Waarom nu eigenlijk vocht oplossen met luchtontvochtiging of luchtontvochtigers

Kruipt vocht tegen de muren omhoog en drijft het tegen de muren naar beneden? Denk dan eens aan het aanschaffen van luchtontvochtigers. Er zijn maar weinig dingen die een gebouw zo onaangenaam maken als een overschot aan vocht, luchtontvochtiging kan hulp bieden.

Luchtvochtigheid thuis of op het werk

Of je nu een vochtprobleem hebt in een gebouw (opstijgend vocht of doordringend vocht) door de massale aanwezigheid van mensen (personeel) het koken of drogen van de was (condensatie), het resultaat kan een vreselijke muffe geur zijn, schimmelgroei op de muren (en op je kleding) en een groter risico op aandoeningen van de luchtwegen.

Te veel vocht in een gebouw is niet goed voor de gezondheid en vereist luchtontvochtigers. Gebruik van een luchtbevochtiger als luchtbevochtiging kan dit probleem veroorzaken. Vaak duurt het jaren voordat men realiseert te maken hebben met een ​​groot vochtprobleem. Maar feit is dat het opgelost moet worden. Een oplossing is om te investeren in luchtontvochtiging. Bijvoorbeeld door plaatsen van luchtontvochtigers. Een luchtontvochtiger is een elektronisch apparaat dat het vocht letterlijk uit de lucht haalt.

ontvochtigen van lucht

Wat is luchtvochtigheid en waarom helpen luchtontvochtigers?

Meestal denken we niet na over het comfort in onze huizen (of daarbuiten); waarom zouden we, het is onzichtbaar! Als we er überhaupt over nadenken, hebben we de neiging om vocht als een gas te beschouwen en houden we nog steeds geen rekening met luchtontvochtiging. Vaak kennen we alléén de luchtreiniger en het ventilatiekanaal. Kijk omhoog naar de lucht en je ziet het vanuit een ander gezichtspunt. Wolken die boven je hoofd suizen, zijn een zeker teken dat de lucht water bevat, hetzij als damp (als het droog is) of als vloeistof (als het echt regent). Luchtontvochtiging met wolken is in de praktijk niet haalbaar. Thuis kan het wel.

Je zou kunnen denken dat de lucht droog is – en als je centrale verwarming hebt, voelt het misschien zelfs zo – maar er is ook een enorme hoeveelheid vocht om je heen. Realiseer je dat in 99% van de gevallen luchtontvochtigers nodig zijn. Als u wasgoed in uw huis droogt of veel op de kookplaat kookt zonder goede ventilatie, kan de luchtvochtigheid verrassend hoog zijn en luchtontvochtiging nodig zijn. Condensatie op de ramen (of, erger nog, water dat langs de muren druipt – zoals soms in herfst en voorjaar duidelijk zichtbaar) is een zeker teken van een vochtprobleem. Alléén met luchtontvochtigers is het op te lossen.

Doe eens testje thuis met luchtontvochtiging of op het werk als het vochtprobleem niet te groot is. Schaf water absorberende silicagel aan, vaak verpakt in kleine papieren zakjes in camera- en verrekijkerhoezen. Het pakt effectief kleine hoeveelheden vocht aan. Maar het helpt niet als je een grote hoeveelheid vocht in huis hebt. Daarvoor heb je meerdere luchtontvochtigers nodig.

luchtontvochtiging met luchtontvochtigers

Waarom is luchtontvochtiging binnenshuis belangrijk? En waarom zijn luchtontvochtigers nodig?

We lopen met waterzakken – volwassen lichamen bestaan ​​voor 60 procent uit water – maar dat betekent niet dat een gebouw ook een aquarium moet zijn! Een hoge luchtvochtigheid kan allerlei problemen veroorzaken. Vaktechnisch spreken we bij een luchtvochtigheid over de relatieve vochtigheid (afkorting is RV). Vocht kan kleding beschimmelen, het is slecht voor computers (het kan roest of kortsluiting veroorzaken) en optische apparatuur (daarom worden dingen als camera’s en verrekijkers verkocht met water absorberende zakjes silicagel) – en het is ook slecht voor de gezondheid. In dit geval zijn  luchtontvochtigers benodigd.

Volgens een wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van luchtvochtigheid (RV), gepubliceerd in 1986 door Arundel et al, kan een hoge luchtvochtigheid binnenshuis een bloei van bacteriën, virussen, mijten en schimmels bevorderen en meer luchtweginfecties en ziekten. Deze effecten worden geminimaliseerd door het binnenmilieu op een relatieve luchtvochtigheid te houden tussen 40% en 60% met luchtontvochtigers. Onder de 40% is de luchtvochtigheid aan de lage kant en boven de 60% aan de hoge kant. Regel de luchtontvochtigers in op 40-60. Alleen op die manier is er sprake van juiste luchtontvochtiging.

luchtontvochtiger

Wat doen luchtontvochtigers?

Luchontvochtigers lijken een beetje op een stofzuiger: hij zuigt aan de ene kant lucht op uit een ruimte, haalt het vocht eruit en blaast het dan weer de kamer in. Het vocht druppelt door in een opvangbak die je af en toe moet legen.

Hoe wordt het vocht verwijderd in een systeem voor luchtontvochtiging? Dat is waar luchtontvochtigers meer op een airconditioningunit lijken (ook wel airco of HVAC genoemd, wat staat voor verwarming en ventilatie-airconditioning), die op zichzelf een beetje als een koelkast werkt! In de war door al deze apparaten? Maakt niet uit. Luchtontvochtiging met een luchtontvochtiger is eenvoudig in gebruik en het enige wat je moet weten dat het vocht verwijdert, opvangt en droger terugblaast.

Het inregelen van een luchtontvochtiger

Wat we nog bespraken is het feit dat een goede luchtontvochtiging/beheersing van de relatieve luchtvochtigheid in gebouwen een zeer energetisch duur proces kan zijn. Dit vormt een uitdaging in het licht van het wereldwijde streven om duurzaam te worden en ontwikkelingen hiervoor toe te passen.

Vaak zeggen gebouwexperts dit: “….energie-efficiëntie-eisen in bouwcodes, energie-efficiëntiebeleid voor nieuwe gebouwen vereist vaak een energie-intensief proces. Luchtontvochtiging staat dit vaak in de weg…”.

Luchtontvochtiging kan worden geïntegreerd in airconditioningsystemen

Bouwvoorschriften in vochtige klimaten moeten rekening houden met de energie die nodig is voor het systeem van luchtontvochtiging. Dit kan vooral belangrijk zijn in gebouw die in steden staan in tropische gebieden. In wezen erkennen we dat beheersing van luchtontvochtiging van vitaal belang is in gebouwen, en we moeten ons afvragen hoe we de energetische behoefte ervan kunnen verminderen: hoe wordt een efficiënte luchtontvochtiging gerealiseerd? Schaf in ieder geval niet te veel luchtontvochtigers aan.

luchtontvochtigers

Het is een complexe kwestie. Het is de complexiteit van het bereiken van efficiënte luchtontvochtiging. Het kan leiden tot een algemeen gebrek aan informatie over luchtontvochtiging in internationale gebouwcodes over duurzame bouwpraktijken. In een van de meest uitgebreide stukken over internationale wetgeving inzake energie-efficiëntie zijn richtlijnen met betrekking tot de effectiviteit bij vochtigheidsbeheersing schaars; slechts een paar specifieke strategieën worden door gebouwexperts besproken. Overigens, het is dus geen luchtreiniger tegen fijnstof.

Het energieverbuik is stabiel als je een vaste luchtvochtigheidsgrens nastreeft die niet te veel energie slurpt van het apparaat. Streef een relatieve luchtvochtigheid na van minimaal 30% (RV) en onder de 60% RV, behalve in uitzonderlijke omstandigheden. Soms in speciale ruimtes moet de luchtvochtigheid droog zijn. In dat geval is een minimale luchtvochtigheid van 10% de uiterste ondergrens.

Stel eisen dat ten minste 75% van het jaarlijkse energieverbruik afkomstig is van duurzame bronnen. Zeker bij apparatuur voor luchtontvochtiging.

Door alert te zijn op het energieverbruik ontstaat een efficiënter ontvochtigingssysteem

We spreken echter niet tegen dat het type luchtontvochtigers voor luchtontvochtiging ook een rol speelt. In dat opzicht is er de afgelopen twintig jaar ook veel onderzoek gedaan om aan te tonen dat het ontkoppelen van systemen voor opwekking van warmte en luchtvochtigheid minder energie zou verbruiken. Bijvoorbeeld door het gebruik van een speciaal buitenluchtsysteem. Efficiënte luchtontvochtiging wordt zo gerealiseerd.

In wezen zijn buitenluchtsystemen ontworpen om de ventilatie in een gebouw nauwkeurig te beheren met 100% verse buitenlucht. Deze systemen ontkoppelen het airconditioningproces, waarbij ze afzonderlijk omgaan met ventilatie, latente energie en met voelbare energie.

Het latente energiecomponent van een buitenluchtsysteem is over het algemeen een van de twee apparaten (of een combinatie van beide); een koelspiraal om de luchttemperatuur te verlagen zodat vocht naar buiten condenseert of een droogwiel dat vocht uit de binnenkomende lucht opneemt. De voelbare luchtontvochtiging wordt op verschillende manieren verwerkt, waarbij stralingssystemen worden beschouwd als de beste optie voor energetische efficiëntie en thermisch comfort.

Verschillende onderzoeken hebben de energetische voordelen van een buitenluchtsysteem aangetoond, met schattingen van besparingen variërend van 10 – 42% in vergelijking met conventionele HVAC-systemen. Deze voordelen zijn nog groter in warme en vochtige klimaten, waar conventionele systemen lastig zijn om in te stellen.

Energie en luchtontvochtiging

Vooral voor een efficiënte luchtontvochtiging moet het buitenluchtsysteem optimaal worden uitgerust met een droogwiel (of enthalpiewiel om tegelijkertijd voelbare energie te besparen). In vergelijking met koelspiralen zorgen absorptiewielen voor een continue luchtontvochtiging zonder de lucht drastisch te moeten koelen. Dit vermindert de nadelige gevolgen van het opnieuw verwarmen van de lucht na een energiebehandeling, die aanzienlijk kan zijn.

Om de voordelen van een ontvochtigingssysteem te begrijpen, is het van vitaal belang dat eigenaren en ontwerpers van HVAC-systemen begrijpen waar een opwarmsysteem mee gepaard gaat.

Het gebruik van droogwielen elimineert ook de condensatieproblemen die gepaard gaan met traditionele koelspiraalsystemen. Ten slotte bereiken buitenluchtsystemen een efficiënte luchtontvochtiging, niet alleen in de energetische zin van het woord, maar ook in technische zin. Door de energiebehandeling te ontkoppelen, regelt het buitenluchtsysteem de relatieve vochtigheid veel nauwkeuriger dan traditionele HVAC-systemen.

Gevolgen van energiebeheer en luchtontvochtiging

Het op peil houden van de luchtvochtigheid, de relatieve luchtvochtigheid, is wettelijk verplicht. Dit komt doordat de relatieve luchtvochtigheid in gebouwen een sterk effect heeft op de gezondheid, veiligheid en comfort. Het beheersen van de luchtvochtigheid kan echter behoorlijk wat energie opslurpen. Wat een probleem vormt voor ontwerpers van gebouwen die proberen de duurzaamheid te maximaliseren.

Dit probleem oplossen is geen gemakkelijke taak. Er kan echter vooruitgang worden geboekt in de richting van efficiënte luchtontvochtiging door aanpassingen aan bestaande HVAC-systemen. Bijvoorbeeld zoals eerder vermeld met luchtontvochtigers.

luchtontvochtiging

Enkele signalen dat u behoefte heeft aan luchtontvochtigers

Wanneer is luchtontvochtiging benodigd? Een gebouw is overspoeld met vocht – u merkt watervlekken op en denkt dat het ondergelopen is.  Eerst moet u de waterschade repareren of een professional dit laten doen. Andre signalen zijn bijvoorbeeld als hout in uw huis zacht aanvoelt, wat betekent dat het rot. Vensterbanken zijn broos, zacht en kwetsbaar. Ramen hebben vaak condensatie aan de binnenzijde. Er zit schimmel en meeldauw op de randen langs de ramen/vensterbank.

Controleer op kleine donkere vlekjes op muren en plafonds en de gebieden rond de toilet en douche. Heeft een gebouw een onaangename muffe geur dan is er vaak sprake van te hoge luchtvochtigheid.

U kunt luchtontvochtigers het hele jaar door gebruiken, in de winter of in de zomer als de luchtvochtigheid (te) hoog is. In de zomer kunt u er bijvoorbeeld een gebruiken als de lucht in het gebouw vochtig en plakkerig is maar ook als de ramen geopend zijn zal er meer warme lucht in uw verblijfplaats komt.

Kunnen luchtontvochtigers vocht en schimmel tegenhouden?

Luchtontvochtigers gebruik je als je tekenen van vocht opmerkt, zoals bijvoorbeeld condens op de ramen. Het nemen van deze eenvoudige stappen zou kunnen helpen om het in de kiem te smoren voordat het te vochtig wordt en de luchtontvochtiging fase is bereikt. Gebruik preventief de meest basale methode: het openen van de ramen tijdens douchen of baden. Thuis is dat natuurlijk makkelijk gedaan maar op het werk zijn panden vaak muurdicht.

