Luchtreiniger tegen hooikoorts helpt bij hooikoortsklachten

Hooikoorts is een probleem waar miljoenen mensen in Nederland en België last van hebben. Voor mensen met hooikoorts kan het erg vervelend zijn als er pollen in de lucht hangen. Pollen zorgen voor symptomen zoals tranende ogen, jeuk, niezen, enz.

luchtreiniger tegen hooikoorts

Hoe werkt een luchtreiniger tegen hooikoorts

Heel in het kort zuigt een luchtreiniger de binnenlucht aan, reinigt deze en blaast vervolgens zuivere lucht terug. In het geval van hooikoorts is er eigenlijk een overschot aan pollen in de buitenlucht die ook weer binnen komen. Door de hoeveelheid pollen in de binnenlucht te reduceren is een luchtreiniger tegen hooikoorts ideaal. Deze haalt namelijk de pollen uit de binnenlucht.

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen. Niet iedereen is allergisch voor pollen, maar ongeveer een op de vijf van ons is dat wel. Wanneer pollendeeltjes in contact komen met mond, neus en ogen, reageert het immuunsysteem alsof het wordt aangevallen door een virus. Deze reactie zorgt ervoor dat histamine in het lichaam vrijkomt wat leidt tot typische hooikoortssymptomen – pijnlijke ogen, niezen, jeukende neus, gehemelte en hoofdpijn. Een luchtreiniger tegen hooikoorts verwijdert dus die pollen.

hooikoorts luchtreiniger

Wanneer is hooikoorts het ergst?

In het voorjaar en de zomer is de hoeveelheid pollen enorm hoog. Vooral in juni en juli zijn de pollenniveaus in de lucht op hun hoogtepunt, aangezien zowel bomen als grassen in deze maanden bloeien.

Hoe verhelpt een luchtreiniger symptomen?

Sommige mensen hopen dat door meer binnen te blijven de symptomen van hooikoorts worden verlicht omdat ze het stuifmeel dat in de buitenlucht hangt niet inademen. Dit is echter niet het geval, aangezien de binnenlucht in huis of kantoor van nature vervuild is met stuifmeel.

luchtreiniging tegen hooikoorts

Een goede luchtreiniger reinigt de lucht en verwijdert stuifmeel zodat je weer kunt Aangezien we 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, kan een luchtreiniger tegen hooikoorts een groot effect hebben op het verminderen van de hoeveelheid pollen.

Hoe haalt een luchtreiniger tegen hooikoorts het stuifmeel uit de lucht?

Dit hangt eigenlijk af van het type luchtreiniger. Zo is er b.v. een Hepa Filter-luchtreiniger. Deze verwijdert pollendeeltjes (samen met andere verontreinigende stoffen!) uit de lucht wanneer deze door de luchtreiniger gaat.

Wat kun je nog meer doen om hooikoortssymptomen te verminderen?

Zorg ervoor dat je ramen en deuren gesloten houdt, anders kan de luchtreiniger tegen hooikoorts zijn werk niet doen! Om te voorkomen dat je stuifmeel in huis haalt, moet je je omkleden en je haar wassen als je binnenkomt. Als u toch naar buiten gaat, kan het dragen van een zonnebril de hoeveelheid stuifmeel die in uw ogen terechtkomt, verminderen.

Het eten van lokale honing is ook heilzaam omdat het kleine doses stuifmeel bevat die kunnen helpen om immuniteit op te bouwen – een beetje zoals een prik krijgen, maar dan veel zoeter!

Hoe haalt een luchtreiniger tegen hooikoorts het stuifmeel uit de lucht?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van HEPA-filters. Ze zijn zeer krachtig in het opvangen van zelfs microscopisch kleine deeltjes uit de binnenlucht.

HEPA filters verwijderen deeltjes met een grootte van slechts 0,3 micron. Om u een idee te geven van hoe klein dat is, moet je bedenken dat een mensenhaar doorgaans tussen de 50 en 75 micron groot is. Het is dus belangrijk dat je zoekt naar een luchtreiniger die tot een grootte filtert van 0,3 micron.

luchtreiniger hooikoorts

Vergelijk van iedere luchtreiniger tegen hooikoorts de CADR waardes

Als je een luchtreiniger gaat zoeken is het tijd om ervoor te zorgen dat deze voldoende vermogen heeft om de lucht van je huis door dat filter te zuigen. Hiervoor moeten we kijken naar iets dat de CADR-classificatie (Clean Air Delivery Rate) wordt genoemd. De CADR-waarde geeft een idee van hoe krachtig uw apparaat is voor de ruimte die u wilt reinigen.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de CADR-classificatie, hoe krachtiger het systeem en hoe sneller de schadelijke verontreinigende stoffen uit de omgeving van uw huis worden verwijderd. Dus om echt effectief alle lucht aan te zuigen, zodat de verontreinigingen in het HEPA-filter kunnen worden afgetapt, moet de CADR-classificatie hoog genoeg zijn om de grootte van de ruimte/kamer aan te kunnen.

Zoek naar een luchtreiniger met voldoende luchtvolume om alle lucht in je kamer minstens 3 keer per uur te verwerken. Als je er een kunt vinden die ongeveer 4 of 5 keer per uur levert, is dat nog beter!

Let dus op de kamergrootte bij de aanschaf van een luchtreiniger tegen hooikoorts

Veel mensen geven geld uit aan luchtreinigers die nooit echt lijken te werken, omdat ze ofwel geen aandacht hebben besteed aan de aanbeveling van de fabrikant over de grootte van de kamer.

Net zoals een airconditioner alleen een kamer van een bepaalde grootte effectief kan koelen en ontvochtigen, kan een luchtreiniger de lucht alleen effectief reinigen als de unit is gebouwd om die grootte aan te kunnen. Het is raadzaam om uw kamer eerst nauwkeurig op te meten.

Top 10 tips om pollen te vermijden

 1. Houd buitendeuren en ramen zoveel mogelijk gesloten;
 2. Droog beddengoed of kleding in de droogtrommel, niet aan de waslijn;
 3. Katten en honden kunnen stuifmeel op hun vacht dragen, dus houd ze uit je slaapkamer!;
 4. Het gebruik van een goede luchtreiniger met een TRUE HEPA-filter en een hoge CADR-classificatie kan enorm helpen;
 5. Als je gewoon buiten moet zijn, zijn er natuurlijk ook andere manieren om je blootstelling te minimaliseren;
 6. Stuifmeel is het ergst in de vroege ochtend, dus probeer niet meteen naar buiten te gaan;
 7. Draag een gezichtsmasker bij het maaien van het gazon;
 8. Het dragen van een zonnebril kan de blootstelling van uw ogen aan pollen helpen verminderen;
 9. Houd je autoruiten gesloten en gebruik de airco als je die hebt
 10. Neem een ​​douche en was je haar als je thuiskomt;
 11. Trek na het douchen frisse kleren aan.

Extra voordelen van het gebruik van een luchtreiniger tegen hooikoorts

De juiste luchtreiniger kan ook een groot aantal andere allergenen uit de lucht verwijderen, waaronder huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren en stof, om nog maar te zwijgen van VOS en geuren.