Wat zijn de meest giftige bomen in de BeNeLux?

bomen die giftig zijn

Bomen zijn een belangrijk onderdeel van het milieu en hebben een grote invloed op de levensomstandigheden van mensen. Hoewel de meeste bomen geen directe bedreiging vormen voor de mens, zijn er een aantal bomen die giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In dit artikel zullen we de meest giftige bomen bespreken en de gevaren die ze met zich meebrengen. Wist jij dat er giftige boomsoorten zijn die bovendien de buitenlucht zuiveren van o.a. fijnstof, NOx en CO2?

  Download de Brochure

  Viridi Air plant in eigen projecten, namens diverse bedrijven (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Slechts €5,50 p/boom en incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:  Giftige stoffen in bomen

  Bomen kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Deze stoffen kunnen worden gevonden in de bladeren, stammen, wortels en zaden van de boom. De meest voorkomende giftige stoffen in bomen zijn alkaloïden, glycosiden, saponinen, terpenen en fenolen. Alkaloïden zijn stoffen die een toxische werking hebben op het centrale zenuwstelsel. Glycosiden zijn stoffen die een laxerende werking hebben en saponinen zijn stoffen die een schurende werking hebben. Terpenen zijn stoffen die een kalmerende werking hebben en fenolen zijn stoffen die een antiseptische werking hebben.

  De meest giftige bomen

  Er zijn veel bomen die giftige stoffen bevatten, maar er zijn een aantal bomen die meer giftige stoffen bevatten dan andere. Hieronder staan de meest giftige bomen:

  • Taxus baccata (Taxus) – Taxus is een boom die veel giftige stoffen bevat, waaronder taxine, een alkaloïde dat schadelijk is voor de gezondheid. Taxine kan leiden tot vergiftiging, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs de dood.
  • Aconitum napellus (Aconitum) – Aconitum is een giftige plant die veel giftige stoffen bevat, waaronder aconitine, een alkaloïde dat schadelijk is voor de gezondheid. Aconitine kan leiden tot vergiftiging, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs de dood.
  • Ricinus communis (Castor Bean) – Ricinus communis is een giftige plant die veel giftige stoffen bevat, waaronder ricin, een glycoside dat schadelijk is voor de gezondheid. Ricin kan leiden tot vergiftiging, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs de dood.
  • Juglans regia (Walnoot) – Juglans regia is een giftige plant die veel giftige stoffen bevat, waaronder juglone, een terpeen dat schadelijk is voor de gezondheid. Juglone kan leiden tot vergiftiging, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs de dood.
  • Aesculus hippocastanum (Paardekastanje) – Aesculus hippocastanum is een giftige plant die veel giftige stoffen bevat, waaronder aescin, een fenol dat schadelijk is voor de gezondheid. Aescin kan leiden tot vergiftiging, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs de dood.

  Gevaren van giftige bomen

  De giftige stoffen in deze bomen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als ze worden ingeademd, ingeslikt of in contact komen met de huid. Als de stoffen worden ingeademd, kunnen ze leiden tot luchtwegirritatie, hoesten, kortademigheid en zelfs longontsteking. Als de stoffen worden ingeslikt, kunnen ze leiden tot vergiftiging, misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs de dood. Als de stoffen in contact komen met de huid, kunnen ze leiden tot huidirritatie, jeuk, uitslag en zelfs brandwonden.

  giftige bomen

  Hoe giftige bomen te vermijden

  Het is belangrijk om de meest giftige bomen te vermijden als je daar gevoelig voor bent. Dit om de gezondheid te beschermen. Er zijn een aantal manieren waarop dit kan worden gedaan:

  • Houd uw afstand van de meest giftige bomen. Als u in de buurt van een van deze bomen komt, draag dan handschoenen en een masker om uw luchtwegen te beschermen.
  • Verwijder de meest giftige bomen uit uw tuin. Als u deze bomen niet kunt verwijderen, zorg er dan voor dat uw kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.

   Download de Brochure

   Viridi Air plant in eigen projecten, namens diverse bedrijven (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Slechts €5,50 p/boom en incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: