Wat is nu eigenlijk een luchtbevochtiger?

Vaak vraag men ons: wat is een luchtbevochtiger? Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan de lucht om uitdroging te voorkomen. Als de lucht te droog wordt ontstaat bij veel mensen irritatie in veel delen van het lichaam. Een luchtbevochtiger kan bijzonder effectief zijn voor de behandeling van droge huid, ogen, neus, keel en lippen. Ze kunnen ook de symptomen van griep of verkoudheid verlichten.

Let wel op: overmatig gebruik van een luchtbevochtiger kan echter mogelijk ademhalingsproblemen verergeren. Het is belangrijk om te weten hoe u ze dus correct gebruikt.

luchtbevochtiger

Waar kan ik een luchtbevochtiger voor gebruiken?

Luchtbevochtiging werkt als een natuurlijk vochtinbrengend middel dat uitdroging kan verminderen. Om deze reden wordt een luchtbevochtiger vaak gebruikt voor het verminderen van:

 • droge huid
 • sinuscongestie / hoofdpijn
 • droge keel
 • irritatie van de neus
 • bloederige neuzen
 • geïrriteerde stembanden
 • droge hoest
 • gebarsten lippen

U kunt vatbaar zijn voor deze klachten als de lucht in huis droog is. Dit komt vooral veel voor tijdens de wintermaanden of wanneer er in de zomer een airconditioner wordt gebruikt. Nu (actueel) wordt vanwege de Corona-crisis de ventilatie in veel gebouwen flink opgevoerd. Ook dat zorgt veel afvoer van vochtige lucht met als resultaat een droge lucht. Droge lucht is géén gezonde lucht.

lucht bevochtiger

Positionering van een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is vaak draagbaar/mobiel. Ze zijn bedoeld om vocht aan het gebouw toe te voegen. Ze zijn soms erg groot maar hebben meestal wieltjes, zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen. Mobiele units zijn bedoeld om vocht aan een ruimte toe te voegen. De traditionele methode van luchttoediening kan soms gevaarlijk zijn doordat ze stoom uitstoten (risico op brandwonden).

Daarnaast is er een centrale variant die rechtstreeks in de centrale airconditioning of klimaatsysteem ingebouwd worden. Dit zijn de duurste soorten maar ze zijn ideaal als je het hele huis van extra vocht wil voorzien. Centrale units geven in tegenstelling tot de mobiele units geen stoom af.

centrale luchtbevochtiger

Soorten luchtbevochtiger

Het type luchtbevochtiger dat u kiest, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, budget en de grootte van de ruimte waaraan u vocht gaat toevoegen. Er zijn 3 soorten van luchtbevochtiging mogelijk:

Luchtbevochtiger met verdamping techniek

Verdampers blazen geen stoom in de ruimte maar blazen lucht door een bevochtigd filter de ruimte in. Het filter staat continu in een reservoir met koud water. Ventilatoren drijven de unit aan en verdrijven de vochtigheid in de lucht via een enkelvoudig systeem. Een andere verdampingstechniek is met luchtwassers waarbij een wiel ronddraait in een reservoir met water en waar lucht doorheen blaast. Vervuiling in de binnenlucht komt in het filter van het wiel terecht en bezinkt in het reservoir met water. De zuiverende werking wordt vaak nog versterkt met andere luchtreiniging technieken.

Stoom / verdamper luchtbevochtiger

Stoomverdampers worden elektrisch aangedreven. Ze verwarmen water en koelen het vervolgens af voordat ze het in de lucht verdrijven. Dit type kan brandwonden veroorzaken, dus het is niet de meest kindvriendelijke.

Ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger produceert een koele nevel met behulp van ultrasone trillingen. De units variëren in prijs, afhankelijk van de maat die u nodig heeft voor uw woning. Er zijn zowel koele als warme mistversies verkrijgbaar.

