. Dat wil zeggen: kijk eerst naar zaken die in de ruimte liggen of staan die een vervuilend effect hebben op de binnenlucht. Denk aan gordijnen of vloerbedekking. Ook printers zijn zeer vervuilend voor de binnenlucht. Een andere die we vaak vergeten zijn Zweedse meubeltjes die vol zitten met VOC. Start met elimineren van de deze zaken. Daarna is het raadzaam om de huidige luchtkwaliteit te meten en vanuit daar een oplossing te zoeken. De oplossing kan zijn: beter ventileren of luchtreiniging. Toch is dat niet per definitie zo. Meten is weten dus wie een vervuilde binnenlucht heeft kan niet anders dan hiermee te starten.

2 gedachten over “Hoe nu de blootstelling aan luchtverontreiniging ongezond is

Reacties zijn gesloten.