Waarom vooral nu luchtreiniging zo effectief is

Wat is nu eigenlijk luchtreiniging en welke mogelijkheden zijn er? In het kort zijn er 2 opties. Enerzijds losse units en anderzijds luchtreiniging in het luchtkanaal (ventilatiekanaal). Dan spelen er vast diverse vragen. Dit document gaat helpen de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Belangrijk natuurlijk want om schone gezonde lucht te krijgen is het raadzaam goed te informeren in alle mogelijkheden.

Wat is luchtreiniging?

Luchtreiniging houdt in dat gassen, deeltjes en microbiële verontreinigende stoffen uit de binnenlucht worden verwijderd. Meestal bevat het systeem een ventilator die zorgt voor een luchtstroom en zodoende de lucht in een ruimte in beweging brengt en tracht meermaals door de unit laten passeren. Aangezien luchtreiniging units op de grond of tegen het plafond worden geplaatst verwijderen ze alle verontreinigde lucht die door de unit stroomt. Hierdoor verbetert de algehele luchtkwaliteit in de woonomgeving. Er zijn ook luchtreinigingssystemen die in het luchtkanaal worden geplaatst. Die heten ook wel ‘in-duct’. Ventilatie met een luchtreinigend effect.

De voordelen van luchtzuivering

Hieronder zijn verschillende voordelen vermeld van het integreren van luchtreiniging in een kantoor/gebouw. Het beste systeem voor luchtreiniging voor jou is meestal niet zo moeilijk te vinden met wat basisonderzoek.

Hier zijn verschillende voordelen van luchtzuivering die opvallen na het kopen en gebruik van een luchtreiniger/ionisator. De beste luchtreiniger voor jou is meestal niet zo moeilijk te vinden met wat basisonderzoek.

Huisdieren delen onze huizen elke dag en nemen huisdiergeuren, urinevlekken en huidschilfers mee . Voor familieleden met allergieën kunnen deze geuren vervelend zijn en ademhalingsproblemen veroorzaken, wat kan resulteren in een bezoek aan het ziekenhuis met dure en langdurige behandeling. Stofzuigen is niet genoeg om al deze vervuilende stoffen dagelijks te verwijderen.

Huisdieren en vervuiling in de binnenlucht

We houden allemaal van onze huisdieren, maar wist je:

 • kat haren en huidschilfers achterlaten in huis maar ook als die b.v. op je bed gaat liggen?
 • Honden brengen geuren en ziektekiemen van buiten mee naar binnen
 • De oorzaak van hooikoorts zijn pollen-deeltjes in de lucht (in het voorjaar), die irritatie van de ogen veroorzaken en kunnen leiden tot een astma-aanval bij zowel gevoelige volwassenen als kinderen
 • Schimmelsporen gedijen goed in vochtige ruimtes, zoals badkamers die bij inademing ernstige longinfecties en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken
 • Huisstofmijten leven in het stof van uw huis en het is wetenschappelijk bewezen dat ze huidallergieën veroorzaken;
 • Als je in een klein flatgebouw woont, kunnen de kookgeuren van je buren hardnekkig en moeilijk te verwijderen zijn
 • Curry en kruidige geur die door het huis dringen, zijn moeilijk te elimineren
 • Uiengeuren blijven hangen lang nadat de maaltijd is afgelopen.
 • Scherpe plantaardige geur – kool is erg onaangenaam
 • Het is wetenschappelijk bewezen dat passieve inhalatie van sigarettenrook longkanker veroorzaakt bij niet-rokers. Daarom is het belangrijk om een geschikt luchtreinigingssysteem te hebben om aanhoudende rook te elimineren. Er is niets erger dan muffe sigarettenrook die aan de muren en meubels in het hele huis blijft hangen voor de niet-rokers
 • Huishoudelijke oppervlakken bevatten veel gevaarlijke bacteriën, die kunnen worden overgedragen op elk deel van ons lichaam dat in contact komt met het oppervlak
 • Griepvirusdeeltjes in de lucht bewegen van persoon tot persoon door niezen en hoesten en het daarna niet wassen van de handen
 • Bacteriën gedijen goed in warme, vochtige delen van het huis en kunnen zowel jonge als oude gezinsleden ernstig ziek maken

Nare geurtjes verwijderen uit de binnenlucht

Door koolstoffiltratie te gebruiken om geurtjes te verwijderen en schone, frisse lucht terug te halen, ademt u gemakkelijker. Logisch want het huis bevat minder vervuiling in de binnenlucht. Het risico dat familie of medebewoners deze ziektekiemen zullen krijgen en een daaropvolgende ziekte zal aanzienlijk lager zijn. De binnenlucht gaat veel gezonder zijn. Je hebt een degelijk systeem voor luchtzuivering nodig om alle verontreiniging op te lossen.

