Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van bomen planten?

voordelen bomen planten

Wist je dat één hectare bomen dezelfde hoeveelheid koolstof uit de lucht haalt als een auto die 46.000 kilometer rijdt? Wist je dat er bomen zijn die fijnstof uit de lucht halen? Per boom wel 1.5kg per jaar! Besef eens wat een gezondheidsvoordeel dat oplevert! Door bomen te planten, kunnen bedrijven de uitstoot actief compenseren en samenwerken met lokale gemeenschappen en de lokale diversiteit van nabijgelegen gebieden verbeteren. Door boomvariëteiten te planten, kunnen we de inheemse flora en fauna vergroten en het grondwaterpeil verbeteren. Er zijn enorm veel voordelen van bomen planten op de wijze zoals Viridi Air dat doet.

  Download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


  Bomen zijn de oudste levende wezens op aarde. Ze worden niet alleen geplant om onze landschappen te sieren en schaduw te geven. Andere voordelen van bomen planten is een gemakkelijke en duurzame manier om het milieu positief te beïnvloeden. Het belang van het planten van bomen kan niet genoeg worden benadrukt. Ze helpen de lucht te zuiveren, ons water te filteren en bieden een thuis aan meer dan tachtig procent van het dierenrijk. Ze zijn ook essentiële ingrediënten in vijfentwintig procent van alle medicijnen.

  Bestrijdt actief klimaatverandering

  Bomen halen koolstofdioxide uit de lucht en zetten het om in zuurstof. Het Amazone-regenwoud werd eerder de “longen van de aarde” genoemd en dat is waar. De zuurstof die bomen produceren, helpt bij het creëren van een optimale luchtkwaliteit waardoor mens en dier goed kunnen blijven ademen. Een gemiddelde (volgroeide) boom kan jaarlijks ongeveer 21 kg-25 kg koolstof compenseren. Dit varieert afhankelijk van de leeftijd van een boom: hoe ouder deze is, hoe meer koolstofdioxide een boom uit de atmosfeer kan halen. Hoewel hiermee niet het probleem is opgelost is het één van de voordelen van bomen planten. Het planten van bomen is iets dat niet overhaast kan worden gedaan. Om het effectief te laten zijn, moet u lokale bomen kiezen die gedijen op de juiste grondsoort, en rekening houden met eventuele risico’s in de omgeving en hoe een bredere bomenpopulatie het lokale landschap zal verbeteren.

  Overstromingspreventie

  Overstromingen en grondwater zorgen voor problemen in het hele land. Door meer bomen te planten kunnen we het grondwaterpeil verbeteren en de bodemstructuur verbeteren, wat allemaal leidt tot minder erosie en materiële schade als gevolg van overstromingen. Omdat klimaatverandering het risico vergroot op extreem weer en overstromingen gaan bomen twee van deze grote problemen tegen. Een ideaal voordeel dus van bomen planten.

  Verhoog de inheemse biodiversiteit

  Van struiken en schimmels tot kevers en dieren, inheemse bomen helpen de lokale biodiversiteit te verbeteren. Inheemse planten en bomen hebben zich samen met andere inheemse soorten ontwikkeld en dus zijn ze samen aan elkaar geëvolueerd. Eén van de voordelen van bomen planten is dan ook dat door biodivers te planten er direct ook aan de dieren wordt gedacht.

  Leunt in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is iets waar bedrijven bij betrokken zijn. Eén van de voordelen van bomen planten is dat het een kans geeft voor de betrokkenheid van de gemeenschap, maar het komt ook tegemoet aan de behoeften van het milieu. Het planten van bomen kan ook een geweldige manier zijn om de relaties met klanten en leveranciers te versterken, evenals het profiel van het bedrijf, door blijk te geven van zorg voor het milieu.

  Economische voordelen

  Sommige voordelen van bomen planten zijn economisch en kunnen direct of indirect zijn. Bomen en bossen bieden banen aan meer dan een miljard mensen over de hele wereld. Ze leveren ook grondstoffen die worden gebruikt in de bouw en het maken van papier, naast een miljoen andere producten.

  Verhoging van de woningwaarde

  Het hebben van een goed aangelegd stuk grond met gezonde bomen kan ook helpen om de waarde van het onroerend goed te verhogen. Het is één van de aangename voordelen van bomen planten. De stijging van de esthetische waarde van het onroerend goed leidt tot een stijging van de totale waardering. Bomen kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op het architecturale ontwerp van het pand. De groei van de geldwaarde kan oplopen tot twintig procent.