Vochtigheid aan de lucht toevoegen kan gunstig zijn maar te veel luchtvochtigheid kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoge luchtvochtigheidsniveaus kunnen ademhalingsproblemen verergeren en onaangename vochtigheid in de lucht veroorzaken. Te veel vocht in de binnenlucht kan de groei stimuleren van schimmels, bacteriën, huisstofmijt, enz.

Luchtvochtigheid regelen

Een hygrometer kan bepalen hoeveel luchtvochtigheid er in uw huis is. Vaak uitgedrukt in de RV (Relatieve Luchtvochtigheid) die ideaal tussen 40% en 60% zit. Sommige centrale luchtbevochtiger systemen zijn uitgerust met hygrometers, maar je kunt ze ook als losse units kopen. Test de luchtvochtigheid dagelijks, vooral als iemand in uw huishouden allergieën of astma heeft.

mobiele luchtbevochtiger

Mogelijke risico’s van een luchtbevochtiger

Brandwonden zijn de meest voorkomende verwondingen bij een lucht bevochtigend toestel. Wees extra voorzichtig als u kinderen heeft. Laat kinderen nooit met een luchtbevochtiger omgaan en plaats geen warme stoomnevel in een kinderkamer. Door een unit te veel vocht te laten afvoeren, kan er ook condensatie op de muren en ramen ontstaan. Als gevolg hiervan kan schimmel groeien en zich door het hele huis verspreiden. Een slecht onderhouden luchtbevochtiger kan bacteriegroei veroorzaken waardoor het risico op hoesten en verkoudheid wordt bevorderd. Vooral stoomverdampers kunnen snel vuil worden maar behoren ook tot de gemakkelijkst schoon te maken. Spoel al het gebruikte water regelmatig weg. Volg de instructies van de fabrikant en maak het apparaat regelmatig schoon.

Een luchtbevochtiger kan mogelijk micro-organismen uitstoten. Ze zijn niet per se schadelijk maar het kan mensen met astma irriteren. Gebruik gedestilleerd water om dit probleem te voorkomen.

Kan een luchtbevochtiger helpen bij de griep?

Elk jaar sterven in Nederland ongeveer 3000 mensen aan de griep (bron: CBS). Hoewel dit schokkend is, zijn er duizenden anderen die worden getroffen door griep en die beter worden. De meeste experts zijn het erover eens dat de beste manier om uzelf tegen de griep te beschermen, is door de griepprik te krijgen en uw handen vaak te wassen. Helaas zijn zelfs de meest ijverige preventiemethoden geen garantie dat u geen griep krijgt. Als u of iemand in uw familie griep heeft, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten. U kunt bijvoorbeeld medicijnen nemen, veel vocht inhaleren en veel rust.

luchtbevochtiger voor betere luchtkwaliteit

Luchtbevochtiger bij de griep

Zoals hierboven vermeld, stellen veel mensen voor om een apparaat dat vocht toevoegt aan de ruimte te gebruiken voor de griep. Er zijn experts die de griepactiviteit in verband brengen met het droge, koude winterweer. Dit leidde ertoe dat sommige wetenschappers tot de conclusie zijn gekomen dat droge lucht de griep helpt verspreiden en dat vochtige lucht dit moeilijker maakt.

In het Westen komen griepuitbraken seizoensgebonden voor en beginnen meestal tegen het einde van de herfst. Er zijn verschillende factoren waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan dit patroon waarvan de luchtvochtigheid er ook één is.

Het griepvirus kan via de lucht worden overgedragen als de luchtvochtigheid lager is dan 40%. Bij een hogere luchtvochtigheid is het minder waarschijnlijk dat het wordt overgedragen.  

De relatieve luchtvochtigheid (RV)

Als u een gezonde en comfortabele omgeving wilt, is een evenwichtige luchtvochtigheid een must. Relatieve Luchtvochtigheid (RV) is de hoeveelheid waterdamp die in de totale lucht aanwezig is.

