Kanaalreiniging draagt gigantisch goed bij aan de luchtkwaliteit!

Wanneer heeft u voor het laatst aan uw ventilatiekanalen gedacht en of ze wel of niet schoon waren? De meeste mensen denken nooit na over hun ventilatiekanalen omdat ze denken dat ze schoon genoeg zijn. Maar in de loop der jaren beginnen uw kanalen niet alleen stof te verzamelen, ook puin, insecten en zelfs ongedierte zoals knaagdieren en schimmels. Naast het uitblazen van al die verontreinigingen in uw huis/gebouw kunnen ze ook ventilatieopeningen beginnen te verstoppen, waardoor ze minder efficiënt worden. Het kost dan dus meer energie om lucht door het systeem te blazen met als gevolg dat u meer moet betalen om uw gebouw te koelen of te verwarmen.

Hoe vaak moet ik kanaalreiniging toepassen?


Zelfs met de beste filters zullen uw luchtkanalen vuil verzamelen. Er zullen deeltjes zijn die door het filter ontsnappen of op een andere manier in het systeem komen. Maak niet de fout om te denken dat een filter de noodzaak van kanaalreiniging voorkomt. Vooral als u in een gebied woont met veel industriële vervuiling, bouwwerkzaamheden of bijzonder winderig of stoffig is, zullen uw kanalen eerder deeltjes verzamelen die het ventilatiesysteem gaan verstoppen of de luchtkwaliteit in uw huis verminderen.

Elke 2 jaar

Het gemiddelde luchtkanaalsysteem moet elke twee jaar worden gereinigd. Als uw systeem goed wordt onderhouden en u uw filters twee keer per jaar vervangt, kunt u de tijd tussen professionele kanaalreiniging verlengen. Als uw ventilatiesysteem nog nooit is schoongemaakt en al meer dan drie jaar operationeel is, is het toe aan een kanaalreiniging. Zelfs slechts een enkel seizoen kan genoeg stof en vuil in uw systeem verzamelen om het minder efficiënt te maken dan het was toen het voor het eerst werd geïnstalleerd.

ventilatiekanaal reinigen

Wanneer moet ik kanaalreiniging toepassen?


Kanaalreiniging duurt niet zo lang als bijvoorbeeld het vervangen van het hele systeem. Reken op maximaal 1 à 2 dagen. De beste tijd om uw luchtkanalen te laten reinigen is in de lente of in de vroege herfst: nadat u bent gestopt met het gebruik ervan of juist voordat u het gaat gebruiken. Heeft u wel eens een stoffige of muffe geur ervaren bij het inschakelen van uw ventilatiesysteem? Het kan na een paar minuten verdwijnen maar dit is een goede indicatie dat het tijd is voor kanaalreiniging.

Deze geur betekent dat er stof en vuil in de ventilatieopeningen zit dat samen met de koude of warme lucht van het systeem de ruimtes in wordt geblazen. Dit is een goed moment om de kanalen te laten reinigen.

Gezondheidsvoordelen van kanaalreiniging


Hieronder vindt u enkele gezondheidsvoordelen van luchtkanaalreiniging:

 1. Verse lucht
  Een effectief HVAC-systeem kan gevaarlijke verontreinigende stoffen en geuren in huis of gebouw snel weg ventileren. Verse lucht zorgt voor gemakkelijk ademen en voldoende zuurstof voor het lichaam. Het is ook belangrijk om continue verse lucht te hebben voor mensen met longklachten.
 2. Irriterende stoffen voor de huid, sinussen of ogen verminderen
  Fijnstof mag de ogen of de huid niet irriteren. Allergenen zijn bijna overal te vinden. Het is gewoon een kwestie van het handhaven van een optimale luchtkwaliteit binnenshuis. Als u regelmatig netelroos en irritatie krijgt, moet u uw luchtkanalen laten inspecteren door een ervaren HVAC-professional. Stuifmeel, stof, sporen en schimmels die irriteren, kunnen zich in de loop van de tijd in uw verwarmings- en koelsysteem ophopen, dus als u allergisch bent voor deze deeltjes, vergeet dan de waarschuwingssignalen niet.
 3. Helpt bij astma
  Schone luchtkanalen kunnen ademhalingsproblemen zoals astma helpen voorkomen. Aanhoudende blootstelling aan irriterende stoffen kan leiden tot chronische ziekten zoals longkanker. Daarom moet u het ventilatiesysteem altijd in topconditie houden. Regelmatige kanaalreiniging kan ook helpen om geïrriteerde sinussen te voorkomen.
 4. Klimaatbeheersing
  Een aangename temperatuur (comfort) is essentieel voor een goede gezondheid maar ook gewoon voor een beetje comfort. Extreme temperatuurschommelingen binnenshuis zijn dan ook niet gewenst. Periodieke kanaalreiniging zal helpen garanderen dat uw HVAC-systeem in goede staat verkeert en dat u beschermd bent tegen temperatuurschommelingen.
luchtkanalen reinigen

