Optimale hygiëne in de binnenlucht werkt het beste met luchtdesinfectie

Er zijn veel mogelijkheden als gesproken wordt over luchtdesinfectie. De meest bekende, en misschien wel de effectiefste, is de toepassing met een bepaalde UV-techniek. Lees hieronder de mogelijkheden van luchtdesinfectie en oppervlakte reiniging met een speciale UV-techniek.

Luchtdesinfectie met UVC

UVC luchtdesinfectie systemen worden veel gebruikt in de voedselverwerkende bedrijven. Deze techniek wordt veelal toegepast om de hygiëne en dus de voedselveiligheid te verbeteren. Het gebeurt door de productieruimte te desinfecteren met behulp van UV-straling. Ook wel luchtdesinfectie genoemd.

Praktijkstudies tonen aan dat de hoge UV-gevoeligheid van virussen suggereert dat UV-luchtdesinfectie een effectief hulpmiddel kan zijn om virussen (maar ook schimmels en bacteriën) te verminderen.

Naast toepassingen in de voedselverwerking kan luchtdesinfectie ook worden toegepast in laboratoria of in ventilatiesystemen voor bedrijfsgebouwen.

Juist nu is luchtdesinfectie noodzaak!

Steeds meer landen komen uit de lock-down en werkgevers gaan weer meer toestemming geven aan werknemers om naar kantoor te gaan.  Dat kan alléén als aan desinfecteren van de lucht (luchtdesinfectie) en oppervlaktes wordt gedacht. Luchtdesinfectie met UVC is hierbij een veel gehoorde techniek.

lucht desinfectie

Hoe werkt luchtdesinfectie en hoe toepassen?

UV licht beslaat een grootte van 100-400 nanometer (nm) en is onderverdeeld in drie verschillende typen, A, B en C.

UV-A en UV-B komen voor in zonlicht. Het is wat je een mooie bruine kleur of een zonnebrand bezorgt. UV-B staat bekend voor medische toepassingen zoals de behandeling van o.a. psoriasis en is ook verantwoordelijk voor de vorming van het botversterkende vitamine D.

Dan is er UV-C, een onzichtbaar licht dat zich uitstrekt over het bereik van 100-280 nm en krachtige kiemdodende eigenschappen heeft. Als het op de juiste manier is ontworpen, correct is geïnstalleerd en de veiligheidsinstructies zijn gevolgd, is dit een veilige en zeer effectieve vorm van luchtdesinfectie.

UV-C uit het zonlicht bereikt de aarde niet. Het wordt weg gefilterd door de atmosfeer. Gelukkig maar want als het hier op aarde terecht zou komen en wij eraan bloot worden gesteld dan is dat zeer gevaarlijk voor mens en dier. Met name ogen en de huid zullen ernstige schade ervan ondervinden.

Desondanks is deze UV verlichting, mits goed ontworpen, correct geïnstalleerd en met de juiste veiligheidsinstructies, een veilige en zeer effectieve vorm van luchtdesinfectie.

Veel UV-C lampen hebben een piekgolflengte van 254 nm dat dus binnen het kiemdodende bereik ligt. Het is buitengewoon effectief in het afbreken van het DNA (en RNA) van bacteriën, virussen, schimmels en sporen. Luchtdesinfectie met UVC maakt deze organische delen inactief en onschadelijk.

UV-C wordt recentelijk toepast in luchtdesinfectie. Toch wordt UV-C al jaren gebruikt om drinkwater, afvalwater, lucht, farmaceutische producten en oppervlakken te desinfecteren tegen een hele reeks ziekteverwekkers. In feite heeft het alle tot nu toe geteste bacteriën en virussen inactief gemaakt (vele honderden type bacteriën en virussen in de loop der jaren).

Luchtdesinfectie van huis, kantoor of werkruimte

In de huidige pandemie is het regelmatig schoonmaken en ontsmetten van huis, kantoor of werkruimte een vereiste geworden voor medebewoners of collega’s.

