Wat is nu eigenlijk luchtbevochtiging op het werk?

Heb je ooit de zin gehoord: “Het is niet de hitte, het is de vochtigheid”? Het is niet alleen de verwarming en de koeling maar ook de hoeveelheid vocht in de lucht die van invloed is op comfort, gezondheid, bouwmaterialen, gebouwinhoud, medische procedures, productieprocessen en kwaliteit. Een goed gecontroleerde luchtbevochtiging is een essentieel onderdeel van het HVAC-ontwerp en totale binnenklimaat.

Gezonde gebouw met optimale luchtbevochtiging

Het is belangrijk om te begrijpen dat wanneer we het hebben over luchtbevochtiging van gebouwen of ruimtes, we het meestal hebben over het injecteren van stoom in de lucht die gemakkelijk wordt geabsorbeerd als een gas. We hebben het in deze niet over de zwaar met vocht beladen stoom die de badkamerspiegel beslaat.

Meestal bevochtigen we de lucht in onze ruimtes om meer schone gezonde lucht te krijgen en één ​​of meer van de volgende zaken te optimaliseren:

  • Menselijke gezondheid en comfort
  • Productieprocessen en prestaties
  • Behoud van materialen en goederen

Bij de meeste toepassingen ligt het streefbereik voor luchtbevochtiging ergens tussen 40% en 60%. Als u een sigarenwinkel heeft, wilt u de luchtvochtigheid waarschijnlijk tussen 60% en 70% RV houden, zodat uw waren niet uitdrogen.

mobiele luchtbevochtiging

In de HVAC-industrie is luchtbevochtiging voornamelijk gericht op de gezondheid en het comfort van de mens, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze tussen 40% en 60% RV liggen.

Uit het onderzoek is gebleken dat zowel een hoge als een lage relatieve luchtvochtigheid een negatieve invloed had op de gezondheid en de productiviteit van mensen op de werkplek, op school en thuis. Tè hoge en tè lage luchtvochtigheid is in verband gebracht met een toename van bacteriën, virussen, schimmels, huisstofmijten, luchtweginfecties, allergieën, astma en ozon.

Speciale toepassingen

Bij mechanische toepassing gaat het niet altijd om het toevoegen van precies de juiste hoeveelheid vocht aan de lucht voor menselijk comfort.

De gezondheidszorg heeft vaak een variërend bereik van de aanbevolen luchtvochtigheid (en temperatuur), afhankelijk van het gebruik van de gegeven ruimte. Binnen de anesthesie ligt de RV tussen de 40%-60%. Aan de andere kant van het gezondheidszorgspectrum vereist een afdeling voor slachtoffers van ernstige brandwonden tot 95% RV.

centrale luchtbevochtiging

Het bevochtigen van de lucht wordt ook gebruikt in concertzalen om de duurzaamheid van houten instrumenten te behouden en optimale omstandigheden voor zangers te creëren. Het wordt gebruikt in kippenbroederijen om een ​​gezonde incubatie van eieren te vergemakkelijken. En zo zijn er nog 1001 toepassingen hiervoor.

Hoewel de meeste mensen een goede luchtvochtigheid als een kwestie van comfort beschouwen, speelt het ook een sleutelfactor voor het behoud van de gezondheid. Het ademhalingssysteem van de mens heeft warme, verzadigde lucht in de longen en luchtwegen nodig. Omgeving met een lage luchtvochtigheid belasten dit systeem en verhinderen een goede longfunctie. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het handhaven van RV-waarden boven 40% de verspreiding en levensvatbaarheid van door de lucht verspreid virus remt. Lage RV-waarden kunnen leiden tot traag herstel en zelfs tot ziekenhuisinfecties.

Luchtbevochtiging in de winter

Nederlanders zijn prima opgewassen tegen de koude temperaturen in de winter maar comfort vinden ze ook belangrijk! Dagelijks comfort gaat verder dan alleen zorgen voor een dikke jas en handschoenen. Het koudere weer zuigt uiteindelijk de vochtigheid uit de lucht, waardoor je droge lucht krijgt die een aantal effecten op jou en je huis kan hebben.

Droge lucht is de oorzaak van veel dingen, waaronder een groter risico op ziekte tot frequentere elektrostatische schokjes.

lucht bevochtiging

Waarom droogt de lucht uit?