Mythes over kanaalreiniging

De vijf van de meest voorkomende mythen over kanaalreiniging:

Mythe 1: Luchtkanalen worden niet vies
Veel mensen denken dat luchtkanalen niet zo vies worden…..”….het is gewoon een manier van een HVAC-bedrijf om extra omzet te genereren..”. Dat is absoluut niet waar. Niet alleen krijgen luchtkanalen vuil, stof en stuifmeel binnen, sommige huiseigenaren hebben zelfs te maken met ongedierte zoals insecten en knaagdieren in hun kanalen. U hoeft ze misschien niet om de paar maanden te laten reinigen, maar het is een goed idee om ze jaarlijks te laten inspecteren samen met de rest van uw HVAC-systeem om te bepalen of en wanneer ze moeten worden schoongemaakt.

Mythe 2: Kanaalreiniging maakt gebruik van agressieve chemicaliën
Huiseigenaren maken zich zorgen over het blootstellen van hun gezin aan gevaarlijke chemicaliën tijdens een kanaalreiniging. Gelukkig zijn chemicaliën geen noodzaak om de kanalen te reinigen, en de meeste HVAC-bedrijven hebben niet-chemische alternatieven die u met hen kunt bespreken. Er zijn producten die de lichtkanalen goed kunnen reinigen en schimmelgroei kunnen voorkomen zonder agressieve chemicaliën.

Mythe 3: Alleen luchtontvochtigers hebben kanaalreiniging nodig
Een andere veel voorkomende mythe is dat je kanalen alleen hoeven te worden schoongemaakt als het airconditioningsysteem een luchtontvochtiger heeft, omdat dat meer bacteriegroei kan veroorzaken. Overtollig vocht maakt het voor bacteriën gemakkelijker om te groeien, maar alle airconditioningsystemen hebben een lekbak om het water op te vangen dat het gevolg is van de condensatie van de luch. Water in de lekbak kan soms terugstromen en de kanalen binnendringen, waardoor schimmels en bacteriën kunnen groeien. Vuile luchtkanalen kunnen uw gezondheid aantasten.

Mythe 4: Luchtkanalen worden alleen vuil als de capaciteit van een ventilatiesysteem groot is
Kanalen die voor ventilatie of verwarming worden gebruikt, zullen uiteindelijk vuil worden en moeten periodiek worden gereinigd.

Mythe 5: Luchtkanalen hebben geen invloed op de gezondheid
Weinig mensen begrijpen inmiddels dat vuile buitenlucht invloed heeft op hun gezondheid, maar veel mensen verzetten zich tegen het idee dat de lucht binnen ook schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Helaas is uw huis zelfs met luchtfilters vatbaar voor pollen, vuil en andere allergenen, die allemaal door de kanalen in uw huis voort bewegen. Bovendien kunnen schimmels en bacteriën in de kanalen groeien. Deze deeltjes in de lucht dragen bij aan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis en u kunt klachten krijgen zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en andere griepachtige symptomen als gevolg van een slechte luchtkwaliteit.

kanaalreiniging ventilatiesysteem

De voordelen van kanaalreiniging

Voordelen van kanaalreiniging zijn een betere productiviteit. Hoewel het noodzakelijk is dat huiseigenaren hun luchtkanalen en ventilatiesysteem in hun huis regelmatig moeten reinigen gebeurt dit in de praktijk maar zelden. Dit zorgt voor problemen in de toekomst. Voor ieder gebouw is kanaalreiniging ontzettend belangrijk.

Enkele voordelen van kanaalreiniging die het oplevert:

Betere luchtstroom
Na verloop van tijd kan zich vuil en stof ophopen in de luchtkanalen, waardoor de hoeveelheid lucht die het systeem voortstuwt kan verminderen. Wanneer u de airconditioning of verwarming in kantoor inschakelt, resulteert dit in een inefficiëntie van luchtbeweging. Wanneer u de luchtkanalen echter regelmatig schoonmaakt, kunt u een betere luchtstroom door de gehele omgeving hebben.

