Wat kan je nu zelf doen om CO2-uitstoot te verminderen?

wat kan je zelf doen om co2-uitstoot te verminderen

Wilt u weten hoe u uw ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Het is ingewikkelder dan je je misschien kunt voorstellen. De geschiedenis van de ‘carbon footprint’ is ingewikkeld. De term zelf verwijst naar de totale CO2-uitstoot van al je dagelijkse activiteiten – woon-werk verkeer, het voedsel dat je eet, hoe je het huis verwarmt.

  Download de brochure

  Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


  Maar wist je wie CO2-reductie voor het eerst populair maakte? Meer dan twee decennia geleden promootte de oliegigant BP, een van de bedrijven met de hoogste uitstoot ter wereld, de pittige uitdrukking als onderdeel van een marketingcampagne. Met als achterliggend doel om de verantwoordelijkheid voor het verminderen van de uitstoot op het individu af te schuiven. In de loop van de tijd is deze werkwijze door andere multinationals ingezet om de aandacht af te leiden van hun gigantische uitstoot van broeikasgassen en de schuld op de gewone man te schuiven.

  CO2 uitstoot per persoon

  De gemiddelde persoon heeft een CO2-voetafdruk van ongeveer 5,5 ton per jaar. Dus inspanningen om uw persoonlijke impact op klimaatverandering te verminderen, zullen waarschijnlijk een druppel op een gloeiende plaat zijn. In het grote geheel zal uw persoonlijke ecologische voetafdruk, hoe klein deze ook is, geen enorm tastbare impact hebben op de klimaatcrisis – zelfs als u allerlei acties nauwgezet volgt, zal uw algehele impact nog steeds minimaal zijn. Om het ergste van de klimaatcrisis te voorkomen zijn op beleid gebaseerde veranderingen nodig. Veel van de grootste bronnen van emissies komen van processen waarover het gemiddelde individu geen controle heeft. Waarschijnlijk wel eens gehoord dat 70 procent van alle emissies sinds 1988 door slechts 100 bedrijven wordt uitgestoten?

   Download de brochure

   Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:


   Systematische verandering

   En ga verder dan persoonlijke acties zoals het afzien van plastic rietjes – richt je energie op het vechten voor systemische verandering. Doe mee aan klimaatactivisme: doe mee aan protesten, teken petities, praat met je vrienden en familie. Hieronder omschrijven we 6 manieren hoe je zelf kan bijdragen aan minder CO2 uitstoot:

   co2-uitstoot verminderen kan je zelf doen
   Vlieg minder

   Vliegen is verantwoordelijk voor een enorm deel van de jaarlijkse CO2-voetafdruk van een persoon, vooral als u een gewone of langeafstandsvlieger bent. Een langeafstandsvlucht tussen Londen en New York stoot 1,7 ton koolstofdioxide uit – meer dan drie keer zoveel als iemand die in Ghana woont in een jaar.

   Reizen van Londen naar Parijs met Eurostar in plaats van met het vliegtuig resulteert in een vermindering van de CO2-uitstoot met 91 procent.

   Ga voor plantaardig

   Het voedsel dat je eet heeft een enorme impact op het klimaat. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en vlees en zuivel zijn de twee grootste boosdoeners, goed voor ongeveer 14,5 procent. Maar als je het niet aankunt om volledig vleesvrij te worden, is het beste vlees om op te bezuinigen van schapen en koeien. Dat zijn de dieren die de meeste uitstoot produceren.

   Lokaal

   Lokaal eten – dat wil zeggen voedsel dat bij jou in de buurt is verbouwd en nog geen miljoenen kilometers heeft afgelegd – heeft eigenlijk geen enorme invloed op je ecologische voetafdruk, ondanks wat je misschien hebt gehoord. Dit komt omdat het transport van voedsel geen significante rol speelt in de uiteindelijke CO2-voetafdruk van een voedsel. Uit een recent onderzoek blijkt dat transport slechts verantwoordelijk is voor zes procent van de uitstoot van voedsel, terwijl de productie van zuivel, vlees en eieren 83 procent uitmaakt.

   Maak je huis energiezuiniger

   Huizen zijn goed voor ongeveer 15 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Europa. Dus als u uw ecologische voetafdruk wilt verkleinen, begin dan thuis. Om de ecologische voetafdruk van uw huis te verkleinen, is het meest effectief overstappen op groene verwarming en elektriciteit. Maar begrijpelijk, dit kan voor veel mensen te duur zijn. Het beste wat u kunt doen, is ervoor zorgen dat uw huis goed geïsoleerd is. Het effectief vasthouden van warmte is een trefzekere manier om uw energieverbruik te verminderen – de grootste producent van koolstofemissies in huis.

   Isoleren

   Zorg ervoor dat warmteafvoeren zoals windvlagen en raamkozijnen volledig zijn afgesloten. Daarnaast kunt u extra inspanningen leveren om uw huis tochtvrij te maken, bijvoorbeeld door de randen van deuren en ramen te blokkeren. Let wel op: een huis moet wel voldoende ventileren ivm schimmelvorming in huis. Het vervangen van een inefficiënte CV kan ook aanzienlijke energiewinst opleveren. Een andere tip is het vervangen van halogeenlampen door energiezuinigere led-lampen.

   Minder de auto pakken

   Als het op korte afstanden aankomt is het pakken van de auto af te raden omdat dan de uitstoot van CO2 erg hoog is. Voor afstanden van meer dan duizend kilometer heeft alleen rijden een grotere ecologische voetafdruk per kilometer dan dezelfde afstand vliegen. Een jaar lang autoloos rijden kan uw uitstoot met ongeveer 2,4 ton koolstofdioxide verminderen.

   Bent u een frequente autogebruiker, overweeg dan om over te stappen op een elektrische auto. Hoewel de elektriciteit die u in uw voertuig voedt gedeeltelijk wordt geproduceerd door niet-hernieuwbare energie, zijn elektrische voertuigen (EV’s) veel efficiënter, wat betekent dat de totale CO2-uitstoot lager is. De levensduuremissies van een elektrische auto in Europa zijn tussen 66 en 69 procent lager in vergelijking met die van een auto die op fossiele brandstoffen rijdt.

   Verborgen CO2-uitstoot bij elektrisch vervoer

   Er moet echter rekening worden gehouden met de ingebedde koolstof van een nieuw elektrisch voertuig. De CO2 die bij de fabricage van de auto wordt geproduceerd, kan hoger zijn dan de levenslange uitstoot van het voertuig, afhankelijk van hoe vaak u het gebruikt. Het is misschien beter om in plaats daarvan uw huidige voertuig te onderhouden en ernaar te streven uw gebruik te verminderen.

   Beperk uw uitgaven

   Elke nieuwe aankoop wordt geleverd met een ingebouwd koolstofprijskaartje. “De belichaamde koolstof in alles wat we kopen, met name dingen voor eenmalig gebruik of weggooien, heeft een echte, grote impact op ons klimaat. Dit is vooral relevant voor items die we slechts sporadisch gebruiken, bijvoorbeeld grasmaaiers of boormachines.

   zelf de co2 uitstoot verminderen

   Als je aan je telefoon denkt, zijn het alle componenten – al die metalen en plastic onderdelen – en alle energie die erin zit. Het heeft een vrij grote ecologische voetafdruk en we kopen elk jaar een nieuwe. Apple heeft inderdaad cijfers vrijgegeven die aantonen dat 80 procent van de ecologische voetafdruk van een product is opgenomen in het productieproces, in plaats van de energie die het verbruikt als het eenmaal is voltooid.

   Minder kinderen…..

   Deze is controversieel. Ja, het hebben van minder kinderen verlaagt in feite uw totale ecologische voetafdruk. Eén studie schat dat het hebben van één kind minder naar schatting 58,6 ton CO2-uitstoot per jaar bespaart. Echter, het tijdsbestek om de ergste effecten van klimaatverandering te stoppen is zo krap dat het verminderen van de bevolking niet de manier is waarop we de klimaatcrisis gaan oplossen.

    Download de brochure

    Viridi Air plant in publiek toegankelijke natuurgebieden (namens bedrijven in België en Nederland) unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Doe ook mee als Viridi Air Partner of Donateur; voor slechts €5,- p/boom en ontvang het Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: