Restwarmte omzetten naar duurzame energie: JOA Air Solution lanceert baanbrekend initiatief in industriële energieterugwinning

JOA Air Systems

Binnenkort is de lancering van een grensverleggend project in duurzaamheid binnen de Europese maakindustrie. JOA Air Solutions, gevestigd in Delft, gaat deze maand van start met een project waarbij restwarmte wordt omgezet naar duurzame energie. Dit initiatief zet een nieuwe standaard voor industriële productie wereldwijd.

Centraal in dit project staat de installatie van een ‘Hot Water Heat Pump’ op de productielocatie van Philip Morris (PMI) in Bergen op Zoom. Dit is niet alleen een primeur in de tabaksindustrie, maar ook een zeldzame innovatie binnen alle industriële sectoren. Het geavanceerde systeem zet laagwaardige afvalwarmte om in water met een hoge temperatuur van 85-90 °C, waarbij ammoniak als koelmiddel wordt gebruikt vanwege de superieure energie-efficiëntie.

Dit project, onderdeel van een van de meest omvangrijke industriële warmteterugwinningsprojecten in de Benelux en West-Europa, wordt naar verwachting jaarlijks ongeveer 13 GWh aan warmtebesparing opleveren, waardoor de #CO2-uitstoot met meer dan 2.500 ton wordt verminderd. Een aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde duurzaamheidsinspanningen.

Aurora Marin, Sustainability Manager bij PMI, benadrukt: “We zijn op weg om tegen 2025 CO2-neutraal te worden en tegen 2040 Net Zero te bereiken. Een van de belangrijkste projecten in onze fabriek in Bergen op Zoom is een warmteterugwinningssysteem dat afvalwarmte van procesovens opvangt.”

JOA Air Solutions is vereerd om te zijn geselecteerd voor het ontwerpen en installeren van dit warmteterugwinningsproject. “We waarderen onze samenwerking met PMI enorm,” zegt Bas van den Bogerd, Business Development Director bij JOA Air Solutions. “Onze gedeelde ervaringen en samenwerking zijn fundamenteel voor het succes van dit project.”

Dit project, dat tegen het einde van het jaar voltooid is, dient als model voor andere industriële productielocaties die afvalwarmte willen benutten voor duurzamere activiteiten. Met een verwachte CO2-reductie van 80% na voltooiing, toont dit project de substantiële impact die kan worden bereikt door innovatieve energieterugwinningssystemen.

Laten we samen werken aan een schonere en duurzamere toekomst!