Welke bomen halen nu het meeste CO2 uit de buitenlucht?

bomen die het meeste CO2 opnemen

Een goede vraag….welke bomen halen nu het meeste CO2 uit de buitenlucht? Immers, iedereen ambieert het om een steentje bij te dragen aan de reductie van CO2 om klimaatverandering tegen te gaan. Zoals we allemaal weten helpt het planten van bomen hier enorm goed bij. Een typische vraag die dan vaak gesteld wordt is welke bomen dat het beste kunnen. Standaard bomen planten in een bos neemt onvoldoende CO2 op en doet niets met luchtvervuiling (o.a. fijnstof, NOx). Wist je dat het effect van bomen planten veel beter is met de unieke Viridi Air aanplantwijze en geselecteerde luchtzuiverende boomsoorten voor de reductie van CO2 en luchtvervuiling?

    Download brochure: bomen planten, Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label en unieke promotie

    Viridi Air plant luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof filteren: goed voor klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Laat Viridi Air namens jullie bedrijf ook bomen planten in Nederland en België voor schone gezonde. Vanaf slechts €5,- p/boom (ex btw). Gratis inbegrepen: Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label en unieke promotie:


    Naast CO2 ook de luchtvervuiling verminderen

    Als het doel CO2 uit de lucht halen is….kan het ook interessant zijn om te kijken naar bomen die naast veel CO2 ook vervuiling zoals fijnstof uit de lucht kunnen halen? Ja toch? Als we toch bomen gaan planten dan liever in één keer goed? Viridi Air plant uitsluitend boomsoorten die naast CO2 juist ook grote hoeveelheden luchtvervuiling (o.a. fijnstof, NOx, ammoniak, VOC’s) opnemen. De aanplantwijze (obv BBA-techniek) is ook uniek waardoor er meer licht is voor de bomen om CO2 op te nemen en om de lucht te zuiveren van o.a. fijnstof. In deze blog zullen we hier nader op ingaan. Door deze uniek techniek wordt er meer CO2 opgenomen dan bij vergelijkbare projecten waar enkel bossen/bosgebieden worden aangelegd.

    Bomen die het meeste CO2 opnemen uit de lucht

    Zoals iedereen wel weet zijn er loof- en naaldbomen. Het voordeel van naaldbomen is dat ze het gehele jaar groen zijn en relatief weinig groen verliezen. Groen verliezen is uiteraard goed voor de bodemkwaliteit maar zorgt wel ook voor uitstoot van CO2. Loofbomen hebben door het verlies van blad dus rottende bladeren en afzet van CO2.

    bomen meeste CO2

    Naaldbomen

    Bij de naaldsoorten is de Den (zwart, wit, rood, Ponderosa en Hispaniola) degene die het wint als het gaat om het meeste CO2 opslaan. De Dougglasspar is ook naaldachtig en een goede CO2 opnemer. Hij kan zeer hoog worden (tot 25 meter), groeit snel en behoudt zijn groen in de winter.

    Loofbomen

    Bij de loofbomen hebben we jaarlijks te maken van verlies van blad maar netto zijn ze snelle groeiers en zorgen ze voor een duurzame opname van CO2. Hieronder een lijstje van de beste CO2 eters (bron: 10 Carbon-Storing Trees and How to Plant Them | Eartheasy Guides & Articles):

    • Buddleja davidii (vlinderstruik)
    • Viburnum opulus (Gelderse roos)
    • Carpinus betulus (haagbeuk)
    • Quercus ilex (steeneik)
    • Viburnum lantana (wollige sneeuwbal)
    • Rosa rugosa (rimpelroos)
    • Sorbus aria (meelbes)
    • Aesculus hippocastanum (paardenkastanje)
    • Pseudotsuga menziesii (douglasspar)
    • Acer campestre (veldesdoorn)

    De vlinderstruik, sneeuwbal en gelderse roos doet het eigenlijk in iedere tuin wel goed maar een douglas past niet in de gemiddelde tuin helaas. Ook de Rosa rugosa, de rimpelroos, past in vrijwel in iedere tuin en is ontzettend mooi van kleur! Daarnaast geeft deze mooie vruchten (de rozenbottel). Maak er een lekker sausje van of een groot moeders zelf gemaakte jam. Heerlijk!

    bomen opnemen van co2

    Boomsoort en andere doeleinden

    Hierboven hebben we geschreven over boomsoorten die goed in staat zijn om CO2 op te nemen. Zoals bekend is Viridi Air een bedrijf dat bomen plant tegen fijnstof/luchtvervuiling. Er wordt echter juist ook gekeken naar bomen die goed zijn in de opname van CO2. Een meer veelzijdige aanpak. Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.

    Bodemkwaliteit, klimaat en wijze van aanplant (architectuur)

    De bodemkwaliteit is de basis voor het succes van een boom. Daar gaat het over het algemeen ook helemaal mis. Er worden door tal van gemeenten, particulieren en bedrijven luk raak bomen geplant zonder de bodemkwaliteit te beoordelen. Jammer, want het succes van een boom begint in de bodem. Dan hebben we het niet alléén over voldoende vocht (water) maar ook over andere voedingsstoffen die het succes bepalen (kalk, zouten, enz..).

    Voor de opname van CO2 speelt nog een belangrijke variabele: licht. Zonder licht zal er weinig fotosynthese zijn die alles bepalend is voor het succes van de opname van CO2. Bomen die dicht op elkaar in een bos worden geplant krijgen over het algemeen weinig licht (uitgezonderd de bomen die langs de rand staan) en zullen dus weinig CO2 gaan opnemen. De truc is om bomen enorm veel ruimte te geven en zodoende ook licht.

    meeste co2 opname bomen

    Viridi Air plant bomen niet als een bosgebied maar juist in stroken. Hierbij kunnen de bomen langs meerdere zijdes veel licht vangen en dus veel CO2 opnemen. De reden van deze unieke aanplant is primair voor de opname van fijnstof: bomen die langs meerdere zijdes wind vangen gaan ook meer fijnstof opnemen. Dit heeft te maken dat de wind voor elektrostatische aantrekking zorgt en ook de opname van deeltjes in de buitenlucht.

      Download brochure: bomen planten, Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label en unieke promotie

      Viridi Air plant luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof filteren: goed voor klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Laat Viridi Air namens jullie bedrijf ook bomen planten in Nederland en België voor schone gezonde. Vanaf slechts €5,- p/boom (ex btw). Gratis inbegrepen: Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label en unieke promotie:


      Conclusie

      Bomen planten, en dan kijken naar welke bomen het meeste CO2 opnemen is een goed eerste uitgangspunt. Vergeet echter niet om ook te kijken naar de bodemkwaliteit en de wijze van aanplant. En bovenal: als je toch bomen gaat planten, doe het dan gelijk goed, en kijk ook naar de opname van fijnstof en andere luchtvervuiling!

      Een gedachte over “Welke bomen halen nu het meeste CO2 uit de buitenlucht?

      Reacties zijn gesloten.