Omdat de relatieve luchtvochtigheid een directe correlatie kan hebben met allergieproblemen, griepuitbraken, schade aan gebouwen of huizen, ongedierte en comfort is het essentieel om het goed te doen.

luchtbevochtiger verbetert het binnenklimaat

Droge lucht

Als de luchtvochtigheid te laag (>40%) of te hoog is (<60%), kan dit tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Als het niveau bijvoorbeeld onder de 30% daalt (dit wordt als extreem droge lucht beschouwd), is de kans groter dat griep- en verkoudheidsvirussen zich verspreiden.

Als de lucht te droog is, kan het ook uw neus en luchtwegen doen ontsteken en irriteren, de huid uitdrogen en de fundering van een huis beschadigen waardoor houten vloeren loskomen, plafonds en muren barsten en raam- en deurkozijnen krimpen. De beste manier om deze problemen te voorkomen is door een luchtbevochtiger te gebruiken.

Vochtige lucht

Aan de andere kant, als de relatieve vochtigheid hoger is dan 60%, wat betekent dat de lucht vochtig is, zullen allergenen in de lucht zoals bacteriën, huisstofmijten en schimmelsporen goed gedijen en zich snel vermenigvuldigen. Als dat gebeurt spreken we niet van schone gezonde lucht. Deze zullen de symptomen die mensen met een allergie ervaren, verergeren.

Ook kunnen andere problemen optreden, zoals:

 • Broedplaatsen voor ongedierte (bijv. Termieten, kakkerlakken, etc.)
 • Veroorzaken van muffe geuren
 • Houtrot
 • Veroorzaakt bevlekte muren en plafonds
 • Een hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de omgeving warmer aanvoelt

Als u overtollig vocht uit uw huis moet verwijderen, moet u een luchtontbevochtiger gebruiken.

De ideale luchtvochtigheidniveaus vinden

Als u comfort- en luchtkwaliteitsproblemen wilt vermijden die vaak voorkomen bij een hoge of lage relatieve luchtvochtigheid moet u voor een goede balans zorgen.

Zoals hierboven vermeld varieert de ideale relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Wanneer de luchtvochtigheid binnen dit bereik ligt, kunnen schimmelsporen zich niet voortplanten, kunnen huisstofmijten niet overleven en kan ongedierte dat de voorkeur geeft aan een vochtige omgeving ergens anders heen gaan.

Als u geen hygrometer heeft, is het een goed idee om er in te investeren. Hierdoor kunt u regelmatig de luchtvochtigheid in uw huis controleren en het comfortabel en gezond houden.

luchtbevochtiger en binnenluchtkwaliteit

Luchtbevochtiger aanschaffen om de griep te voorkomen?

Ook al is er (nog) geen sluitend bewijs, velen zijn het erover eens dat het gebruik van een bevochtiger waarschijnlijk een goed idee is. Hoewel een hoge luchtvochtigheid het griepvirus zelf niet beïnvloedt, zorgt het ervoor dat de virusdeeltjes sneller uit de lucht vallen als iemand ziek is, niest, hoest of in een kamer heeft ingeademd.

Tijdens de winter blijft iedereen binnen, in gecontroleerde omgevingen waar de lucht niet circuleert, en je ademt in wat iedereen uitademt. Als de luchtvochtigheid hoog is betekent dit dat er minder griepdeeltjes rondzweven. Dit betekent dat u ze later veel minder snel inademt.

Het houden van een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% (zoals hierboven vermeld) wordt beschouwd als ideaal om het risico op griep te helpen verminderen. Als u de luchtvochtigheid te veel verhoogt, kan dit averechts werken. Een te hoge luchtvochtigheid kan de groei van huisstofmijten, bacteriën en schimmels stimuleren.

Redenen voor het aanschaffen van een luchtbevochtiger

Luchtbevochtiging is een populair middel dat wordt gebruikt om uw comfort binnenshuis te vergroten. Zoals blijkt uit de bovenstaande informatie, kunnen ze echter ook nuttig zijn als u griep of griepachtige symptomen heeft (samen met een reeks andere gezondheidsproblemen).

Als u er niet van overtuigd bent dat dit een goed idee is, of dat u dit apparaat moet gebruiken, bekijk dan hier de belangrijkste redenen om een ​​luchtbevochtiger te gebruiken tijdens het griepseizoen.

Stopt de verspreiding van virussen (inclusief de griep)

Als de luchtcondities droog zijn, gedijen virussen. Door de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen, wordt de kans kleiner dat ziektekiemen overleven en worden overgedragen op mensen om u heen. Enkele tips om de verspreiding van griep te helpen voorkomen, zijn:

 • Handhaaf relatieve vochtigheidsniveaus van 40% tot 60%
 • Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten

Als u de luchtvochtigheid in uw huis kent, weet u wanneer actie te ondernemen en een luchtbevochtiger moet gaan gebruiken.

de luchtkwaliteit optialiseren met een luchtbevochtiger

Adem gemakkelijker met een luchtbevochtiger

Enkele van de meest voorkomende griep- en virussymptomen, zoals keelpijn, hoesten en een loopneus, kunnen het moeilijk maken om te ademen. Een luchtbevochtiger hydrateert uw longen, keel en neus waardoor u gemakkelijker kunt ademen.

Als je ziek bent, overweeg dan om een ​​warme stoom luchtbevochtiger te gebruiken (zolang er geen kinderen in de buurt zijn), die een kalmerende, verwarmde nevel verspreidt, wat ademen zal verlichten.

Voel u sneller beter met een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger zorgt niet alleen voor rustgevend vocht dat uw luchtwegen verlicht, maar zorgt er ook voor dat uw huis comfortabeler aanvoelt. Als u zich op uw gemak voelt en gemakkelijker kunt ademen, kunt u rusten, wat u zal helpen beter de griep te bestrijden en uw normale routine weer op te pakken.

Een luchtbevochtiger werkt ook preventief voor de gezondheid

Weet jij wat trilharen zijn? Dit zijn de minuscule haren in je neus die je neus, keel en luchtwegen helpen beschermen. Wanneer u inademt, zullen uw trilharen bewegen om te voorkomen dat stof, ziektekiemen, bacteriën en andere vreemde deeltjes in de neusholtes terechtkomen en ziektes veroorzaken.

Als uw neusgangen te droog zijn, bieden trilharen deze beschermende service niet. Door een luchtbevochtiger te gebruiken, blijven de luchtwegen vochtig. Dit helpt de kleine haartjes om ziektekiemen en bacteriën uit uw luchtwegen te houden.

Het verschil tussen een luchtbevochtiger en verdampers

Een verdamper en luchtbevochtiger voegen op verschillende manieren vocht aan de lucht toe. De verdamper verwarmt het water en voegt stoom toe aan de lucht. Het beschikt over een interne verwarmingstechnologie die het water kookt voordat het als stoom in de lucht wordt afgegeven. Een luchtbevochtiger geeft een zeer fijne koele nevel af in de lucht.

Bedenk bij het kiezen tussen een verdamper en een luchtbevochtiger hoe deze gebruikt gaat worden. Beide kunnen het ongemak als gevolg van een droge huid, droge neus of keel helpen verminderen en kunnen het ademen vergemakkelijken.

Om het juiste apparaat te bepalen, moet u weten hoe verdampers en luchtbevochtiging werkt en voor welke omstandigheden ze bedoeld zijn. Hoewel ze werken voor allergieën, bronchitis en o.a. griepsymptomen.

Zowel een luchtbevochtiger als een verdamper kunnen gezondheidsklachten helpen verminderen door vocht aan de lucht toe te voegen. Droge lucht en koude temperaturen kunnen de overdracht van virussen vergemakkelijken waardoor de kans op infectie toeneemt. Door vocht aan de lucht toe te voegen, verkleint u de kans op een infectie.

De keuze tussen een luchtbevochtiger of verdamper voor griep is meestal een persoonlijke voorkeur. Met een verdamper kunt u ook medicijnen toevoegen om de verstopte neus of overtollig slijm in de borstkas doen verminderen.