Als de winter zijn kop opsteekt en de temperaturen dalen, verandert de samenstelling van de lucht. Koude lucht houdt niet zoveel vocht vast als warme lucht, daarom is het gemakkelijk om in de winter een droge huid of gesprongen lippen te hebben. Die droge lucht kan ook problemen veroorzaken op houten vloeren en meubels, wat kan leiden tot scheuren, splijten en barsten, terwijl verf ook een verhoogd risico op afbrokkelen heeft.

luchtbevochtiging systeem

Luchtbevochtiging tegen droge lucht

Luchtbevochtiging is meer dan alleen maar vocht aan de lucht toevoegen. Er zijn diverse mobiele systemen beschikbaar maar er is ook een centraal systeem. Bij toepassing van een centraal systeem wordt vocht toegevoegd aan het bestaande HVAC-systeem. In het HVAC systeem wordt vocht rechtstreeks toegevoegd aan de verwarmde lucht die door een ruimte circuleert. Het bevochtigen van de lucht met een centraal systeem verdeelt het vocht consistenter en een grotere capaciteit.

Voordelen van effectieve luchtbevochtiging in de wintermaanden

  • Door de lucht te bevochtigen, kunnen huidirritaties en een droge huid snel en gemakkelijk worden verminderd.
  • Door een hogere luchtvochtigheid in ruimtes kun je onderhoud onder controle te houden, hoeft u minder geld te besteden aan beschadigde meubels, vloeren en verf.
  • Vermindert de kans op schokken door statische elektriciteit.
  • Zorgt voor een goede omgeving waarin kamerplanten kunnen gedijen. Door de lucht in uw huis goed te bevochtigen, kunnen planten de juiste omgeving krijgen om in te leven, waardoor ze langer kunnen leven.

Door effectief de lucht te bevochtigen is er eigenlijk geen enkele reden meer om alle negatieve effecten van droge lucht te trotseren. Bovendien is de toepassing en installatie ervan zeer eenvoudig. Luchtbevochtiging is er in diverse systemen en van goedkope tot dure technieken.

Voordelen van het gebruik van luchtbevochtiging in de zomer

In de zomer wil je het huis koel en comfortabel houden. De airconditioner wordt waarschijnlijk nogal wat gebruikt, wat kan bijdragen aan een lage luchtvochtigheid in huis. Veel mensen denken echter dat als de zomer al zo plakkerig is het toevoegen van meer vocht een stomme keuze is. Niets is minder waar! Airconditioners halen namelijk vocht uit de lucht, waardoor de lucht in huis muf en droog wordt. Chronische droge lucht geeft een aantal problemen:

  • Droge lucht kan ervoor zorgen dat uw neusholtes ontstoken en opgezwollen raken, wat kan leiden tot neuscomplicaties en het lichaam vatbaarder maakt voor infecties.
  • Droge lucht veroorzaakt ook jeukende huid, ogen en keel.

Kiezen tussen comfort en gezondheid. Gebruik een luchtbevochtiger met koele nevel tijdens de zomermaanden wanneer het aantal pollen en schimmels het hoogst is en om de droge neveneffecten van airconditioning tegen te gaan. Houd uw huis vochtig om toch de juiste hoeveelheid luchtvochtigheid te behouden.

systeem voor luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging en CPAP – Is het nuttig?

Een CPAP-systeem wordt gebruikt voor een patiënt om tijdens de slaap een apparaat dat, via een masker, lucht onder verhoogde druk de luchtpijp in blaast. De lucht blaast de luchtpijp open, waardoor deze niet meer dicht valt. Luchtbevochtiging met CPAP-machines kan een verstopte neus, en uitdroging doen verminderen en helpt bij een comfortabelere ervaring. Veel van de nieuwe CPAP-machines bieden geïntegreerde toevoeging van vocht. Ze passen zich automatisch aan, aan de aanwezige vochtigheid en de omgevingstemperatuur om het masker in optimale omstandigheden te voorzien. Wanneer is het de tijd om de CPAP-luchtbevochtiging aan te zetten?