Zorgt voor een schonere sfeer
Wanneer u de luchtkanalen professioneel laat reinigen, kunt u de hoeveelheid stof die rond uw werkruimte circuleert verminderen. Dit stof en vuil dat zich in uw omgeving voortbeweegt, kan allergieën en allergische reacties veroorzaken, die niet alleen u, maar ook uw werknemers schaden.

Schoner en gemakkelijker ademen
Zoals eerder vermeld, kan het niet goed reinigen van de luchtkanalen allergische reacties en allergieën veroorzaken. Als u echter regelmatig uw airco- en verwarmingsunits in uw huis of kantoor schoonmaakt, heeft u schonere lucht die iedereen gemakkelijker kan inademen. Bovendien kan ongezonde lucht die verontreinigende stoffen bevat, geïrriteerde sinussen, ziektes en vermoeidheid veroorzaken.

Vermindert allergenen en irriterende stoffen in de lucht
Naast fijnstof kunnen luchtkanalen ook schadelijke micro-organismen en verontreinigingen bevatten, zoals bacteriën, pollen, schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Wanneer mensen deze schadelijke verontreinigende stoffen inademen, kunnen ze ademhalingsproblemen krijgen. De mensen die al last hebben van allergieën zullen dit eerder merken. Wanneer u de luchtkanalen regelmatig schoonmaakt, zult u deze problemen helemaal vermijden en het aantal allergenen en irriterende stoffen in de lucht verminderen.

Verwijdert onaangename geuren en geuren
Wanneer u uw airco- of verwarmingsunits gebruikt, kunnen schoonmaakmiddelen, schimmels en verfdampen zich door uw kantoor verspreiden. Met periodieke kanaalreiniging zullen deze geuren minder lang blijven hangen in het gebouw.

lucht kanaalreiniging

Welke vervuiling wordt verwijderd met kanaalreiniging?


1) Schimmel
Hoewel we allemaal weten hoe stof onze gezondheid negatief kan beïnvloeden, is schimmel een heel ander spel! Het kan niet alleen allergieën en ademhalingsproblemen verergeren, het kan zich ook snel door het hele huis verspreiden.

Een verwarmings- en koelsysteem kan condensatie ontwikkelen, wat leidt tot schimmelgroei in de luchtkanalen (vooral als u in een vochtig klimaat leeft). U ziet misschien schimmel rond uw ventilatieroosters, maar helaas zijn veel componenten van uw verwarmings- en koelsysteem niet gemakkelijk toegankelijk, dus schimmel in uw luchtkanalen is bijzonder moeilijk visueel waar te nemen. Hoewel schimmel moeilijk te zien kan zijn, presenteert het zich meestal in de vorm van een muffe geur.

Snel actie ondernemen

Als u schimmel in uw luchtkanalen heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de kwaliteit van de binnenlucht in uw huis te verbeteren door kanaalreiniging. Naast het reinigen van de kanalen, moet u ook extra voorzorgsmaatregelen nemen tegen overtollig vocht in uw huis. U kunt dit doen door een luchtontvochtiger voor het hele huis te installeren of door de instellingen op uw thermostaat te optimaliseren.

2) Fijnstof
Is je huis stoffig, hoe vaak je ook schoonmaakt? Hoewel het huis ontstoffen geen leuke taak is, is het iets dat we allemaal van tijd tot tijd moeten doen. Als u merkt dat elk oppervlakte in uw huis bijna onmiddellijk nadat u schoonmaak heeft verricht is bedekt met stof moet u waarschijnlijk kanaalreiniging toepassen.

Stof uit ventilatieopening

Zelfs de schoonste huizen kunnen vuil, stof, huidschilfers van huisdieren en allerlei schadelijke verontreinigingen in de luchtkanalen hebben. U kunt zelfs merken dat er stof uit de ventilatieopeningen komt telkens wanneer het HVAC-systeem wordt ingeschakeld! Kijk eens naar de in- en uitblaasroosters rondom uw huis. Zijn ze zichtbaar vuil of stoffig? Verwijder in dat geval voorzichtig een ontluchtingsdeksel en/of filter en kijk in het kanaalwerk. Is het metaal bedekt met stof? Als u zowel binnen als buiten stof en vuil ziet – vooral door de ventilatieopeningen die koele lucht naar buiten blazen moet er kanaalreiniging plaats vinden.

