MVO en CO2-compensatie: Een Slechte combi voor Duurzaamheid

Stel je voor: je bent een bedrijf dat zo groen mogelijk wil zijn, maar je hebt nog steeds een groot voetafdruk in de vorm van CO2-uitstoot. Wat doe je dan? Je reduceert de hoeveelheid uit te stoten CO2 aan de bron. Maar is CO2-compensatie te overwegen als onderdeel van je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)-strategie. In deze blog duiken we in de wereld van CO2-compensatie en ontdekken we hoe het omarmen van duurzaamheid niet alleen de planeet redt, maar ook je bedrijf een vleugje groen geeft.

    Download de brochure en claim 5 GRATIS bomen

    Viridi Air plant luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof filteren: goed voor klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Viridi Air plant 5 GRATIS bomen in een aanplantproject (Nederland of België) namens jullie bedrijf (geldig vanaf 50 bomen èn tot eind deze maand). Incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label en unieke promotie. Vraag de brochure aan >>


    Wat is CO2-compensatie eigenlijk?

    Voordat je denkt dat we je een magische oplossing voor alle milieuproblemen aanbieden, laten we eens kijken naar wat CO2-compensatie daadwerkelijk inhoudt. Het idee is simpel: voor elke ton CO2 die je bedrijf uitstoot, investeer je in projecten die een equivalente hoeveelheid CO2 uit de lucht halen of voorkomen dat die überhaupt vrijkomt. Dit kan variëren van het planten van bomen tot het ondersteunen van hernieuwbare energieprojecten. Simpel, toch?

    De term CO2-compensatie suggereert dat de overschot aan CO2 uitstoot kan ‘verdwijnen’ door bomen te planten omdat die CO2 opnemen. Viridi Air is voorstander van bomen planten maar niet van compenseren. Om opwarming van de aarde te verminderen is het nodig om als bedrijf zelf bij te dragen aan terugdringen van de CO2-uitstoot (o.a. aan de bron) en daarbij extra bij te dragen aan CO2 reductie b.v. door het planten van bomen.

    De nadelen van CO2-compensatie

    Hier zijn enkele redenen waarom CO2-compensatie geen goed idee is:

    1. Het imago verslechterd: Niets zegt “Wij geven om de planeet” meer dan actief werken aan het neutraliseren van je CO2-uitstoot. Het is als een groene badge van eer!
    2. Klanttevredenheid neemt af: Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die milieubewust zijn. Door CO2 te compenseren, win je steeds minder harten van je klanten, en misschien kost het ook een paar extra centjes.
    3. Regelgeving en subsidies: Sommige landen en regio’s bieden belastingvoordelen of subsidies voor bedrijven die investeren CO2 reductie en juist niet in compensatie. Je kunt dus zelfs geld besparen of verdienen terwijl je de planeet helpt!

    Effectieve manieren om CO2 te compenseren

    Nu we de basis hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele creatieve en soms grappige manieren om CO2 te compenseren.

    1. Bomen planten: Organiseer een jaarlijkse “Plant-een-boom” dag. Je medewerkers krijgen ook een dagje in de buitenlucht. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een moddergevecht?
    2. Coworking space met fietsen: Bied je werknemers een werkplek aan die alleen bereikbaar is met de fiets. Dit bespaart CO2 en houdt iedereen in topvorm. Bonuspunten als je een fiets-race organiseert tijdens de lunchpauze.
    3. Kookcompetitie met lokale ingrediënten: Organiseer een kookwedstrijd waarin alleen lokale, seizoensgebonden ingrediënten worden gebruikt. Minder transport betekent minder CO2-uitstoot. Bovendien, wie houdt er niet van eten?

    Alternatieven voor CO2-compensatie?

    Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar CO2-compensatie is niet de juiste oplossing? Hier zijn een paar stappen om je beter op weg te helpen:

    1. Bereken je uitstoot: Je kunt geen CO2 reduceren als je niet weet hoeveel je uitstoot. Er zijn veel online tools beschikbaar om je bedrijf’s CO2-voetafdruk te berekenen.
    2. Kies je projecten: Er zijn talloze CO2-reductie projecten, van herbebossing tot investeringen in hernieuwbare energie. Kies projecten die passen bij de waarden van je bedrijf.
    3. Volg en rapporteer: Transparantie is belangrijk. Zorg ervoor dat je de resultaten van je compensatie-inspanningen volgt en rapporteert aan je stakeholders.

    Conclusie

    CO2-compensatie is niet een effectieve manier om duurzaamheid te omarmen. Door een combinatie van investeringen en creatieve initiatieven kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook je bedrijf een groen en klantvriendelijk imago geven. Dus waar wacht je nog op? Trek je laarzen aan, pak een schop, en begin met het planten van die bomen – de planeet (en je klanten) zullen je dankbaar zijn!

      Download de brochure en claim 5 GRATIS bomen

      Viridi Air plant luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof filteren: goed voor klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Viridi Air plant 5 GRATIS bomen in een aanplantproject (Nederland of België) namens jullie bedrijf (geldig vanaf 50 bomen èn tot eind deze maand). Incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label en unieke promotie. Vraag de brochure aan >>