Waarom bomen soms niet hoger worden dan 10 meter…

hoogte van bomen

Wij zijn heel selectief in de keuze van boomsoort en bodemkwaliteit als we gaan planten tegen fijnstof voor een betere luchtkwaliteit.

Waarom groeien sommige bomen niet meer verder de hoogte in? En waarom blijven bepaalde boomsoorten in een gebied, gemiddeld, op dezelfde hoogte steken?

  Word ook Viridi Air Partner: download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens Viridi Air-partners, België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Word ook Viridi Air Partner: voor slechts €5,50 p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:  Allereerst moet je weten dat er heel veel verschillende bomen zijn……maar een belangrijke rem op de groei is het watertransport. En dat hangt van 3 factoren af:

  1. Verdamping: doordat water uit de bladeren verdampt, ontstaat in de bladeren onderdruk. Met onderdruk bedoelen we dat de druk daalt en er dus minder kans is op verdamping.
  2. Worteldruk: de boomwortels zuigen water op uit de grond. Daardoor ontstaat in deze wortels overdruk. Water nivelleert, dat wil zeggen dat het zich egaal verspreidt over het volume waarin het zich bevindt. Door de overdruk in de wortels en onderdruk in de bladeren, stroomt het water weer omhoog en verspreidt het zich opnieuw gelijkmatig over de boom. O.a. in de bladeren zodat er weer verdamping plaats vindt.
  3. Capillaire werking: water in een smal buisje stijgt hoger dan het omringende vloeistofniveau. Denk maar aan een rietje in een glas water. Hoe smaller de buisjes, hoe gemakkelijker het water de hoogte in kan. Een boom heeft enorm veel dunne buisjes als water- en voedingstransportvaten. Door deze flinterdunne vaten stijgt het water gemakkelijk naar de top.

  Deze 3 factoren werken voor iedere boomsoort verschillend. Zo kan het zijn dat de ene boomsoort groter is/wordt dan de ander in een gebied.

  Uiteraard speelt naast water ook andere specifieke voeding een rol in de groei.

  Weet jij waar de hoogste bomen staan?

   Word ook Viridi Air Partner: download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens Viridi Air-partners, België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Word ook Viridi Air Partner: voor slechts €5,50 p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: