Welke bomen halen stikstof uit de lucht?

Welke bomen halen stikstof uit de lucht

In een wereld waar stikstofvervuiling een groeiend probleem vormt, groeit de vraag naar natuurlijke oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bomen spelen een cruciale rol bij het verwijderen van stikstof uit de lucht, een verontreinigende stof die afkomstig is van verschillende bronnen zoals verkeer, landbouw en industriële activiteiten. Maar welke bomen zijn eigenlijk het meest effectief in het verwijderen van stikstof uit de atmosfeer? Laten we deze boeiende vraag verkennen en enkele van de bomen ontdekken die bekend staan als stikstofzuiveraars.

  Download de Brochure

  Viridi Air plant, in eigen projecten (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook luchtvervuiling uit de lucht filteren (o.a. fijnstof, NOx en VOC's-vluchtige chemische stoffen). Goed voor het klimaat, biodiversiteit en dus ook voor de gezondheid. Laat Viridi Air namens jullie bedrijf ook deze inheemse bomen planten. Voor slechts €5,50 p/boom! Meehelpen mag ook (b.v. met collega's). Tevens inbegrepen: Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie:  1. Plataan (Platanus spp.):

  Platanen zijn bekend om hun grote, stevige bladeren en robuuste groei, waardoor ze uitstekende stikstofzuiveraars zijn. Deze bomen kunnen stikstofdioxide (NO2) en andere verontreinigende stoffen uit de lucht opnemen en filteren, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd.

  2. Esdoorn (Acer spp.):

  Esdoorns zijn niet alleen geliefd om hun kleurrijke bladeren in de herfst, maar ook om hun vermogen om stikstof uit de lucht te halen. Deze bomen kunnen grote hoeveelheden stikstofdioxide opnemen en omzetten in voedingsstoffen die essentieel zijn voor hun groei en ontwikkeling.

  3. Berk (Betula spp.):

  Berkenbomen zijn snelgroeiende bomen die gedijen in verschillende klimaten en bekend staan om hun witte schors en sierlijke bladeren. Naast hun esthetische waarde hebben berken ook het vermogen om stikstof uit de lucht te halen, waardoor ze een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

  4. Ginkgo biloba:

  De ginkgo biloba, ook bekend als de Japanse notenboom, is een unieke boomsoort met waaiervormige bladeren en opvallende gele bladeren in de herfst. Deze boom staat bekend om zijn vermogen om stikstofdioxide en andere verontreinigende stoffen uit de lucht op te nemen en te zuiveren.

  5. Sparren (Picea spp.):

  Sparren, zoals de fijnspar en de Noorse spar, zijn populaire naaldbomen die bekend staan om hun kegelvormige kroon en sierlijke naalden. Deze bomen kunnen stikstof uit de lucht halen en omzetten in organische verbindingen die essentieel zijn voor hun groei en overleving.

  Naast de eerder genoemde bomen zijn er nog veel andere soorten die bekend staan om hun vermogen om stikstof uit de lucht te halen. Hier zijn enkele van hen:

  6. Robinia (Robinia pseudoacacia):

  Ook wel bekend als de valse acacia of de robinia, staat deze boom bekend om zijn snelle groei en veerkrachtigheid. Robinia’s hebben het vermogen om stikstof uit de lucht te halen en vast te leggen met behulp van bacteriën die in hun wortelknobbels leven.

  7. Lijsterbes (Sorbus spp.):

  Lijsterbesbomen, zoals de gewone lijsterbes en de berglijsterbes, zijn inheemse bomen die gedijen in verschillende klimaten. Ze kunnen stikstof uit de lucht halen en omzetten in voedingsstoffen die essentieel zijn voor hun groei en ontwikkeling.

  8. Es (Fraxinus spp.):

  Essen zijn majestueuze bomen die bekend staan om hun opvallende bladeren en stevige hout. Deze bomen hebben het vermogen om stikstof uit de lucht te halen en te gebruiken voor hun groei en metabolisme.

  9. Kastanje (Castanea spp.):

  Kastanjebomen, waaronder de Europese kastanje en de Amerikaanse kastanje, zijn waardevolle bomen die bekend staan om hun eetbare noten en sierlijke groeiwijze. Ze kunnen stikstof uit de lucht halen en omzetten in organische verbindingen die essentieel zijn voor hun voeding.

  10. Lariks (Larix spp.):

  Lariksen zijn naaldbomen die bekend staan om hun sierlijke kruinen en sierlijke naalden. Deze bomen kunnen stikstof uit de lucht halen en gebruiken voor hun groei en ontwikkeling, waardoor ze waardevolle bijdragen leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

  welke bomen filteren stikstof

  Het is belangrijk op te merken dat veel verschillende boomsoorten stikstof uit de lucht kunnen halen en bijdragen aan het zuiveren van de atmosfeer. Door te investeren in het behoud van bossen en het aanplanten van nieuwe bomen kunnen we allemaal bijdragen aan het verminderen van stikstofvervuiling en het creëren van een schonere, gezondere wereld.

  Conclusie:
  Bomen zijn waardevolle bondgenoten in de strijd tegen stikstofvervuiling en spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door te investeren in het behoud van bossen, het aanplanten van nieuwe bomen en het creëren van groene ruimtes, kunnen we allemaal bijdragen aan een schonere, gezondere wereld voor toekomstige generaties. Met de kracht van stikstofzuiverende bomen kunnen we samen een duurzamere toekomst creëren.

   Download de Brochure

   Viridi Air plant, in eigen projecten (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook luchtvervuiling uit de lucht filteren (o.a. fijnstof, NOx en VOC's-vluchtige chemische stoffen). Goed voor het klimaat, biodiversiteit en dus ook voor de gezondheid. Laat Viridi Air namens jullie bedrijf ook deze inheemse bomen planten. Voor slechts €5,50 p/boom! Meehelpen mag ook (b.v. met collega's). Tevens inbegrepen: Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: