Wat is nu eigenlijk het nut van een luchtreiniger?

Ben je op zoek naar een luchtreiniger? Heel verstandig want de binnenlucht is méér vervuild dan de buitenlucht. Een luchtreiniger is bedoeld voor het reinigen van binnenlucht veelal met een filter. Dit kan zowel binnenshuis (particulieren), een kantoor (bedrijven) of in grote industriële hallen (industrie) van toepassing zijn. In dit artikel gaan we uitleggen wat een luchtreiniger is, de werking en hoe je ze exact kunt gaan gebruiken.

Wat is een luchtreiniger?

Met een luchtreiniger gaat men de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren door de lucht te zuiveren. Het doel van dit apparaat is om de verspreiding van schadelijke stoffen (gassen en deeltjes) te verwijderen. Dit voorkomt allergische reactie, astma of long-gerelateerde klachten op de lange termijn. Met name kinderen, ouderen en longpatiënten hebben baat bij een luchtreiniger.

Deze apparaten kunnen ook als preventieve reden worden aangeschaft door mensen die geen specifieke problemen hebben maar die hun gezondheid en die van hun omgeving willen beschermen. Een luchtzuiveraar is daarom vooral een apparaat dat is gericht op de bestrijding van luchtverontreiniging en de dagelijkse verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis. Ventilatie wordt hier vaak mee verward maar is dus een ander principe van luchtzuiveraar. Bij ventilatie heb je sowieso ook te maken met een complex ventilatiesysteem (hak en breekwerk). Ook interessant voor mensen die een ruimtecertificatie willen doen op schone lucht.

Hoe werkt een luchtreiniger?

Een luchtreiniger filtert de binnenlucht en zuivert deze door de verschillende bronnen van vervuiling te verwijderen en ‘op te slaan’. De opslag is normaliter een filter welke verborgen is in de luchtreiniger. Het kan echter ook een bak of een zak zijn. Luchtzuivering doorloopt verschillende fasen.

Luchtreiniger luchtverontreiniging

Eerst zuigt de luchtzuiveraar de lucht uit de binnenruimte op om vervolgens de gassen en grove en kleine deeltjes op te vangen. De lucht passeert vervolgens verschillende filters die de verontreinigende stoffen uit de lucht vasthouden. Afhankelijk van de prestaties van de luchtreiniger kan het verschillende luchtvolumes verwerken die horen bij de grootte van de ruimte (slaapkamer, woonkamer, eetkamer). Voor een optimale werking is het essentieel om per kamer een ​​luchtreiniger te installeren.

De meeste systemen bevatten 3 type filters. Een voor-, hoofd en een nafilter. Hieronder leggen we één en ander uit:

Het voorfilter in een luchtzuiveraar

Het voorfilter in een luchtzuiveraar vangt het grove vuil op zoals haren van de mens/dier/pollen/grof stof. Hij is geplaatst direct tussen de aanzuigklep en de andere filters. Het is het eerste filtersysteem dat werkzaam is bij het binnendringen van lucht in het apparaat. Het voorfilter is over het algemeen uitwasbaar maar aangeraden wordt om een voorfilter zeer regelmatig te vervangen. Een voorfilter is vaak niet zo prijzig en is sowieso goedkoper dan de filters die hierna komen. De kracht van het regelmatig vervangen van het voorfilter verlengt de levensduur van de andere filters.

Het hoofdfilter

Na het voorfilter komt het hoofdfilter. Bedoeld om de fijnere deeltjes uit de lucht te filteren. Over het algemeen zijn de meeste systemen voorzien van een elektrostatisch-hoofdfilter of een HEPA-hoofdfilter. Er is niet echt te zeggen welke beter is maar er zitten praktische reden om voor het één of andere te kiezen. Beide filters lichten we hieronder toe:

Elektrostatisch filter

Soms tref je een luchtzuiveraar met een elektrostatisch hoofdfilter. De werking is alsvolgt

Luchtreinigers tegen fijnstof die voorzien zijn van een elektrostatisch filter bevatten twee kernelementen voor de bijzondere werking. In de luchtzuiveraar zit een ventilator die ervoor zorgt dat de lucht wordt aangezogen en de twee kernelementen passeert:

  1. het ionisatiegedeelte: als de lucht hier langs passeert worden de deeltjes die in de lucht zitten positief geladen;
  2. het collectorgedeelte: vaak zijn dit dunne geaarde plaatjes waar de deeltjes zich aan kunnen hechten, mits zijn positief zijn geladen.