10 redenen om luchtbevochtiger aan te schaffen

Droge lucht ontwikkelt zich vooral in de winter binnenshuis als de buitentemperatuur daalt en de centrale verwarming omhoog wordt gedraaid. Je kunt proberen deze droge lucht kwijt te raken door kamers te ventileren, wasgoed op te hangen of kommen water te zetten. Dit zijn maatregelen op korte termijn en verhogen het watergehalte in de lucht slechts zeer kort of helemaal niet. Het verluchten van de ruimte heeft het tegenovergestelde effect omdat koude lucht in principe niet zoveel vocht kan opnemen als warme lucht. Wanneer je in de winter ruimtes ventileert, warmt de koude lucht op doordat er minder water wordt opgelost en daalt de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis.

Als gevolg hiervan hebben we, als het buiten koud is, binnen te maken met onaangenaam droge lucht, met een relatieve vochtigheid van ruim onder de 40%. Relatieve luchtvochtigheid is een van de meest bepalende factoren voor ons welzijn. Experts raden een relatieve vochtigheid van 40% tot 60% aan, omdat waarden binnen dit bereik comfortabel aanvoelen en ons helpen gezond te blijven. Een luchtbevochtiger kan nuttig zijn bij het verbeteren van welzijn door de luchtvochtigheid binnenshuis effectief te verhogen.

1. Gezondheid

Tijdens de koudere maanden hebben we te maken met droge slijmvliezen, keelpijn, hoesten en droge – of in extreme gevallen zelfs bloedende – neuzen. Onze slijmvliezen hebben een bepaalde luchtvochtigheid nodig om te voorkomen dat ze ontstoken raken. Bij voldoende bevochtiging werken onze slijmvliezen als een barrière tegen ziekteverwekkers. Daarom moet de droge binnenlucht verrijkt worden met vocht om de luchtvochtigheid naar een gezonde waarde te laten stijgen. Als de luchtvochtigheid niet hoog genoeg is, belast dit ons hele immuunsysteem en worden we ziek. Bovendien kunnen griepvirussen in droge lucht langer overleven dan in ruimtes waar een ideaal binnenklimaat heerst, waardoor de kans op ziek worden groter wordt.

2. Ontspannen slapen

Als een binnenklimaat niet vochtig genoeg is, kan dit een onrustige slaap veroorzaken. Een te lage luchtvochtigheid onder de 40% zal ons lichaam zwaarder belasten in vergelijking met een goede luchtvochtigheid van rond de 50%. Als de lucht optimaal verzadigd is, kan ons lichaam zich ontspannen. Baby’s en jonge kinderen reageren bijzonder gevoelig op een onevenwichtig, te droog binnenklimaat. Dit kan worden verholpen door een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen en zo voor een betere nachtrust te zorgen. Bij verkoudheid en griep kan een optimale luchtvochtigheid symptomen zoals een verstopte neus en hoesten verminderen, zodat u beter kunt slapen.

3. Vrijer ademen

De meeste mensen met allergieën merken de aanwezigheid van pollen en stofdeeltjes in de lucht met name aan het einde van de winter en in de lente wanneer de temperatuur weer stijgt. Onvoldoende bevochtigde binnenlucht bevordert de verspreiding van kleine deeltjes enorm. Door de lucht te bevochtigen, binden deze zwevende deeltjes zich beter aan elkaar, waardoor ze zwaar worden en op de grond vallen. Dit voorkomt dat deze kleine deeltjes zich verspreiden en er zijn minder irritaties.

4. Minder snurken

We hebben allemaal voldoende slaap nodig om gezond te blijven. Als je kamergenoot, partner of buurman echter snurkt, kan dit je slaap enorm verstoren. In het bijzonder kan het snurken van mensen nog heviger worden als ze verkouden zijn, waardoor ze een verstopte neus en keel krijgen, waardoor het moeilijker wordt om te ademen. Het gebruik van een luchtbevochtiger om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtvochtigheid in de kamer is, kan helpen de luchtwegen vrij te maken en een blijvende oplossing te bieden voor iemands snurkprobleem.

5. Beter zichtsvermogen

Jeukende, branderige of plakkerige ogen in de winter zijn een teken van een te lage luchtvochtigheid. Als het oppervlak van het oog te droog wordt, kan dit erg onaangenaam zijn. Op de langere termijn kan onvoldoende luchtvochtigheid leiden tot blijvende schade aan de ogen en een verminderd gezichtsvermogen.

Een binnenluchtbevochtiger biedt een snelle en efficiënte oplossing voor dit probleem. Als we de verzadiging van waterdamp in de lucht verhogen kunnen we zonder problemen weer knipperen en voelen we ons over het algemeen beter. Vooral dragers van contactlenzen kunnen baat hebben bij goed bevochtigde binnenlucht omdat bij een optimale luchtvochtigheid contactlenzen niet meer aan het oog blijven plakken en oogirritatie wordt verminderd.

6. Gezondere huid

Onze huid heeft een stabiele luchtvochtigheid nodig. Naast passende cosmetische producten is een gezond binnenklimaat essentieel om de huid stevig en gezond te houden. Als we langere tijd in een omgeving doorbrengen met een slecht binnenklimaat, krijgt onze huid niet de luchtvochtigheid die ze nodig heeft en zal deze droog worden.

7. Gezonde planten

Bodem is zeer efficiënt in het opslaan van water. Als de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis te laag is, zal de lucht ook het nodige vocht halen uit de grond waarin kamerplanten worden geplant. Dit proces haalt het broodnodige water weg van de planten, dat daardoor snel kan uitdrogen. Gebruik een luchtbevochtiger zodat de relatieve luchtvochtigheid niet alleen voor onze gezondheid ten goede komt maar ook die van onze planten.

8. Levensduur van houten meubelstukken en schilderijen

Als de luchtvochtigheid te laag is, wordt het vocht allereerst uit vaste materialen en voorwerpen zoals meubels, wanden en vloeren gehaald. Als gevolg hiervan zullen houten meubels en delen van de infrastructuur na verloop van tijd barsten en broos worden. Ook kan er schade ontstaan ​​aan schilderijen en andere houten voorwerpen als er onvoldoende luchtvochtigheid in een ruimte is. Dit kan worden tegengegaan door een goed binnenklimaat te hebben met de juiste luchtvochtigheid. Verkopers van houten vloeren zullen bijvoorbeeld een bepaalde luchtvochtigheid aanbevelen (tussen minimaal 40% en maximaal 60% relatieve luchtvochtigheid) op het moment van verkoop, omdat anders de kwaliteit van de vloerbedekking niet kan worden gegarandeerd.

9. Prestaties van houten muziekinstrumenten

Houten muziekinstrumenten zoals piano’s, gitaren en violen zijn, net als houten meubels en parketvloeren, extreem gevoelig voor wisselende luchtvochtigheid in een ruimte. Een luchtbevochtiger kan helpen voorkomen dat instrumenten ontstemd raken. Schommelingen in het binnenklimaat worden door de luchtbevochtiger gecompenseerd waardoor het hout zijn vorm behoudt en het instrument perfect gestemd blijft.

10. Minder statische schokken

Bij voldoende luchtvochtigheid in de lucht zal er minder statische oplading optreden door het water in de binnenlucht, d.w.z. hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lager de opbouw van statische elektriciteit. Door het stoomniveau te verhogen en een beter binnenklimaat te creëren, behoren statisch geladen haren en kleding, evenals de onaangename statische schokken tussen mensen en bij het aanraken van metaal tot het verleden.

Niet zo gek dus om een luchtbevochtiger aan te schaffen!

Zoals je kunt zien zal een luchtbevochtiger de luchtkwaliteit verbeteren en zijn de toepassingen ermee divers. Naast dat het aantal virussen drastisch wordt verminderd zijn er nog tal van redenen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Een groot voordeel is ook dat het veelal een goedkope oplossing is die onbetaalbaar veel gezondheidsproblemen verminderd.