Voer per direct een vuurwerkverbod in voor de luchtkwaliteit!

vuurwerk veroorzaakt te veel fijnstof

Dat vuurwerk veel letsel aanricht werd deze week weer eens duidelijk. Diverse personen belanden in het ziekenhuis en zijn aan letsel behandeld. Schrijnende is dat het vaak slachtoffers zijn die niet eens zelf vuurwerk afstaken maar er uitsluitend naar hebben gekeken. Plastisch chirurgen zagen weer evenveel vuurwerkslachtoffers als voor corona, de vuurwerkschade tijdens de jaarwisseling wordt geschat op 10 miljoen euro en in steden waar een vuurwerkverbod was leidde dat nauwelijks tot boetes, ook al werd er veel afgestoken. Qua veiligheid zouden we beter kunnen kiezen voor een totaal vuurwerkverbod. Maar er zit meer in de lucht aan dit probleem.

Een stukje geschiedenis over vuurwerk

Vuurwerk kent vooral zijn oorsprong in China. Men stak het af om boze geesten te verdrijven. Men geloofde dat de knallen in de lucht de geesten zou laten schrikken. In Europa komt pas vanaf 1600 het eerste vuurwerk dat dan bijvoorbeeld ook ingezet wordt om het einde van 80-jarige oorlog te vieren. In de jaren ’70 komt de import van China steeds sneller op gang en vuurwerk blijkt daarbij ook populair, o.a. vanwege de gunstige prijzen. Ook de welvaart speelt een rol want er is immers meer te besteden.

In Nederland kennen we in het Zuiden, Noorden en Oosten ook het carbidschieten. Vooral door boeren op het platteland wordt het afgestoken. Het geeft enorme knallen doordat met interne druk in een melkbus de deksel wordt afgevuurd. Deze korte geschiedenis toont al aan dat vuurwerk heel wat tradities kent en daarmee niet zomaar is af te schaffen. Zoals we weten zijn tradities diep gegrond in iedere cultuur.

vuurwerkverbod is beter voor de luchtkwaliteit

Vuurwerk veroorzaakt helaas meer luchtvervuiling

Maar dat is niet het enige! Als we kijken naar de vervuilende aard van vuurwerk zijn de cijfers schrikbarend. Vuurwerk stoot gigantische hoeveelheden fijnstof in de lucht. Waarom steken we het dan toch steeds af? Puur omdat we het leuk vinden. Dat moet toch anders kunnen? We vinden het blijkbaar leuk dat lichtgevende effecten in de lucht zijn te zien. Daarvoor zijn alternatieven! Denk eens aan drones met ledverlichting. Via innovatieve systemen kunnen deze een look-a-like vuurwerkshow afgeven maar zonder de bijkomende luchtvervuiling. Misschien een idee om naar te kijken volgend jaar.

In Brabant was de luchtkwaliteit het slechtst door vuurwerk

In het Zuiden van Nederland werden de grootste hoeveelheden fijnstof gemeten. Normaliter komen de concentraties fijnstof niet boven de 16,4 microgram fijnstof per kubieke meter. Op nieuwjaarsnacht was dit gemiddeld 178 microgram. Breda en Eindhoven hadden op bepaalde momenten zelfs concentraties van ruim 400 microgram per kubieke meter.

vuurwerk veroorzaakt te veel fijnstof

De reden dat juist in deze regionen de luchtkwaliteit slecht was is o.a. vanwege de bovengemiddelde hoeveelheid vuurwerk dat hier traditiegetrouw wordt afgestoken. Daarnaast is de luchtkwaliteit in deze regio’s bij voorbaat slecht. O.a. door de aanvoer van industriële gassen en fijnstof uit Rotterdam, Oost-Brabant (veeteelt), Antwerpen en Duitsland. Brabant ligt geografisch ideaal om continu te worden vervuild.

Hoe nu verder? Vuurwerk afschaffen of kop in het zand steken….

Wanneer gaat we wakker worden? Dit kan toch niet zo langer. De gezondheid heeft enorm te leiden door hoge concentraties fijnstof. Voor gevoelige personen zijn de gevolgen direct te merken. Voor gezonde personen vaak pas na tientallen jaren. Feit is dat vuurwerk meer kapot maakt dan het ons oplevert. Laten we met elkaar in gesprek gaan en een oplossing verzinnen. Op de wijze hoe we nu met vuurwerk omgaan zijn we een last voor de gezondheidszorg. Direct door het letsel dat het aanricht en indirect ook door de vervuiling die gezondheidsproblemen oplevert.

2 gedachten over “Voer per direct een vuurwerkverbod in voor de luchtkwaliteit!

Reacties zijn gesloten.