De voordelen van een luchtzuiveraar met elektrostatisch filter is dat het een hoge efficiëntie vanaf 0,01 µm, uitwasbaar zijn en weinig weerstand heeft (de filterstructuur is veel opener dan bij een HEPA-filter.

Een kantoor voorzien van een luchtreiniger

Het HEPA-filter

Systemen die voorzien zijn van een HEPA-filter kunnen meer dan 99% van de deeltjes groter dan 0,3 µm vasthouden. Dit filter is van medische kwaliteit. Het is samengesteld uit een laag zeer fijne vezels, en dankzij het strakke weefsel kunnen mijten, pollen, schimmels, pesticiden, bacteriën, virussen, fijn stof, dierenhaar of zelfs diesel deeltjes worden opgevangen. De frequentie van onderhoud hangt een beetje af van de aard van het probleem maar over het algemeen kun je stellen dat een HEPA-filter enkele maanden mee gaat. Een HEPA-filter is overigens niet uitwasbaar dus moet in zijn geheel worden vervangen.

Het actief koolfilter (nafilter)

Het actief kool filter wordt voornamelijk gebruikt om nare geurtjes in je huis te vernietigen. Het is een filter dat korrels van actieve kool bevat en hierdoor giftige gassen zoals benzeen, waterstofsulfide, formaldehyde, ammoniakdampen, bleekwater, nare geuren kan opnemen. Soms kunnen ze ook ozon opnemen.

Kies de juiste luchtreiniger

luchtreiniger

Elke luchtreiniger heeft zijn eigen unieke prestaties en technische kenmerken. Voordat je een luchtzuiveraar aanschaft is het raadzaam om de verschillende filtratieniveaus te vergelijken van de verschillende apparaten waar de voorkeur naar uit gaat.

De effectiviteit van een luchtzuiveraar om de vervuiling in de binnenlucht te verwijderen hangt af van het type gebruik en de doelstelling waarvoor het ingezet gaat worden: astma, allergieën, fijne deeltjes, geuren.

Voor sommigen wordt het gebruikt ter preventie, voor anderen zorgt het gewoon voor extra comfort door een gezonde en gezuiverde. Dit zijn de criteria waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een luchtreiniger:

De grootte/omvang van de binnenruimte

Voor comfort doeleinden behandelt een luchtzuiveraar een gebied van grofweg 25 m2 tot 120 m2. De luchtzuiveraar moet aangepast worden aan de grootte van de ruimte. Voor een optimale luchtfiltratie moet de luchtcirculatie in de ruimte worden beperkt. Dat wil zeggen dat elke ruimte een eigen luchtreiniger moet hebben. Dus, een te kleine luchtzuiveraar voor een grootte ruimte zal minder effectief zijn.

Filters

Inventariseer het type vervuiling in de binnenruimte. Denk vervolgens goed na over welke problemen met wat voor type filters opgelost kunnen worden. Alléén op die manier kies je de juiste luchtreiniger voor het doeleinde.

Geluidsniveau

Gehoorcomfort is een belangrijk punt omdat een luchtzuiveraar dagelijks op continue stand dient te filteren. Om goed te kunnen functioneren, moet het continu draaien maar niet storend zijn. Er zijn veel stille luchtzuiveraars maar dit is echt iets persoonlijks. Ervaren en uittesten dus.

Voor wie is de luchtreiniger?

Een luchtreiniger is voor iedereen bedoeld die de luchtkwaliteit van zijn binnenruimte wilt verbeteren. Luchtzuiveraars kunnen zowel curatief als preventief gebruikt worden. Het is uitermate nuttig voor mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma of allergieën, maar ook voor mensen die vervuiling of stank tegen willen gaan.

We leven 90% van de tijd binnen – juist daarom luchtreiniging!

