Huisstofmijt is nu de meest voorkomende allergie binnenshuis

Iedereen heeft wel eens gehoord van huisstofmijt. Het is echter bijzonder dat veel mensen niet weten wat ze zijn, hoe ze de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden en ook hoe ze kunnen worden verwijderd. Huisstofmijt is de meest voorkomende allergie binnenshuis in Nederland. Hoewel huisstofmijten microscopisch klein zijn, kunnen ze een trigger zijn voor de meeste mensen met allergieën, astma en eczeem.

De relatie tussen huisstofmijt en fijnstof

Veel mensen vergelijken fijnstof en huisstofmijt met elkaar. Het grote verschil is dat fijnstof niet organisch is en huisstofmijt wel maar ook hebben huisstofmijten fijnstof nodig om zich makkelijker te verplaatsen.

Als u niest door onverklaarbare allergieën of slecht slaapt zou een additioneel luchtbehandelingssysteem (b.v. een luchtreiniger) enorm kunnen helpen om een huisstofmijtallergie aan te pakken.

huistof mijt

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn spinachtige beestjes die in fijnstof leven. Ze voeden zich met dode huidschilfers of huidschilfers, vaak afgeworpen door mensen en huisdieren, waardoor tapijten, gordijnen, gestoffeerde meubels en zelfs je matrassen en beddengoed een ideale plek zijn voor dit ongedierte. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen ze niet met het blote oog worden gezien. In kleine doses zijn ze relatief onschadelijk. Een huis met veel stof heeft meer last van huisstofmijt.

Zijn huisstofmijten hetzelfde als bedwantsen?

Nee, hoewel de twee heel vaak door elkaar worden gehaald. Terwijl huisstofmijten microscopisch kleine plagen zijn die voor het grootste deel onopgemerkt in fijnstof leven, zijn bedwantsen veel grotere insecten ter grootte van een appelzaadje die, zoals de naam al doet vermoeden, in onze bedden worden aangetroffen. Bedwantsen zijn uitstekende lifters en kunnen gemakkelijk van plaats naar plaats worden vervoerd, vaak te vinden in openbaar vervoer, ziekenhuizen en hotels. Vanwege hun nachtelijke aard en parasitaire behoefte aan bloed, kan het zijn dat u een bed deelt met deze ongenode gasten. Bedwantsen worden vaak in vakantie periodes door mensen opgemerkt als negatief. Terwijl huisstofmijten dode huidcellen en huidschilfers consumeren, gedijen bedwantsen goed op een dieet van menselijk of dierlijk bloed.

huis stof mijt

Locaties waar bedwantsen in de slaapkamer zich meestal bevinden

 • Matrassen en boxsprings
 • Beddengoed: meestal dekbedden en kussens
 • Bedframes en hoofdborden
 • Gestoffeerde meubels

Veroorzaakt stof extra huisstofmijt?

Huisstofmijten worden van nature overal aangetrokken waar zich stof ophoopt, waardoor ze in vrijwel ieder huishouden aanwezig zijn. Een algemene misvatting over dit ongedierte is dat ze alleen voorkomen in vuile of rommelige huizen. Hoewel dit een factor kan zijn die bijdraagt ​​aan hoe goed ze gedijen, is dit zeker niet de oorzaak.

In feite zijn huisstofmijten zo goed aangepast dat het bekend is dat ze overleven en gedijen op elk continent behalve Antarctica vanwege de extreme koude. En aangezien de gemiddelde volwassene van nature ongeveer 1,5 gram huid per dag verliest, is het waarschijnlijk dat jij alleen al de mogelijkheid hebt om tot 1 miljoen huisstofmijten te voeden.

mijt huisstof

Is de huisstofmijt schadelijk?

Huisstofmijt is, in tegenstelling tot de bedwants, relatief ongevaarlijk omdat ze niet bijten, de huid inkruipen of ziekten overdragen zoals gewone parasieten. Ze kunnen echter grote problemen veroorzaken voor mensen met allergieën en astma. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die de trigger zijn voor diverse allergieën. De uitwerpselen zijn goed te vergelijken met fijnstof.

Aangezien de symptomen van een huisstofmijtallergie synoniem zijn met de meest voorkomende allergieën, is het moeilijk om precies te bepalen waarvoor u in huis allergisch bent. Daarom is de meest effectieve manier om een ​​huisstofmijtallergie te diagnosticeren door de huisarts of allergoloog te bezoeken.