Veeg natte muren en vloeren in een badkamer na gebruik af. Dichte scheuren nabij kozijnen of in de badkamer en muren afkitten met een effectieve afdichter. Leg natte kleren te drogen naast een open raam. Droog kleding indien mogelijk buiten. Gebruik voor het koken op een kookplaat de afzuigkap. Als u hardnekkige problemen heeft met vocht, kunnen deze tips helpen. Als dit niet het geval is, moet u mogelijk een professional inschakelen voor luchtontvochtiging.

ontvochtigen van lucht

Controleer of de dakgoten niet verstopt zijn en of regenpijpen voldoende regenwater weg kunnen leiden van het gebouw. Zorg ervoor dat vocht uit ruimtes met een bepaalde functie goed naar buiten wordt geventileerd. Controleer op lekkende leidingen of apparaten. Voor het aanpakken van structureel optrekkend vocht kan een vochtwerende laag nodig zijn.

Vocht op muren kan vele oorzaken hebben – Google maar eens hierover. Door meer te weten te komen over het omgaan met vocht helpt u erachter te komen wat voor soort vocht uw woning aantast. Ook krijgt u er dan een advies bij over het omgaan met condensatie.

Onze tips voor het gebruik van een luchtontvochtiger

Start met heel goed de ruimte te stofzuigen voordat je de luchtontvochtiger gaat gebruiken, zodat hij geen stof door de kamer verspreidt of het stoffilter verstopt. Dit is vooral belangrijk als u aan allergieën lijdt. U heeft waarschijnlijk liever dat de luchtontvochtiger uit het zicht is weggestopt? Maar u moet het uit de buurt van muren, meubels en gordijnen plaatsen, zodat er lucht omheen kan circuleren en het meer vocht uit de lucht kan verwijderen. Houd deuren en ramen gesloten als de luchtontvochtiger in werking is.

Als er ramen open staan, zal de luchtontvochtiger harder moeten werken om te proberen een groter gebied te ontvochtigen. Maak het waterreservoir zo mogelijk na elk gebruik leeg en zeker voordat u het opbergt. Gebruik een doek om de wateropslag schoon te vegen, zodat u geen schimmel of meeldauw krijgt van water dat stilstaat. Stofzuig het luchtfilter regelmatig schoon om verstopping te voorkomen; fabrikanten vertellen ons dat dit een veel voorkomende reden is dat luchtontvochtigers niet goed werken.

U kunt uw luchtfilter vaak wassen als deze erg vuil is. Maar bekijk en lees eerst de instructies van de fabrikant, want overijverige of onjuiste reiniging kan uw apparaat beschadigen en de garantie zal verlopen! Streef ernaar dat de luchtvochtigheid in het gebouw tussen 40% en 60% ligt. Als u echter een luchtontvochtiger koopt voor een kamer met waardevolle bezittingen, zoals een piano/gitaarcollectie, vraag dan deskundig advies over de luchtvochtigheid die u nodig heeft. Zorg er ook voor dat u een luchtontvochtiger koopt die niet kapot gaat binnen 6 maanden. Bekijk onze partners die luchtontvochtiging aanbieden. Het is een gids voor de beste en meest betrouwbare merken luchtontvochtigers.

Hoe werkt continue luchtontvochtiging?

Luchtontvochtigers bevatten een watertank, die het water opvangt dat uit de lucht wordt gehaald. U moet dit regelmatig legen, bij voorkeur dagelijks, om te voorkomen dat de luchtontvochtiger zichzelf uitschakelt als de tank vol is. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig kunnen veel luchtontvochtigers worden opgesteld voor continue afvoer. Dit houdt in dat u een slang (vaak niet meegeleverd) aan de luchtontvochtiger bevestigt en de slang naar een afvoer op vloerniveau leidt. Omdat dit door de zwaartekracht werkt, moet de luchtontvochtiger iets boven de vloer worden opgetild.

Het kiezen van de beste luchtontvochtiger

lucht ontvochtigen

Sommige luchtontvochtigers laten zien dat ze veel sneller water uit de lucht halen en ook energiezuiniger zijn, zodat ze minder invloed hebben op de energierekening. Als het voor een grote kamer is, heb je een luchtontvochtiger nodig met een hoog geclaimde capaciteit. Als het voor een kleiner gebied is, kun je kiezen voor een model met een kleinere geclaimde capaciteit.