Hoe een uitlaatgasfilter bijdraagt aan schonere Dieseluitstoot

Uitlaatgasfilter

Als u in een dieselauto rijdt of er een wilt kopen, is het belangrijk om meer te weten over het roetfilter of uitlaatgasfilter. We leggen uit wat het is, hoe het werkt en vooral hoe je er voor moet zorgen.

Wat is een uitlaatgasfilter?

Een uitlaatgasfilter is een filter dat uitlaatroet opvangt en opslaat. Aangezien dieselauto’s roet produceren, zijn ze daarom uitgerust met dit filter. Het is ontworpen om specifiek het roet op te vangen dat ontstaat bij het verbranden van diesel, dit voorkomt dat schadelijke stoffen in het milieu komen en vermindert de uitstoot van dieselauto’s. Er ontstaan ​​problemen zodra het roet zich ophoopt, omdat dit het filter blokkeert en de motor stopt met werken. Uitlaatgasfilters werden verplicht sinds 2009 maar sommige dieselauto’s waren vóór deze datum al uitgerust met deze technologie.

Hoe werkt het uitlaatgasfilter?

De taak van het uitlaatfilter is om de roetdeeltjes op te vangen dus als ze verstopt raken met roet, wordt het geblokkeerd. Een roetfilter moet regelmatig worden geleegd om optimaal te kunnen werken. De auto is echter gebouwd om het filter te reinigen door de ingesloten deeltjes op te warmen, die vervolgens in as veranderen en vrijkomen. Dit kan echter alleen als de auto met hogere snelheden op de snelweg rijdt.

Wat gaat vaak fout met een uitlaatgasfilter?

Veel eigenaren van dieselauto’s zijn zich niet bewust van de oorzaak van het blokkeren van uitlaatgasfilters. De belangrijkste oorzaak van een geblokkeerd uitlaatfilter zijn frequente korte ritten met lage snelheden.

roet verminderen met een uitlaatgasfilter

De meest voorkomende storingen met uitlaatroetfilters

  • Defecte brandstofinjectoren sturen te veel brandstof naar het brandstof/luchtmengsel
  • Korte ritten en stop/start-verkeer zorgen ervoor dat het filter verstopt raakt omdat de ingesloten deeltjes niet de temperatuur kunnen bereiken die nodig is om het roet te verbranden.
  • Een auto met een hoge kilometerstand – omdat regeneratie moeilijker zal zijn.
  • Verkeerde motorolie gebruiken

Hoe weet je of de uitlaatgasfilter geblokkeerd is?

Als het roetfilter een storing begint te ontwikkelen en verstopt raakt met roet, kunt u de volgende problemen krijgen:

  • Het uitlaatfilter-waarschuwingssymbool verschijnt op uw dashboard. De afbeelding kan per automerk en model enigszins verschillen.
  • Uw voertuig zal een laag brandstofverbruik ervaren
  • Als uw voertuig een automatisch stop-startsysteem heeft, stopt het met werken.
  • Lager brandstofverbruik

Hoe zorg ik voor mijn uitlaatgasfilter?

De beste manier om het uitlaatgasfilter van uw voertuig te onderhouden, is ervoor te zorgen dat het zichzelf volledig kan regenereren wanneer het roet zich ophoopt. Passieve regeneratie vindt plaats wanneer het voertuig met een hogere snelheid rijdt. Om ervoor te zorgen dat het filter wordt gewist, wordt aangeraden om de auto om de paar honderd kilometer ongeveer 15-20 minuten met een constante hoge snelheid op de snelweg te rijden, waarbij u ervoor zorgt dat het filter regelmatig wordt gereinigd. Naarmate de uitlaattemperatuur stijgt, wordt het overtollige roet in het filter verbrand.

De belangrijkste oorzaak van geblokkeerde uitlaatgasfilters zijn korte ritten met lage snelheden. Daarom is het aan te raden om voor een benzineauto te kiezen als je ritten meer uit korte lokale ritjes bestaan.

Uitlaatgasfilter om roet te filteren

Het is belangrijk om de juiste olie voor uw voertuig te gebruiken, aangezien sommige oliën stoffen bevatten die het filter kunnen blokkeren. Hoogwaardige premium brandstof bevat additieven die helpen deeltjes te verbranden en kunnen helpen bij het opruimen van het roet.

Roetfilter

Een roetfilter haalt het zwarte roet uit de uitlaat, waardoor de uitstoot van dieselaangedreven voertuigen wordt verminderd. Het roetfilter voert de uitlaatgassen door een keramische wandstroom en de vaste deeltjes worden door de ‘sponsachtige’ structuur aan de wand vastgehouden.

Het roet dat vastzit in het uitlaatfilter moet regelmatig worden verwijderd om het filter functioneel te houden. Je hebt misschien de zwarte rook gezien die uit dieselbusjes en auto’s die vóór 2008 zijn geproduceerd, uitstoten. Dat komt omdat voertuigen toen geen roetfilters hadden geïnstalleerd. Ze verminderen de meeste schadelijke uitstoot van dieselvoertuigen, waaronder:

5 redenen waarom het belangrijk is om het roetfilter van uw voertuig te laten reinigen

Beter brandstofverbruik en motorprestaties

Verbetering in het brandstofverbruik nadat het uitlaatgasfilter was schoongemaakt. Voertuigen met een roet-filter voeren meer druk uit op de motor, waardoor de efficiëntie, het vermogen en het brandstofverbruik afnemen.

Uitlaatgasfilter toepassen in een voertuig
Stadsverkeer staat gelijk aan vuile roetfilters

De motoren moeten harder werken in lagere versnellingen om in beweging te komen na het herhaaldelijk stoppen in het verkeer. Het blijkt dat het roet-filter in dergelijke gevallen ook harder moet werken om het fijnstof en andere schadelijke uitstoot te verwijderen. Het filter kan worden geregenereerd (schoongemaakt van fijnstof en emissies) door de fijnstof te verbranden bij zeer hoge temperaturen die worden bereikt over langere routes.

Het is een uitdaging om het regeneratieproces op gang te krijgen voor de busjes die vaak vast staan ​​in het verkeer. Het niet periodiek schoonmaken van de filters heeft invloed op de prestaties van een voertuig. Dus als u een dieselauto heeft die dagelijks langzaam verkeer doorstaat, raden we aan om de roetfilters periodiek te laten controleren, d.w.z. minimaal elke 2-3 maanden, afhankelijk van uw gebruik.

Verwijder verstopping voordat het erger wordt

Verhoogde stationaire snelheden ontstaan wanneer het uitlaatgasfilter helemaal verstopt is. Wanneer het filter van het voertuig in perfecte staat is, kan het koolwaterstoffen en andere deeltjes in de uitlaat verbranden. Dit zorgt ervoor dat zwartgeblakerde as zich langzaam ophoopt in het roetfilter, waardoor het uitlaatsysteem een ​​grotere tegendruk ontwikkelt, wat leidt tot meer stationair draaien. Als dergelijke geluiden uit een voertuig komen, is het misschien een goed idee om het uitlaatgasfilter te controleren en schoon te maken voordat de verstopping tot grotere problemen leidt.

Vermijd vervangingskosten

Roetfilters zijn kostbaar en de beste manier om die kosten te vermijden, is door ze regelmatig te laten reinigen. Als u met hogere constante snelheden op snelwegen rijdt, kunt u deze 2 tot 3 keer per jaar schoonmaken, omdat de warmte die bij hoge snelheden wordt gegenereerd, ervoor zorgt dat het filter voor u wordt geregenereerd.

Betere restwaarde

Het is geen geheim dat een goed onderhouden voertuig u een paar honderd euro extra zal opleveren.  

2 gedachten over “Hoe een uitlaatgasfilter bijdraagt aan schonere Dieseluitstoot

  1. Pingback: Uitstootfilter

Reacties zijn gesloten.