Symptomen van de huisstofmijtallergie

 • Piepende ademhaling, niezen, jeukende ogen/mond of neus, verstopte neus, hoesten, loopneuzen;
 • Bij astmapatiënten: ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid;
 • Druk op de borst of pijn;
 • Fluiten of piepende ademhaling bij het uitademen;
 • Slaapproblemen;
 • Afhankelijk van de ernst van uw aandoening of de besmetting kan dit zelfs leiden tot een astma-aanval;

Mensen, vooral kinderen, die last hebben van eczeem zijn ook bijzonder kwetsbaar voor de huisstofmijt. Daarbij komt dat tot 80% van de eczeempatiënten ook een directe allergie heeft voor pollen, huisstofmijt, schimmels en zelfs bepaalde voedingsmiddelen .

Is een huisstofmijtallergie seizoensgebonden?

Helaas kunnen huisstofmijten het hele jaar door allergieën veroorzaken, omdat ze door hun goed aangepaste aard in de meeste omgevingen kunnen overleven. In de lente is de concentratie pollen groter waarbij de combinatie met huisstofmijt de symptomen aanzienlijk verergeren.

De herfst en winter zijn toch ook vaak ideale maanden omdat dan de verwarming aangaat. De mijt vermenigvuldigt zich beter bij een relatief warmer binnenklimaat. Omdat ze ook van vocht houden is de zomer (warm en vochtig) een ideaal seizoen. Kortom: het hele jaar is de huisstofmijt actief.

huisstofmijt

Slaapkamer is een broedplaats

Hoewel vrij verkrijgbare antihistamine kunnen helpen om de symptomen van een allergie te verlichten biedt dit slechts een tijdelijke oplossing voor een chronisch probleem. Dus probeer altijd aan de bron de oorzaak te zoeken die opgelost moet worden.

Aangezien we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen, zijn onze slaapkamers een ideale broedplaats voor de huisstofmijt en andere veelvoorkomende plagen en parasieten.

Manieren om huisstofmijt te behandelen en te voorkomen

Helaas is er geen onfeilbare manier om huisstofmijt in uw huis permanent volledig uit te roeien, maar u kunt de kans op een grootschalige besmetting enorm verminderen met 5 eenvoudige stappen:

 1. De eerste stap om een ​​huisstofmijtplaag aan te pakken, is door op te ruimen om de potentiële schuilplaatsen te verkleinen. Niet alleen vermindert rommel onze productiviteit en verhoogt het de stress, het is ook zo dat stof zich ophoopt in een rommelige kamer. Juist van die kleine stofdeeltjes houdt de huisstofmijt. Doe je best om items zoals kinderspeelgoed, stoffering en meubels die vol zitten met huisstofmijt, op te ruimen;
 2. Nu je klaar bent met opruimen, is de volgende stap schoonmaken (!). Regelmatig, grondige reiniging van de slaapkamer is een van de beste manieren om de ophoping van huisstofmijt uit te roeien. Dat betekent minimaal één keer per week beddengoed wassen, tapijt stofzuigen en schoonmaken. Maar ook alle harde oppervlakten afstoffen en de matras en beddenhoes zo vaak mogelijk grondig reinigen.
 3. Investeer in beddengoed dat een hoge dichtheid heeft. Zo vorm je een natuurlijke barrière tegen huisstofmijt. Bovendien de mijt zo in contact met de lucht zodat je met een luchtbehandelingssysteem en klimaatregulatie de omstandigheden voor de mijt minder ideaal maakt;
 4. Een goede luchtstroom is essentieel. Huisstofmijten gedijen goed in donkere en vochtige omgevingen met een continue voedselbron. Dus investeer in een goed luchtfiltersysteem (luchtreiniger) want dat is een betrouwbare methode om vocht en fijne deeltjes uit huis te verwijderen. Schone lucht is een belangrijke vereiste om de risico’s in te perken.
 5. Goede bodemisolatie zorgt voor minder huisstofmijt (en uiteraard een lagere energierekening!). De huisstofmijt prefereert namelijk een vochtige omgeving. Vocht trekt o.a. via de vloer omhoog vanuit de kruipruimte. In Nederland staan veel huizen op koude natte grond of klei. Bodemisolatie zorgt ervoor dat het vocht in de kruipruimte op de bodem blijft en niet meer de woning binnendringt. Het huis droger maken met isolatie is dus een belangrijke stap in de strijd tegen huisstofmijt.

Kortom, de huisstofmijt kan dus wel degelijk voor onplezierige momenten in het leven zorgen. Nu je weet wat het is, hoe ze leven en wat je eraan kan doen zal je gezondheid ervan verbeteren.