Europeanen brengen gemiddeld 90% van hun tijd door in gebouwen, binnen! Ouderen, zieken en kinderen zijn er bijna uitsluitend. Wat we niet weten, is dat we vaak in een binnenruimte worden blootgesteld aan luchtvervuiling, of dat nu thuis, op school, op kantoor, binnenshuis is, een voertuig of in een sportschool.

Luchtreinigers plaatsen in de slaapkamer

De lucht in binnenruimtes bevatten vaak gevaarlijke verontreinigende stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. De binnenlucht wordt vervuild door verschillende bronnen: buitenlucht, micro-organismen, sigarettenrook, verwarming of zelfs de vele producten die we dagelijks gebruiken, meubels of vloerbedekking, kasten, enz. Soms in kleine hoeveelheden, soms in grote hoeveelheden. Deze stoffen hopen zich op en vermengen zich met elkaar maar kunnen niet goed ‘weg’. Goede luchtzuiveringssystemen zorgen ervoor dat de lucht gereinigd wordt en weer gezonde lucht bevat.

De effecten van vervuiling binnenshuis op de gezondheid

Als er geen zuiveringssystemen in een ruimte aanwezig zijn worden de verontreinigende stoffen opgenomen via ademen en de huid. Omdat we het grootste deel van onze tijd binnenshuis doorbrengen, worden we bijna constant blootgesteld aan verontreinigende stoffen. De aanwezigheid van vervuiling in de binnenlucht is één van de oorzaken van de aanzienlijke toename van allergieën, vooral bij kinderen. Het risico voor onze gezondheid is daarom erg groot. Een luchtzuiveraar aanschaffen is eerder noodzaak dan luxe.
Gezondheidseffecten op korte termijn worden voornamelijk gezien in de luchtwegen (hoest, astma, luchtweginfecties, enz.). Bepaalde verontreinigende stoffen kunnen irritatie van de huid, neus, keel, ogen, ongemak, vermoeidheid, misselijkheid, overgevoeligheid voor geuren enz. Andere stoffen zijn verantwoordelijk voor ernstigere ziekten: eczeem, allergieën, astma, balans, spijsvertering, leveraandoeningen, enz.
Sommige verontreinigende stoffen, zoals benzeen uit sigarettenrook, zijn kankerverwekkend. Weer anderen kunnen de vruchtbaarheid of het ongeboren kind schaden.

sigarettenrook reinigen met een luchtzuiveraar

Luchtreiniger is steeds populairder

De aanzienlijke interesse en omzetgroei in de luchtreinigngsbranche is gelegen door twee dramatische ontwikkelingen: de eerste in 2002 met de SARS-epidemie in Azië en de tweede in 2020, in het kader van de Covid-19-pandemie. De omzet van de branche in luchtreiniging zal naar verwachting in 2023 verdubbelen om verschillende redenen:
– Meer bewustwording bij het publiek van de negatieve gevolgen van binnenluchtvervuiling op de gezondheid;
– Toename van luchtverontreiniging door broeikasgassen;
– Toename gevallen van allergische ademhalingsstoornissen, vooral bij kinderen;
– Angst voor het uitbreken van epidemieën;
– Verbetering van de kwaliteit en efficiëntie van de luchtzuiveraar
– Luchtzuiveraars zijn duurzaam en gaan lang mee;

Hoe kies je de beste luchtzuiveraar?

Stel jezelf de volgende vragen:
1. Waarom heb ik een luchtreiniger nodig?
2. Hoeveel stroom verbruikt luchtzuiveraar?
3. Wat zijn de functies van een goede luchtzuiveraar?
4. Waar moet ik mijn luchtreiniger plaatsen?
5. Hoeveel onderhoud is er nodig voor een luchtreiniger?

Luchtreiniger nodig? Waarom eigenlijk?

