Waterhygiëne en duurzame teelt gaan hand in hand

tomatenteelt en waterhygiëne

Duurzaamheid en Waterhygiëne gaan hand in hand. Aguabel is partner van Viridi Air en is expert op het vlak van waterhygiëne. Ik heb een gesprek met Guillaume Van Damme van Aguabel over de uitdagingen in de glastuinbouw.

Guillaume Van Damme (zaakvoerder): “Aguabel is een Belgische fabrikant van ontsmettingstoestellen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de sector van de groente- en sierteelt. Schimmels, bacteriën en virussen zijn in deze branche veelal geduchte vijanden. Retourwater dat opnieuw gebruikt wordt als toevoerwater bevat veelal deze ziekteverwekkers die zich bovendien ook kunnen nestelen in de leidingen.

Aguabel ontwikkelde het Aguapure Industry toestel op basis van celmembraan elektrolyse. Hierbij wordt zuiver zout omgezet in een desinfecterend gas door middel van elektrolyse in een gesloten cel. Het selectief membraan zorgt ervoor dat enkel de werkzame stoffen zich met het water vermengen en dat mogelijke residuen nooit in het proceswater komen. Zo wordt het water dus niet corrosief. Verder zorgt het systeem voor een efficiënte ontsmetting zonder risico’s voor de veiligheid of de gezondheid. Een precieze sturing zorgt voor de juiste hoeveelheid chloorgas. Dit voorkomt opslag van chloorgas en nadien chloraatvorming.

De techniek werd door verschillende Belgische onderzoekscentra en laboratoria gevalideerd. Ziektes zoals bijvoorbeeld crazy roots, fusarium, phytophthora, etc. worden allemaal afgedood door deze techniek. De nawerking zorgt ervoor dat het water kiemdodend blijft zonder een significante daling van de voedingsstoffen in het water. Bovendien zorgt het desinfecterend gas voor de ontsmetting van aanvoer tot plant. Er is dus geen sprake van louter puntontsmetting.

Aguapure biedt de beste garantie voor een geslaagde oogst waardoor de investeringskosten in een mum van tijd terugverdiend zijn. De operationele kosten zoals de aankoop van zuiver zout en het elektrisch verbruik zijn bijzonder laag.”