In een operatiekamer moet je zeker weten dat je de #temperatuur en #luchtkwaliteit beheerst en dat de gegevens die je afleest van een meetsysteem 100% overeenkomen met de daadwerkelijke toestand in de OK-ruimte.
De luchtkwaliteit in een operatiekamer is van grote invloed op de kans op een wondinfectie na een operatie. Vanzelfsprekend wordt hieraan in de dagelijkse praktijk veel aandacht besteed. In operatiekamers wordt gebruik gemaakt van verschillende luchtbehandelingskasten en speciale (HEPA) filters. Ook wordt in operatiekamers overdruk gecreëerd ten opzichte van de omliggende ruimtes. Door overdruk ontstaat er bij het openen van een deur altijd een luchtstroom van binnen naar buiten, waardoor eventuele schadelijke bacteriën en/of virussen niet de OK inkomen.
En toch ontstaan na een operatie wel eens wondinfecties….
Ik heb hierover een gesprek met Teun Mulder van Hitma: hoe pakken jullie dit aan?
“Hitma biedt verschillende meetinstrumenten waarmee de luchtbehandeling in OK’s (en tal van andere omgevingen) geregeld en gemonitord kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om ruimtedrukverschilbewaking, luchtsnelheidsmeting onder het plenum, deurtellers, drukverschilmeting over filters, temperatuur- en luchtvochtigheidmeting van toe- en afvoerlucht en flowmeting van de hoeveelheid ingeblazen en afgezogen lucht. Het beheersplan luchtbehandeling voor operatiekamers is door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) opgesteld om onder meer postoperatieve wondinfecties te voorkomen. In het plan worden primair functionele eisen gesteld aan de luchtbehandelingsinstallatie. Hoe precies aan deze eisen wordt voldaan, is uiteindelijk aan de eindgebruiker. Hiermee is de eindgebruiker dus zelf verantwoordelijk voor het bepalen van kritische procesparameters die dit kunnen borgen”
Zo zie je maar weer: als je onder zeil ligt,…..gebeurt er van alles waar je geen weet van hebt!
Een gedachte over “Meten van de luchtkwaliteit binnen een OK ter preventie van wondinfecties”
Reacties zijn gesloten.