Zoals al eerder genoemd is luchtzuivering met goede degelijke filters (HEPA, Ionisatie, enz..) aangevuld met een UV-lamp het beste om alle verontreiniging van huisdieren te doden. Het zuivert en verfrist de lucht. Het voorkomt jeukende, prikkende ogen en verlicht voor mensen met allergieën. Het HEPA luchtzuivering systeem reinigt de lucht in een paar uur na gebruik van de luchtreiniger in elke kamer door het gebruik van vier filters om schone lucht te reinigen en terug te voeren.

De luchtkwaliteit op het werk verbeteren met luchtreiniging

gereinigde lucht

Wat is binnenluchtkwaliteit (IAQ) en waarom is het belangrijk voor op het werk? Wanneer we denken aan luchtkwaliteit en als we er problemen mee ervaren die geld kosten is de eerste conclusie die gewoonlijk wordt getrokken iets te gaan doen aan luchtreiniging. In de afgelopen tien jaar zijn bedrijven, magazijnen en zelfs ziekenhuizen meer gaan investeren in schone gezonde binnenlucht d.m.v. luchtreiniging.
Vervuiling in het binnenmilieu kan worden veroorzaakt door stofdeeltjes, chemische verontreinigende stoffen of door zaken als bacteriën, virussen en schimmels.

Zelfs kantoorapparatuur zoals printers, computers en kopieerapparaten kunnen ook luchtvervuiling veroorzaken. Als een werkplek enig type onderhoud of constructie ondergaat, zal de luchtkwaliteit eronder lijden. Zelfs mensen (collega’s) brengen verontreinigingen binnen door virussen, transpiratie en huidschilfers van huisdieren. Dus waarom schonere lucht op kantoor? Wat is het belang van luchtreiniging in een kantoor, ziekenhuis, magazijn of zelfs een casino?

Minder ziek zijn betekent meer vakantietijd

Ziek zijn is een vast gegeven (meestal). We hebben het allemaal weleens meegemaakt; iemand brengt de gevreesde kou binnen en voor je het weet is het hele kantoor besmet. Wist je dat je door je lucht te zuiveren virussen en bacteriën in de luchtstroom daadwerkelijk kunt verminderen?

Niemand kan op volledige productiviteit zijn terwijl hij vecht tegen een loopneus en een bonzende hoofdpijn. Gezondheidsproblemen bij werknemers zorgen voor een toename van ziekteverzuim, waardoor het aantal productieve uren in een organisatie afneemt.
Gemiddeld gaan er jaarlijks tot 50 miljoen werkdagen verloren als gevolg van een slechte binnenluchtkwaliteit. En dan hebben we het nog niet over de productiviteitsverliezen en het directe verlies aan minder salesactiviteiten (minder omzet/winst).

Door luchtreiniging ontstaat een betere binnenluchtkwaliteit, heb je minder zieke werknemers en presteren zij beter, kunnen ze hun vakantietijd gebruiken voor daadwerkelijke ontspanning en kunnen ze de batterij “opladen” om te voorkomen dat ze stress krijgen. Gezonde werknemers zijn productieve medewerkers.

De traditionele aanpak van ventilatie in kantoren was niet gebaseerd op luchtreiniging. Er werd vuile lucht van buiten naar binnen gevoerd. Logisch want de buitenlucht is op veel locatie vervuild. De aanpak ‘Gebruik buitenlucht’ werkt alléén als die gefilterd naar binnen wordt gebracht.
De binnenlucht is van origine al sterk vervuild en dat zorgt ervoor het aanvoeren van ongefilterde buitenlucht tot problemen gaat leiden. Binnen kan de vuile lucht ook niet zo goed naar buiten dus de vervuiling stapelt zicht op.

Slechte luchtkwaliteit

Een slechte luchtkwaliteit buiten omvat regionaal verhoogde niveaus van verontreinigende stoffen, evenals lokale bronnen zoals uitlaatgassen van motorvoertuigen van nabijgelegen wegen en verontreinigingen die worden gegenereerd door activiteiten in aangrenzende gebouwen. Sommige programma’s voor groene gebouwen bevelen over de hele linie een verhoging van de ventilatiesnelheden aan, maar dergelijke aanbevelingen kunnen contraproductief zijn in gebieden met een slechte buitenluchtkwaliteit, tenzij ze vergezeld gaan van passende en effectieve filtratie en luchtreiniging.

Gezondheidsvoordelen op lange termijn van luchtreiniging

Je kunt luchtreiniging op verschillende manieren benaderen, maar luchtreinigers zijn verreweg de meest effectieve manier om schonere, frissere lucht in huis of kantoor in te ademen.
Er is een speciaal ontworpen ionisatietechnologie die werkt om het aantal deeltjes te verminderen in een kantoorgebouw of waar dan ook. Het werkt zeer goed om deeltjes van 2,5 micron en kleiner te reduceren. Hiermee wordt het risico om verontreinigende deeltjes met een grootte van met name 2,5 micron (PM2,5) of kleiner te beperken. Deeltjes van die grootte worden in verband gebracht met een verhoogd risico op een aantal nadelige gezondheidseffecten.

Langdurige blootstelling aan verhoogde PM2,5-waarden wordt geassocieerd met vroegtijdig overlijden bij oudere volwassenen met hart- of longaandoeningen en verminderde longgroei bij kinderen. Ionisatie helpt het PM2.5-deeltjesaantal te verminderen voor gezondere, schonere lucht in een ruimte.

Luchtreiniging: minder onderhoud dan andere opties

Als je de keuze hebt gemaakt in het aanschaffen van een systeem voor luchtzuivering. Welk product is dan goed om aan te schaffen?
De meeste luchtreiniging technologieën vereisen voortdurend onderhoud en vervangen van filters/lampen/ionisatie/…enz.
Is het doel om virussen en bacteriën te doden dan is een technologie met gebruik van UV-licht ideaal. Met UV-licht worden levende organismen gedood. Zeer effectief voor dat doeleinde maar met fijnstof gebeurt niets. Een luchtreiniger tegen fijnstof met uitsluitend UV licht is dus niet de juiste optie. Bovendien is het vervangen van UV-lampen redelijk kostbaar.

Economisch en qua kwaliteit is de beste optie een combi van beide. Luchtreiniging met UV-licht en goede filters (bijvoorbeeld met ionisatie) helpt goed tegen het reduceren van fijnstof in de lucht maar ook van het doden van levende organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen.

Hoe werken luchtkanaal systemen met geïntegreerde luchtreiniging?

Luchtzuivering systemen worden geïnstalleerd in het toevoerkanaal van de HVAC-unit van een huis of bedrijf. Een van de kernfuncties van HVAC-units is het conditioneren van de lucht. Helaas verwijdert deze conditionering niet veel van de luchtverontreinigende stoffen die zich in het huis of bedrijf kunnen ophopen door huisdieren, koken, tabaksrook, buitenlucht, enz. Deze verontreinigende stoffen kunnen snel allergieën veroorzaken en de algehele luchtkwaliteit van het binnenmilieu verminderen.

Luchtzuivering in het luchtkanaal helpt tegen diverse problemen. Het is een oplossing die de luchtkwaliteit zal verbeteren. Als we spreken van een luchtkanaal met geïntegreerde luchtreiniging dan is vrijwel iedere situatie uniek. De luchtreiniger die in het ventilatiekanaal wordt gemonteerd heeft namelijk een specifiek doel. Over het algemeen om verontreinigende stoffen uit de atmosfeer te verwijderen.

Luchtzuivering units die in een HVAC-systeem worden geplaatst zorgen ervoor dat gassen, deeltjes en microbiële verontreinigende stoffen onmiddellijk uit de luchttoevoer worden verwijderd. Aangezien luchtreiniging units in de luchtkanalen rechtstreeks in een HVAC-unit zijn geïnstalleerd, verwijderen ze alle verontreinigde lucht die door de unit stroomt. Hierdoor verbetert de algehele luchtkwaliteit in de woonomgeving. Een systeem van luchtzuivering in een luchtkanaal heet ook wel ‘in-duct’. Ventilatie met een luchtreinigend effect.

luchtzuivering

Hoeveel kost luchtreiniging?

Het hangt er van af. Om te beginnen zijn er tal van verschillende fabrikanten met in-duct systemen voor luchtzuivering. Maar let op! De kosten zitten niet in het systeem van luchtzuivering. Het belangrijkste deel waar de kosten naar toe gaan is de installatie. Sommige installateurs zullen bovendien proberen om u meer luchtzuivering systemen te verkopen. De werkelijke kosten van de installatie van luchtreiniging variëren van leverancier tot leverancier. Nogmaals, dit varieert sterk, dus neem contact op met uw lokale installateur voor meer informatie over de prijzen.

