Wat hebben #Bijen, #luchtvervuiling en minder voedsel met elkaar te maken? Wist je dat er heel veel Bijenvolken momenteel sterven? (ook bij mij helaas – als hobbyimker). Op mediakanalen wordt al jaren gespeculeerd over de mogelijke oorzaken maar nauwelijks over luchtvervuiling, terwijl ik die theorie zeer geloofwaardig vindt. Het probleem van de Varroamijt en voedseltekort door klimaatissues erken ik ook uiteraard maar soms zie je aan het volk dat er geen varroa of honger was…..wat was dan de oorzaak?
Uit een recent onderzoek blijkt dat de vervuilende stoffen in de lucht ervoor zorgen dat de geur van bloemen verandert. Hierdoor kunnen bijen en vlinders ze minder goed vinden en bestuiven.
Om tot deze conclusie te komen, hebben Britse onderzoekers twee zomers lang velden met zwarte mosterdplanten in de gaten gehouden. Op een deel van deze velden vulden ze de lucht met dieseluitlaatgassen. Vervolgens turfden de Britse wetenschappers hoe vaak welke insecten waar langskwamen. Hieruit bleek dat in het vervuilde veld veel minder bijen, zweefvliegjes en vlinders kwamen. In totaal werden er in het vervuilde veld 31 procent minder planten bestoven vergeleken met het niet beïnvloede veld. Geuren zijn niet voor iedere insect belangrijk maar wel voor de Bij!
Moet je voorstellen dat er nauwelijks nog #bestuiving is!
Dat we noodgedwongen gaan bestuiven met micro-drones?
Zie jij het al voor je??
(Bron: Onderzoekspublicatie, Sciencedirect. Anthropogenic air pollutants reduce insect-mediated pollination service, James M.W. Ryalls e.o.)