Luchtreiniger(s) zijn de beste manier om de binnenlucht in huis, kantoor of voertuiginterieur te zuiveren. De lucht kan vervuild zijn en gevuld met allergene deeltjes zoals pollen en (fijn)stof. Een luchtreiniger helpt ook een gezonde omgeving te behouden door huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen, mijten en andere ziektekiemen te elimineren:

  • Als je allergieën hebt, moet je een luchtzuiveraar kiezen die is ontworpen om ze te verlichten. Ze hebben over het algemeen verschillende filters, waaronder HEPA-filters. Ze verwijderen allergenen evenals het voorfilter die deeltjes met een grote diameter verwijdert;
  • Als je astma hebt of als de symptomen worden veroorzaakt door specifieke chemische geuren en verontreinigende stoffen, moet je een luchtzuiveraar overwegen die speciaal is ontworpen om huisstofmijt en pollen te verwijderen;

Allergieën en chemicaliën bestrijden met luchtreiniging

  • Als je allergische rhinitis of hooikoorts hebt bevatten de systemen geur- (actieve kool), chemische filters en HEPA-filters voor het verwijderen van allergene deeltjes;
  • Anti-tabak zuiveraars zijn speciaal ontworpen om tabaksrook, schoorsteenroet en andere bijbehorende dampen te elimineren die de luchtwegaandoeningen of aandoeningen kunnen verergeren of onaangename geuren in de omgeving kunnen veroorzaken. Vaak is dan een luchtzuiveraar met elektrostatische filter aan te raden;
  • Huisdieren: sommige reinigers zijn speciaal ontworpen om huidschilfers, geuren en haren van huisdieren te verwijderen. Ze kunnen zelfs geuren verspreiden die uw dieren kalmeren;
  • Als je bijzonder gevoelig bent voor chemicaliën kun je een luchtzuiveraar overwegen voor meerdere chemische gevoeligheden. Deze modellen bevatten méér filters voor geuren en chemicaliën en zijn vaak gemaakt met materialen die geen stoffen in de lucht afgeven. Hiermee wordt voorkomen dat de symptomen erger worden;
Hooikoorts en schone lucht

Hoeveel stroom verbruikt mijn luchtreiniger?

Om de beste luchtreiniger te kiezen die bij je past, moet je rekening houden met de oppervlakte van de ruimte die je wilt zuiveren. Als je allergisch of astmatisch bent en op zoek bent naar een luchtzuiveraar om de symptomen te verhelpen, beheersen en te stabiliseren, moet je ook rekening houden met de luchtverversing per uur van de luchtreiniger. Deze snelheid is het aantal keren dat een luchtreiniger elk uur het volledige luchtvolume in de kamer kan filteren. Luchtzuiveraars die de lucht in een ruimte minstens vier keer per uur kunnen behandelen, zijn het meest geschikt voor mensen met allergieën en astma. Een snelheid van vier luchtverversingen per uur zorgt er ook voor dat de luchtreiniger de omgeving grondig reinigt en verschillende microscopische allergenen filtert die negatieve symptomen kunnen veroorzaken.

Wat zijn de functies van een goede luchtreiniger?

Na het kiezen van het type en de maat van de luchtzuiveraar die je nodig hebt, bepaal je of je dan niet specifieke kenmerken wenst:
– energie besparende (gecertificeerde) systemen:

– WI-FI bestuurbare zuiveraars, handig om de telefoon hiervoor te gebruiken;

– Wel of geen sensors die de lucht meten en indicatoren die realtime informatie geven over de kwaliteit van de binnenlucht;
– Andere kenmerken zijn: zwenkwielen voor beweging, handgrepen voor gemakkelijke mobiliteit, afstandsbediening, meerdere ventilatiesnelheden en indicatoren voor filterwissel.

Waar moet ik mijn luchtreiniger plaatsen?

In de meeste gevallen raden we aan om een luchtzuiveraar in de slaapkamer te plaatsen, omdat hier de meeste tijd wordt doorgebracht. Houd er rekening mee dat mobiele zuiveraars voornamelijk zijn ontworpen om de lucht in één kamer te zuiveren. Het kan dus zo zijn dat je moet investeren in extra luchtzuiveraars voor andere kamers.
Je kunt ook een luchtreiniger kiezen dat is uitgerust met zwenkwielen, handgrepen en andere draagbaarheidsfuncties om het gemakkelijker te maken om van de ene kamer naar de andere te gaan. Grotere apparaten kunnen worden aangesloten op het verwarmings-, ventilatie– en airconditioningsysteem.

Hoeveel onderhoud is er nodig voor een luchtreiniger?