Wat zijn de voordelen van in-duct luchtreiniging?

Luchtzuivering systemen in de lucht bieden tal van voordelen. Om te beginnen verbetert de luchtkwaliteit. Het wordt toegepast bij ziekenhuizen of in voedselverwerkende fabrieken om microbiële besmetting te verminderen en door huiseigenaren gebruikt om hun luchtkwaliteit te verbeteren. Afgezien van de duidelijke verschillen in gezondheid en levensstijl is schone lucht voor iedereen positief.

Scholen die luchtreinigers in het kanaal gebruiken, hebben een daling van 20% van het ziekteverzuim opgemerkt

Particuliere huiseigenaren geven regelmatig aan dat de luchtkwaliteit het dagelijks leven positief heeft geholpen. Het lijkt misschien vreemd, maar veel statistieken geven aan dat de gemiddelde Nederlander 90% van de dag binnenshuis doorbrengt. Luchtzuivering is dus wel degelijk een belangrijke zaak! Het kan ook helpen om het mentale en fysieke welzijn te verbeteren. Het zorgt ervoor dat de lucht die je in die tijd inademt vrij is van schadelijke verontreinigende stoffen.

luchtzuivering binnen en buitenlucht

Zijn HEPA filters extra nodig, als additionele luchtreiniging?

Over het algemeen niet. Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om ook extra luchtreinigers met HEPA-filters te installeren. Echter luchtzuivering in het ventilatiekanaal zorgt zelf voor uitgebreide zuivering. In-duct luchtreiniger is echt een betere algehele oplossing dan additionele luchtreinigers met HEPA-filters, waardoor de combinatie in de meeste gevallen niet nodig is.

binnenlucht filteren met luchtreiniging

Luchtreiniging in een luchtkanaal. Hoe werkt het onderhoud?

Het kan zijn dat je moet onderhouden. Sommige apparaten gebruiken UV-lampen om de lucht te zuiveren, en u moet ze mogelijk om de zes maanden afvegen. Andere units bedekken de UV-lampen met afscherming om te voorkomen dat u ze hoeft af te vegen. Dit hangt af van de luchtreiniger die u kiest. Vraag altijd de installatiedeskundigen om advies over reiniging.

Zijn er luchtreiniging in-duct systemen met garanties?

Bijna altijd. Vaak geleverd met 5 jaar garantie. Nogmaals, dit hangt af van de fabrikant die u kiest. Vraag het installatieteam om meer informatie.

Luchtzuivering systeem in-duct met filtersysteem

Onderhoud op een luchtzuivering systeem is binnen een paar minuten gedaan. Het zo eenvoudig zelfs dat het vaak wordt uitgesteld en vervolgens wordt vergeten.

luchtreiniging gezonde lucht

Binnenlucht van lagere kwaliteit

Essentieel voor de goede werking van luchtzuivering systeem is een schone luchtfilter. Als u het stof en vuil op het filter kunt zien, kan het zijn werk niet doen. Het is niet in staat om allergenen en vuil uit de lucht te halen. Dat betekent dat je ze door het hele gebouw inademt.
Dit is vooral gevaarlijk als iemand in op het werk ademhalingsproblemen of allergieën heeft. Hun symptomen kunnen verergeren als ze onreine lucht inademen. Zeker ook met virussen is dat een issue. Virussen verplaatsen zich graag door de lucht. Ook liften ze graag mee op fijnstof. Dus juist daarom is onderhoud van belang op de luchtzuivering. Deze luchtzuivering zorgt voor een gezonde lucht.

Verminderde efficiëntie van het in-duct systeem voor luchtzuivering

Een in-duct luchtzuivering systeem dat probeert te werken met een vuil luchtfilter zal inefficiënt zijn en vertoont meestal een hogere energierekening. Luchtzuivering werk optimaal als de luchtstroom in orde is. Dat zal niet gebeuren met verstopte luchtfilters.
De inefficiëntie van een verstopte luchtreiniging unit betekent dat deze voortdurend harder zal moeten werken. Dat betekent op zijn beurt meestal hogere energierekeningen. Het regelmatig vervangen van een filter in het luchtreiniging systeem kan het verschil maken voor het comfort.

Luchtreiniging is geen luxe maar noodzaak

Veel mensen denken nog steeds dat luchtreiniging een luxe is. Helaas is het een noodzaak geworden omdat de vervuiling die in de binnenlucht hangt voor ernstige gezondheidsproblemen zorgt.