CPAP luchtbevochtiging

In de winter, wanneer de warmte meestal binnen wordt gehouden, wordt het natuurlijke vocht in de lucht verminderd op het moment dat de koude lucht binnen komt (bv mechanische of natuurlijke ventilatie). Dit vermindert op zijn beurt de hoeveelheid vocht die door een CPAP-machine stroomt. Omdat de stroom van een CPAP-machine enige uitdroging veroorzaakt, kan de kwestie van een lager vochtniveau de situatie verergeren. Dit gebrek aan vocht in de neusholtes kan bloeding, zwelling, niezen en verstopping veroorzaken. Bovendien zorgt een gebrek aan vocht voor een ideale voedingsbodem voor verkoudheid of neusholte klachten. Luchtbevochtiging is daarom niet alleen een comfortfunctie. De extra hoeveelheid vocht vervult een belangrijk onderdeel van CPAP-therapie. Het vermindert droogheid en verlicht eventuele ontstekingen in de neusholtes. Een hoge luchtvochtigheid, vooral verwarmd, verhoogt de tevredenheid en comfort bij een patiënt.

Er zijn drie technieken beschikbaar voor CPAP-therapie

Koele luchtbevochtiging laat de luchtstroom over een reservoir met water gaan en vervolgens waterdamp opnemen door vrije verdamping. Hoe groter het waterreservoir, hoe meer waterdamp de luchtstroom kan opnemen. Een verwarmde luchtbevochtiger is veel efficiënter in het leveren van luchtbevochtiging door simpelweg de watertemperatuur te verhogen, waardoor de productie van waterdamp toeneemt. Door de watertemperatuur te verhogen, wordt er extra energie toegevoegd aan de individuele moleculen, waardoor er meer kunnen transformeren vanuit de vloeibare toestand. Als resultaat heeft de verwarmde hoeveelheid lucht de mogelijkheid om extra waterdamp aan de luchtstroom toe te voegen.

luchtbevochtiging

Koude luchtbevochtiging

Koude luchtbevochtiging was de eerste type luchtbevochtigingstherapie voor CPAP. Het is een waterkamer die lucht van de CPAP door het water laat “passeren” alvorens de CPAP-slang binnen te gaan, waardoor bevochtigde lucht ontstaat. Deze opstelling is effectief voor CPAP-gebruikers met lage drukinstellingen en een warm klimaat. Maar het is niet optimaal. Dit systeem van luchtbevochtiging is meestal gescheiden van de machine en heeft een aparte buisverbinding nodig om de capaciteit te vergroten. Bovendien is de hoeveelheid vocht statisch, wat afhankelijk van de omstandigheden te weinig of te veel kan zijn. Ten slotte, als de watertemperatuur in de pas daalt, kan het te koud worden om gedurende een slaapcyclus te verdragen. In plaats daarvan zijn CPAP-patiënten genoodzaakt tot de nieuwe en meer geavanceerde verwarmde, geïntegreerde CPAP-systemen.

Verwarmde luchtbevochtiging

Verwarmd lucht toevoegen is de meest populaire vorm van CPAP therapie geworden. Op basis van verschillend onderzoek wordt verwarmde luchtbevochtiging ervaren als beste comfort en betrouwbaarheid.

Grote fabrikanten hebben geïntegreerde verwarmde bevochtiging in hun CPAP-systemen geïntroduceerd. Het analyseert de omgevingstemperatuur, veranderende omgevingscondities en relatieve vochtigheid om de hele nacht een optimale luchtvochtigheid en ultiem comfort te bieden.

Geïntegreerde verwarmde CPAP-luchtbevochtiger

De geïntegreerde verwarmde CPAP-luchtbevochtigersystemen zijn populair geworden vanwege hun gemak, grootte en goede resultaten. In feite heeft het gebruik van toevoeging van warme luchtvochtigheid de neiging om de meeste nadelen van CPAP-gebruik, waaronder droge mond en keel en verstopte neus, te verminderen of te elimineren. Het resultaat is een effectievere behandeling en een fit gevoel bij het wakker worden.

Kun je gewoon water gebruiken in CPAP luchtbevochtiging?

U mag geen gewoon kraanwater gebruiken in een systeem voor CPAP luchtbevochtiging. Het meeste leidingwater bevat namelijk verschillende mineralen die corrosie of ziektekiemen kunnen veroorzaken. Als deze mineralen achterblijven kan dit leiden tot roestvorming van de metalen onderdelen en de waterkamer (reservoir). Het kan mogelijk ook de levensduur van het reservoir beïnvloeden. Gedestilleerd water is gezuiverd en genereert bij verdamping geen mineraalresidu en kan de levensduur van het reservoir verlengen.

Minerale afzettingen kunnen zich ook in het waterreservoir ophopen en schimmelgroei veroorzaken. Het waterreservoir moet elke 6 maanden tot 1 jaar worden vervangen.

Veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij CPAP luchtbevochtiging

Veel gebruikers van een CPAP systeem stellen zich de volgende vragen:

Hoe voorkom je condensatie in CPAP-slangen?