Luchtfilters vervangen

Om toekomstige stofophoping te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u de luchtfilters van uw HVAC-systeem regelmatig vervangt. U kunt ook een luchtreiniger gebruiken. Zowel filters als luchtreinigers werken samen met uw HVAC-systeem om de verscheidenheid aan in de lucht zwevende deeltjes zoals stof, tabaksrook en bacteriën op te vangen voordat ze het kanaalwerk binnendringen.

3) Luchtkanalen kunnen knaagdieren of insecten hebben
Van tijd tot tijd kunnen muizen, eekhoorns en insecten hun weg vinden naar uw luchtkanalen. Dit ongedierte laat natuurlijk allerlei bacteriën achter. Wanneer knaagdieren hun weg naar uw kanalen vinden, maken ze nesten en laten ze uitwerpselen achter, waardoor kleine fecale sporen zich in het luchtkanaal bevinden. Deze sporen kunnen vervolgens uw huis binnendringen en de kwaliteit van de lucht die u inademt verminderen.

Knaagdieren

Helaas houden knaagdieren ervan om zich in leidingwerk te nestelen en zullen ze zich een weg naar binnen knabbelen of een soort van niet-afgesloten toegang vinden. Als ze eenmaal zijn ingetrokken, wordt het leidingwerk van uw huis een speeltuin voor knaagdieren, terwijl ze zich overal in uw huis een weg banen. Als er knaagdieren in uw leidingwerk zitten, zullen ze een aantal veelbetekenende tekenen achterlaten – u zult niet alleen uitwerpselen zien, u kunt ook onaangename geuren aantreffen, die allemaal wijzen op ongedierte.

4) Uw huis is net gebouwd of heeft een grote renovatie ondergaan
Bouwwerkzaamheden zijn altijd vervuilend. Zelfs wanneer aannemers ijverig zijn in het opruimen en afsluiten van werkgebieden om de rest van de bouwplaats netjes te houden, zullen stof en puin altijd hun weg naar binnen vinden. Tenzij het HVAC-systeem niet is ingeschakeld en tijdens het hele bouwproces volledig is afgedekt (wat voor de meeste huiseigenaren niet realistisch is).

Bouw- en verbouwingsstof bevatten hele kleine vervelende deeltjes die je echt niet wilt inademen, dus het is het beste om dit probleem snel te verhelpen met kanaalreiniging voordat ademhalingsproblemen ontstaan.

5) Stijgende energiekosten
De energiekosten voor verwarmen en koelen moeten van jaar tot jaar relatief voorspelbaar zijn. Als u een rekening ontvangt die opmerkelijk hoog is, vooral in vergelijking met dezelfde tijd een jaar geleden, kan vervuild kanaalwerk de oorzaak zijn.

Soms kan het luchtkanaal zo vuil worden dat de lucht niet vrij en efficiënt door het HVAC-systeem van uw huis kan stromen. Wanneer dit gebeurt moet uw ventilatiesysteem harder werken om een aangename temperatuur te behouden. Dit extra energieverbruik betekent hogere energierekeningen.

Badkamer en slaapkamer

U merkt misschien ook dat een badkamer, slaapkamer of andere kamer in uw huis niet hetzelfde niveau van luchtstroom krijgt als andere ruimtes. In de meeste gevallen moeten ventilatieopeningen die volledig open zijn, een relatief consistente luchtstroom van kamer naar kamer leveren. Inconsistentie kan het gevolg zijn van vervuilde luchtkanalen.

N.B. Het is niet altijd de opeenhoping van vuil in luchtkanalen die ervoor zorgt dat uw systeem harder moet werken. Eventuele lekkages in uw leidingwerk zijn verloren energie, waardoor het rendement afneemt en uw energierekening stijgt.

Kanaalreiniging vereist? Huur een vakman in!

Het inhuren van een luchtkanaaltechnicus om uw kanalen te reinigen, verwijdert niet alleen schadelijke verontreinigingen maar kan ook mogelijke lekkages uitsluiten. Het schoonmaken van de luchtkanalen van uw huis is niet iets dat u alleen moet proberen. Het is een complex proces dat geavanceerde kennis van HVAC-systemen en gespecialiseerde tools vereist. Professionele kanaalreiniging maken gebruik van borstelsystemen of vacuümsystemen met aangedreven borstels om vuil en puin van het HVAC-systeem los te maken en te verwijderen.