Hoewel de overdracht van virussen mogelijk door de lucht een veel groter risico vormt dan overdracht via oppervlakken is het toch aan te raden om oppervlakken, welke vaak worden aangeraakt, minstens één keer per dag te reinigen en te ontsmetten. Denk aan klinken, deurknopjes, telefoons, enz.

Virussen kunnen lange tijd in de lucht blijven zweven maar nog veel langer op oppervlaktes. Daar blijven ze soms wel dagen actief. Luchtdesinfectie maar ook schoonmaak van oppervlaktes zijn beide van belang in deze pandemie.

Desinfecteren en reinigen, wat is het verschil?

Reinigen van een oppervlak is niets anders dan het verwijderen van vuil en deeltjes. Bij desinfecteren spreken we over het doden van virussen en bacteriën.

Er zijn veel producten die je kunt gebruiken om oppervlakken te reinigen, zoals schoonmaakmiddelen, water en azijn. En hoewel het reinigen van oppervlakken al veel vuil en deeltjes verwijdert moet je het ook echt zuiver maken. Alléén dan verminder je de risico’s op het binnen krijgen van een virus of bacterie.

lucht ontsmetten

Welke schoonmaakproducten doden virussen?

Niet alle reinigingsproducten zijn effectief om oppervlaktes geheel zuiver te krijgen. Een kleine opsomming: desinfectiedoekjes, desinfecterende sprays, isopropylalcohol, waterstof peroxide, enz.

Naast effectieve virus dodende producten te gebruiken, is het ook belangrijk om de juiste technieken te hanteren om oppervlakken rein te krijgen. Het advies is om een product na ontsmetting gedurende 10 minuten te laten zitten en nat te laten op oppervlakken of objecten.

Luchtdesinfectie en desinfectie van oppervlaktes

Bij luchtdesinfectie is het zaak te concentreren op ruimtes die het meest worden bezocht. Bij oppervlaktes dient men te focussen op datgene wat het vaakst wordt aangeraakt. Dit zijn de belangrijkste items om elke dag onder handen te nemen:

 • Kast- en ladeknoppen / trekt
 • Kranen
 • Keuken- en badkamertafels
 • Toiletten, vooral de zitting en het handvat
 • Handvatten voor koelkast, vaatwasser, oven en magnetron
 • Afstandsbedieningen en gamecontrollers
 • Mobiele telefoons, tablets en andere mobiele apparaten
 • Computertoetsenborden en muizen
 • Deurknoppen / handgrepen
 • Tafeloppervlakken
 • Trapleuningen
 • Lichtschakelaars / schakelplaten

Draag indien mogelijk wegwerphandschoenen tijdens het ontsmetten en gooi deze na gebruik weg. Als je herbruikbare handschoenen hebt, zorg er dan voor dat deze worden gedesinfecteerd nadat het werk klaar is. En vergeet niet om altijd de handen te wassen voor en na het schoonmaken van kantoor, werkruimte of huis.

Reinigen en schoonmaak als je thuis ziek bent

Als er een zieke thuis is wordt aangeraden om extra voorzorgsmaatregelen te nemen en de huishoudelijke ruimtes frequenter schoon te maken.

De persoon die ziek is, moet gescheiden blijven van andere mensen in huis en indien mogelijk een aparte slaapkamer en badkamer gebruiken. Je mag het gebied rond de persoon die ziek is alleen reinigen en desinfecteren wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer het gebied vuil is. Dit helpt om het contact met de zieke persoon te beperken.

Indien mogelijk kan je de zieke persoon schoonmaakbenodigdheden geven, zodat deze zijn eigen ruimte kan schoonmaken als dat mogelijk is.

binnenlucht ontsmetten

Blijf je handen wassen

Het is talloze keren gezed maar dat is omdat het zo belangrijk is. Wat je ook doet, de beste manier om het risico op virussen te verminderen is door de handen te wassen.

Aanbevolen wordt een krachtige scrub van 20 seconden met water en zeep die verder reikt dan de handen. Het moet gaan tot aan de polsen, tussen de vingers en onder de vingernagels.