Wanneer warme lucht van een verwarmd systeem van luchtbevochtiging begint af te koelen terwijl deze door de CPAP-slang gaat, veroorzaakt dit condensatie in de slang. Slangafdekkingen wikkelen zich om de slang om deze te isoleren en condensatie te voorkomen. Een vrij recente optie is een verwarmde buis die helpt om een ​​constante temperatuur binnen het systeem te behouden. Ten slotte kan het enigszins veranderen van de kamertemperatuur dit probleem verder helpen verminderen.

Hoe voorkomen dat het CPAP-masker op het gezicht gaat nevelen?

Condensatie nevel die aanvoelt als regendruppels op de persoon die het gezicht van het CPAP-masker draagt. Het kan oncomfortabel zijn en zal zeker de meest gezonde slaper wakker maken.

Vochtige lucht bevat al een hoog gehalte aan watermoleculen. Hoe hoger de luchtvochtigheid in de ruimte, hoe meer watermoleculen in de omgevingslucht. De CPAP-machines halen lucht uit de kamer en sturen deze door de CPAP luchtbevochtiging naar de patiënt. Zelfs bij een lage stand voegt de verwarmde CPAP luchtbevochtiging vocht toe aan de toch al vochtige lucht. De combinatie van vochtige lucht die naar het masker wordt gestuurd en het temperatuurverschil binnen en buiten het masker, zorgen samen voor een grotere condensatie in het oppervlak van het masker.

Dus wanneer de CPAP-gebruiker naar zijn rug gaat, begint condensatie van het maskeroppervlak op het gezicht te vallen. Dit maakt de CPAP-gebruiker meestal wakker.

Voorkom condensatie door de temperatuur van de luchtbevochtiging te verlagen of de thermostaat in uw slaapkamer hoger te zetten. Begin door de luchtbevochtiger hoger te zetten. Het kan namelijk prettig zijn om in een koele kamer te slapen.

Droog de binnenkant van het masker af. Schakel de verwarmde luchtbevochtiging uit om de opgebouwde luchtvochtigheid te verminderen. Afhankelijk van het weer en de kamertemperatuur, is het misschien het beste om de verwarmde luchtbevochtiging een paar nachten uitgeschakeld te laten.

Hoe voorkom je dat bacteriën groeien in de CPAP luchtbevochtiging?

Verwarmde luchtbevochtiging produceert moleculaire waterdamp (.0001 micron groot) die te klein is om bacteriën in de luchtstroom te transporteren die aan de patiënt wordt afgegeven. Je behoudt schone lucht als er kleine hoeveelheden bacteriën in het waterreservoir aanwezig zijn, is er weinig risico voor de patiënt. Bacteriën hebben een drager nodig en moleculaire waterdamp kan dit mechanisme niet bieden.

Let op: het waterreservoir biedt goede condities voor kolonisatie door micro-organismen zoals bacteriën. Dit is door de jaren heen aangetoond met andere ademhalingsapparatuur. Dit feit benadrukt het belang van een goede en regelmatige reiniging van de waterreservoirs.

Kan ik oliën of geuren gebruiken in een CPAP-luchtbevochtiger?

Een kleine hoeveelheid natuurlijke aromatische olie kan de chemische geur van uw CPAP-apparatuur teniet doen. Aromatherapie kan rustgevend zijn en bepaalde oliën helpen bij het opwekken van de slaap. Gebruik een wattenbolletje of diffuser met een paar druppels olie bij de luchtinlaat van de CPAP-machine. Deze natuurlijke oliën zijn niet schadelijk voor de machine. Ze kunnen sommige CPAP-gebruikers helpen de geur van het plastic gemakkelijker te verdragen.

Het is bewezen dat het gebruik van verwarmde CPAP luchtbevochtiging een comfortabelere CPAP-ervaring biedt. Dit vertaalt zich in een meer verfrist ontwaken en een hogere kwaliteit van het dagelijks leven.

Luchtbevochtiging het nieuwe normaal?

Droge lucht zorgt voor gezondheidsproblemen en dat is zeer goed op te lossen met luchtbevochtiging. In droge lucht gedijen virussen ideaal. Juist nu dus het moment om te gaan denken aan het bevochteigen van de binnenlucht. De mogelijkheden hierin zijn divers en is voor iedereen anders. Probeer allereerst dus goed te informeren alvorens iets aan te schaffen.