Het belangrijkste type onderhoud dat nodig is bij systemen die de lucht reinigen is het vervangen van de filters. Hoe vaak moet je ze vervangen?
HEPA-filters gaan ongeveer een 1/2 jaar tot 1 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Sommige merken bieden filters aan die tot 5 jaar meegaan;

  • Elektrostatische filters hoeven niet vervangen te worden en gaan ongeveer ½ jaar tot 1 jaar mee. Daarna moeten ze gewassen/gereinigd worden;
  • Actieve koolfilters gaan over het algemeen 6 maanden mee;
  • Voorfilters gaan ongeveer 3 maanden mee, maar sommige filters zijn wasbaar met leidingwater.

Luchtreiniger: wat zijn nuttige “aanvullende” functies?


# 1 De ionisatiefunctie
# 2 De aromatherapie-functie
# 3 Het actieve koolfilter

Luchtreiniger met ionisatiefunctie

De ionisator is een elektrische functie is een luchtzuiveraar dat negatief geladen moleculen produceert, anionen genaamd. Onder invloed van hoge elektrische spanning ontstaan ​​negatief geladen ionen en binden zich dan voornamelijk aan mijten, ziektekiemen, bacteriën en schimmelsporen om stof, sigarettenrook, pollen en schimmels te neutraliseren.
Niet alleen de stofdeeltjes uit de lucht worden geneutraliseerd, maar ook schadelijke gassen zoals formaldehyde, zwaveldioxide en koolwaterstofverbindingen. De ionisator genereert tussen de 20.000 en 200.000 ionen per seconde. Om een ​​juiste concentratie te garanderen, is het belangrijk dat de relatieve vochtigheid tussen 40 en 60% ligt (rekening houdend met een omgevingstemperatuur van ongeveer 20° C).

Luchtreiniger met aromatherapie-functie

Sommige systemen worden voorzien van een geurtje. Die wordt de ruimte ingeblazen met essentiële oliën. Zo kun je elke dag profiteren van aromatherapie;

Luchtreiniger met actief koolfilter

Luchtsystemen met actief kool worden gebruikt om schadelijke gassen en nare geurtjes te verwijderen. Ze zijn ontworpen om gassen te filteren door middel van actief kool en worden over het algemeen gebruikt om vluchtige organische stoffen (VOS) te bestrijden die vrijkomen bij gewone huishoudelijke producten zoals wasmiddelen maar ook meubels. Ze worden ook vaak gebruikt om geuren en tabaksrook te verwijderen. Ze kunnen géén fijne deeltjes zoals schimmels, stof of pollen uit de lucht verwijderen.
Actief kool trekt chemicaliën naar het filter. Aangezien actief kool miljoenen poriën heeft, hoef je niet vaak zorgen te maken over het vervangen van het filter in de luchtreiniger. Om de juiste luchtreiniger voor jouw toepassing te vinden, moet je op verschillende zaken letten, zoals:
– De hoeveelheid chemicaliën en geuren in huis;
– De kosten voor het vervangen van de filters op de luchtreiniger die je aanschaft.
– Des te geuren en chemicaliën uit de lucht verwijderd moeten worden, hoe meer actief kool je nodig hebt. De combinatie van het voorfilter, het HEPA-filter en het actiefkoolfilter zorgt voor de beste luchtzuiveringsresultaten.


Krap budget ? Kies voor luchtzuiverende planten.

Heeft u een beperkt budget en / of een specifieke behoefte? Je kunt zelf je eigen luchtreiniger maken met een HEPA-filter, een klassieke ventilator en een beetje vaseline, zelfs zonder doe-het-zelfvaardigheden. Je kunt ook luchtzuiverende planten installeren in woonruimtes en de werkplek. Zorg er wel voor dat je je van tevoren informeert, want sommige planten zijn giftig voor kinderen en huisdieren.

Luchtreiniging met luchtzuiverende planten

Tot slot; een luchtreiniger in huis. De dagelijkse praktijk?

De laatste jaren is er steeds meer vraag naar een luchtreiniger doordat er meer problemen in de binnenlucht zijn. Mensen willen minder gezondheidsrisico lopen en dus zoeken zij een oplossing. Een luchtzuiveraar biedt hier uitkomst voor en het is zelfs al bewezen dat het bijdraagt aan gezondheidsverbetering. Het zijn bovendien vaak toestellen die stekkerklaar zijn en weinig energie verbruiken.