Desinfectie van oppervlakken

Desinfectie van oppervlakken gebeurt door directe blootstelling aan de UV-C straling van lampen of armaturen die geactiveerd worden als er geen mensen aanwezig zijn. Typische lampen voor oppervlaktedesinfectie zijn 55W en afhankelijk van de dosis kan het desinfecteren in seconden of enkele minuten worden uitgevoerd.

Natuurlijk kan het licht de gebieden in de schaduw niet bereiken. Dus voor gebieden die een grondige desinfectie vereisen, wordt aanbevolen dat UV-C deel uitmaakt van een aanpak met meerdere barrières, naast traditioneel schrobben en reinigen met chemische desinfectiemiddelen. Waar UV-C hoog scoort is dat het tijd bespaart, weinig tot geen mensen nodig heeft en geen chemicaliën. Oppervlaktedesinfectie met dit UV licht leent zich uitstekend voor gebieden met veel contact, zoals kantoren, scholen, toiletten en sportscholen.

Luchtdesinfectie en de toepassingen

Bij luchtdesinfectie moet je denken aan units die aan het plafond worden gemonteerd. Vaak in combinatie met natuurlijke of mechanische ventilatie. Verontreinigde lucht wordt aangezogen en gaat bovenin het plafond door de UV zone waar het wordt gedesinfecteerd. Dergelijke systemen kunnen prima worden gebruikt in ruimtes waar mensen aanwezig zijn aangezien de lichtbron is afgeschermd en zich op een hoogte van minimaal 2,3 m bevindt.

Sommige airconditioningsystemen maken ook gebruik van deze virusdodende UV verlichting, waar lampen de koelspiraal schoon houden van micro-organismen die anders een biofilm erop creëren. Luchtdesinfectie door middel van UV-C in luchtbehandelingskanalen is zeer effectief en veilig. Door de hoge luchtsnelheid zal de benodigde UV dosis in de luchtkanalen relatief hoog zijn.

De toepassingen voor luchtdesinfectie met UV-C zijn gigantisch en tevens divers. Laten we als voorbeeld eens kijken naar supermarkten. Onderzoek heeft uitgewezen dat winkelwagentjes bijna 400 x meer bacteriën kunnen bevatten dan een deurknop in een badkamer. De koelkastdeuren in supermarkten bevatten zelfs ruim 1200 x meer bacteriën dan het oppervlak van je mobiele telefoon.

Diverse voordelen van het gebruik van een UV-lamp voor luchtdesinfectie:

 • Kosten – heeft lage energiekosten en bespaart ook jarenlang uw geld vanwege de unieke eigenschap dat lenzen zonder onderhoudskosten worden gebruikt gedurende de levensduur van het product.
 • Gemakkelijk – werkt snel, veilig en is gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden;
 • Milieuvriendelijk – er ontstaan ​​geen schadelijke tussenproducten en kost alleen energie:
 • Probleemloos – heeft na installatie jaarlijks onderhoud nodig en hoeft niet te worden vervoerd, opgeslagen of gehanteerd met giftige stoffen;
 • Vrij van giftige stoffen – Er blijft geen giftige chemische stof achter bij gebruik van desinfectie. Het is vrij van chemische verbindingen en agressieve chemicaliën.
 • Het hoeft niet draagbaar te zijn – het volgende voordeel van UV-desinfectie is dat het gemakkelijk in elke kamer, zoals in ziekenhuizen en kantoren, kan worden geïnstalleerd en klaar om te worden gebruikt als dat nodig is. Zodat je de kamers op elk moment kunt desinfecteren;

Tot slot, waarom beginnen met luchtdesinfectie?

Luchtdesinfectie met deze UV ontsmettende lichtbron is een techniek die al ruim 40 jaar bestond maar pas sinds deze pandemie aan populariteit heeft gewonnen. Tegenwoordig moeten bedrijven en instellingen een kiem- en virusvrije ruimtes creëren voor personeel en klanten. Naast goede ventilatie tegen Corona virussen is UV-C daar een mooie techniek voor.