  Natuurlijke airconditioning

  De juiste plaats kan ook grote voordelen van bomen planten opleveren, zoals lagere kosten voor airconditioning. Wanneer bomen goed geplaatst zijn, kunnen ze in de zomer voor een natuurlijk verkoelend effect zorgen. Ze kunnen ook in de winter voor warmte zorgen, vooral als het loofbomen zijn. Natuurlijk helpen bomen ook bij energiebesparing. Het proces van verdamping zorgt ervoor dat de lucht koeler en vochtiger wordt. Bomen helpen ook om koelere temperaturen te creëren vanwege hun lage albedo. Albedo is de zonne-energie die niet wordt geabsorbeerd in een oppervlak, maar weerkaatst terug naar de ruimte. Waar het albedo hoog is, resulteert dit in hoge temperatuur en vice versa.

  Erosiebestrijding

  Wind en regen zijn de twee belangrijkste veroorzakers van erosie die schade aan de bodem veroorzaken. Omdat regen van grote hoogte valt, kan het momentum en de kracht waarmee ze de aarde raken de grond beschadigen. Wanneer het land echter droog is, kan de wind ernstige schade aan de grond veroorzaken. Voordelen van bomen planten kan ook helpen de kracht van deze twee middelen te verzwakken, waardoor bodemerosie onder controle wordt gehouden. Bovendien helpen hun wortels om de grond bij elkaar te houden om de schade die wind kan veroorzaken te verminderen. Bomen helpen de bodem ook om vocht vast te houden door de bodemtemperatuur te verlagen door de geproduceerde organische resten.

  Luchtzuivering

  De kwaliteit van de lucht die we inademen is in de loop der jaren afgenomen. De atmosfeer is verzadigd met gevaarlijke broeikasgassen en fijnstof die niet gunstig zijn voor het milieu.

  De voordelen van bomen planten is o.a. om deze schadelijke gassen op te nemen als ook fijnstof. Het opnemen van schadelijke broeikasgassen werkt hetzelfde als met CO2 maar bij fijnstof is het ander. Dan is de boomsoort bepalend. Fijnstof wordt door bladeren opgevangen en dan is dus van belang hoe lang het blad aan de bomen blijft hangen als ook het type blad (wel of geen reliëf). Met behulp van de wind kan een aantrekking van het blad op deeltjes gaan plaats vinden.

  voordelen van bomen planten
  Filtratie van water

  Onderzoekers hebben bewezen dat bomen kunnen worden gebruikt om water te filteren. Ze creëerden een waterfilter met een boomtak die veel xyleemweefsels bevatte. De weefsels vingen de meeste schadelijke E.coli-bacteriën op die aanwezig zijn in onrein water. Daarna was het water helder en onbesmet.

  Sociale voordelen

  De sociale voordelen van bomen planten zijn talrijk. Bomen hebben een kalmerend effect op de mens en helpen een serene en rustige omgeving te creëren. Het is bewezen dat ze helpen bij het verlichten van stress, vermoeidheid en het stimuleren van iemands algemene gezondheid en leervermogen. Simpel gezegd, bomen helpen het leven aangenamer te maken. Bijkomend voordeel van bomen planten is dat vanwege hun lange levensduur het als levende gedenktekens wordt gebruikt of om belangrijke gebeurtenissen te markeren. Er kan een band ontstaan ​​tussen mensen en bomen, en dat is duidelijk wanneer mensen protesteren tegen het kappen van een boom. Bomen geven ons een link tussen generaties, ons verleden, heden en toekomst.

  Samengevat de voordelen van bomen planten

  Het is duidelijk dat er veel voordelen zijn aan het planten van een boom. Bomen moeten echter adequaat worden onderhouden om ervoor te zorgen dat ze maximale voordelen opleveren. De kosten van het onderhoud van een boom kunnen een beetje duur zijn. Verder kan het veel kosten om een ​​omgevallen boom op te ruimen, te snoeien of weg te halen. Daarom zou je kunnen zeggen dat dit een van de nadelen is van het planten van bomen.

   Download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


   bomen planten voordelen

   Een ander probleem is hoe lang het duurt voordat bomen de genoemde voordelen van bomen planten gaan teruggeven. Het is belangrijk om gezonde jonge boompjes te planten. Het duurt echter een tijdje voordat ze volwassen zijn en voordelen beginnen te bieden. Hoewel er veel voor- en nadelen zijn aan het planten van bomen, is het duidelijk dat de voordelen van bomen planten veel groter zijn dan de nadelen.

    Download de brochure

    Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


    Een gedachte over “Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van bomen planten?

    Reacties zijn gesloten.